HEIDEVOLK - "Velua"

2015, Napalm Records/Wizard

Все още някъде из пустите места на областта Велуве в холандската провинция Гелдерланд може и да се срещне страховитото привидение на Светещия Херит (Gloeiende Gerrit). Той е наказан хиляди години да скита, да изгаря в пламъци и да чувства непоносими болки, заради ужасното деяние, което е извършил - запалил е къщата и са изгорели всички празнуващи сватбата на брат му с жена, която Херит също обичал. Тази смразяваща кръвта история е фабулата на песента "Herboren in vlammen" ("Прероден в пламъци") на холандската фолк метъл група Heidevolk. Подобни старинни легенди, в които шестват духове, разбойници и приказни същества, са вдъхновили новия албум "Velua" ("Велуве") на бандата от "Ниската земя". Текстовете отново са на родния им език, но има и едно парче на английски - "Vinland", което соред групата, е посветено на чуждестранните им фенове, а от заглавието става ясно, че разказва за достигането на викингите до бреговете на Северна Америка.

   "Velua" е първият албум на Heidevolk, в който се изявява новият вокалист Lars NachtBraecker, заменил напусналия през 2013 г. Joris Boghtdrincker. Може да се каже, че Lars се справя сравнително успешно с ролята си да се впише в характерните двугласните вокални изпълнения на бандата. Като цяло, в албума преобладават среднотемпови композиции, които създават усещане за укротена агресия, за разлика от по-бойката и директна предишна творба на групата "Batavi" (2012). Меланхоличното, провокиращо размисли и вглъбяване настроение е в унисон с тематиката на "Velua". Упоителните китарни пасажи, плачещата цигулка и заканителният ритъм на барабаните постигат изключително картинно внушение. Двата силни ясни мъжки гласа на Lars и Mark Splintervuyscht ту звучат в хармония, ту единият води, а другият отпява, дори без да се разбират думите, са своеобразни гидове из необикновените истории.

   Като най-забележителни парчета във "Velua" се открояват началното "Winter Woede" ("Зимна ярост"), споменатото "Herboren in vlammen", "De vervloekte jacht" ("Прокълнатият лов") и "Richting de wievenbelter" ("Към орисниците").

   Специално внимание заслужава красивата обложка на албума, която напомня на герб на старинен род или на древно изображение на тотемни животни и божества.

   За съжаление, има опасност "Velua" да се превърне в последен албум за самобитната формация, защото малко след излизането му тя е напусната от двама нейни членове - китариста Reamon Bomenbreker и емблематичния снажен русокос вокалист Mark Splintervuyscht.


11111111xo

HeathenHeart




 Други ревюта на HEIDEVOLK