GODSMACK - "When Legends Rise"

2018, BMG

"When Legends Rise" има само един, но за сметка на това, съществен проблем - прекалено лесен е за слушане.

   Наистина в голяма част от иначе краткото си времетраене новият албум на Godsmack напомня на албум на Godsmack единствено заради характерния глас на вокалиста Sully Erna. Звученето е почти изненадващо леко, дори, може да се каже, радиофонично. Имаме лековати хорови припеви, сякаш програмирани с цел да накарат публиката да се включва в изпълненията на някои песни на концерт - и това щеше да е прекрасно, ако не беше постигнато на цената на изоставянето на разпознаваемия почерк, спечелил толкова много фенове на групата. Истината обаче е, че от първичната агресия на песни като "Straight Out of Line" или "The Enemy" в "When Legends Rise" не е останало много, а и интересно разгърнати композиции като "Spiral" или "Voodoo" тук няма - вместо това, песните са кратки и доста по-праволинейни и, макар и приятни, твърде често навлизат в територията на комерсиалния поп рок. Има дори нежна балада, излязла все едно от дискографията на група като Bon Jovi - "Under Your Scars" - чудесна песен, всъщност, но твърде различна от музиката, която очакваме от Godsmack. Още с откриващата заглавна песен става ясно, че това, което ще получим от този албум, е далеч от типичното за групата и, за добро или лошо, тази тенденция се запазва почти до края.

   Вероятно е за добро. В ревюто на "1000hp" споменахме еднообразието в творчеството на групата - истината е, че досега Godsmack рядко успяваха да изненадат феновете си истински, макар че винаги са се представяли на ниво - може би затова рязката смяна на посоката е нещо, от което отдавна имаха нужда. А и "When Legends Rise", все пак, не е поп албум - осезаемо по-лек е от досегашната музика на групата, но е достатъчно режещ и агресивен, за да зарадва повечето метъл фенове. Композициите са, както казахме, кратки и праволинейни, но пък именно заради това са доста хващащи. Изпълнението е, както винаги, прекрасно. Гласът на Sully Erna е все така разпознаваем. Ритъм секцията на Robbie Merrill и Shannon Larkin е все така бумтяща. Tony Rombolla е все така майстор на китарата. А именно това е най-важното - майсторството на музикантите все още е тук.

   В крайна сметка, "When Legends Rise" е добър албум. Да, различен е от музиката на Godsmack досега, но определено си заслужава да бъде чут.

   На 27 ноември очакваме Godsmack да изнесат и първия си концерт в София.


1111111ooo

Tigermaster




 Други ревюта на GODSMACK