GAMMA RAY - "Hell Yeah!!! The Awesome Foursome... (DVD)"

2008, SPV Records/Wizard

Ако големият старец с бяла брада горе на небето е трябвало да произнесе някаква благословия, за да се появи това DVD, то явно и той се е затруднил с дългото име на изданието. По-земните причини обвиняват за възникналото забавяне звукозаписната компания на групата. Божа работа. От своя страна Gamma Ray решиха да компенсират феновете си за чакането и сложиха още един диск към предвидените два, за да направят "Hell Yeah!!! The Awesome Foursome (And the finnish keyboarder who didn't want to wear his Donald Duck costume) - Live in Montreal" ултимативната "лъчева" видео сборка.
   Ако сте сред феновете на немската пауър-дружина, събрана покрай Kai Hansen, то тук ще намерите почти всичко, за което се сетите. Искате клипове? Ей ги на - седем парчета, като се започне от първия "Space Eater" та чак до последния - "Into the Storm". Искате история на групата? Филмчето, кръстено шеговито "Historay", е за вас. То започва от момента на обявяването на новият вокалист на бандата през 1994-а и не е типичната хронология на събития, а по-скоро отбелязване на любопитни моменти от историята на бандата, архивни кадри, телевизионни участия и други дребнички екстри. Ако пък желаете да видите любимците си в необичайно амплоа, то хвърлете едно око на кратичкия unplugged, който Kai и Henjo спретват в Япония. Включени са още и концертните участия на "Wacken Open Air" от 2003-а и 2006 година, както и "roadmovie" за първото северноамериканско хедлайнърско турне на групата.
   Основната атракция в това DVD е свързана точно с въпросното турне - концертът от Монреал, Канада, провел се на 6 май 2006 г. Е, тук вече има какво да се желае. На първо място: малко странен ми се вижда избора на място за заснемане на първото пълнометражно видео на Gamma Ray в този им, вече доста обигран, състав. Откъдето и да го погледнем, европейската публика би била далеч по-ентусиазирана на такава банда отколкото презокеанската, а голяма сцена е за предпочитане пред камерната клубна обстановка. Тук обаче аудиторията е достатъчно адекватна, а фантастичната четворка (или "петорка", ако броим и клавириста от заглавието) е онази адски свежа и динамична фурия, до която и ние се докоснахме на три пъти. Но или аз съм дигнал критериите си прекалено високо, или наистина някъде по пътя между Монреал и дисковия носител ефектът от изпълнението се е позагубил. Не зная кога и как точно се е случило това, но на сто процента заставам зад твърдението, че на тв-екрана Gamma Ray са далеч не толкова въздействащи, колкото ги познаваме от концертите им у нас. Зарядът на живо е друг, вярно, но нали точно в предаването му върху цифров формат се крие майсторството на записване на live DVD-та...
   Иначе картинката се допълва от 120-минутен сетлист с почти всички признати Gamma-тупалки, звук в стерео и в 5.1-канален вариант, цветна книжка с много снимки и въобще всички предпоставки за да пуснете умерена доза увреждащи лъчи и във вашия дом.


1111111xoo

Whiplash




 Други ревюта на GAMMA RAY