HEIDEVOLK - "Vuur Van Verzet"

2018, Napalm Records/Wizard

За радост на пишещата тези редове, мрачното ми предположение, че албумът "Velua" от 2015 г. ще се превърне в лебедовата песен на самобитните холандци HEIDEVOLK, не се сбъдна. Въпреки динамичните промени в състава през последните години бандата се завръща с нова сила и нова творба - "Vuur van Verzet" (Огънят на съпротивата). Тематиката е битките между Римската империя и германските племена. Стилът е леко освежен – щипка пауър, малко повече епичност, но без да се прекалява. Специален гост е Alan Averill "Nemtheanga" от PRIMORDIAL, участие взима и мъжки хор от 24 души. Новите вокалисти показват превъзходни данни. Всъщност Lars NachtBraecker вече го чухме във "Velua", но там се изявяваше някак плахо, докато сега разгръща безспорния си талант. Негов партньор в характерния за групата мъжки двуглас е една интересна личност, опитен музикант и мултинструменталист - Jacco de Wijs. Освен че пее, Jacco е акордеонист и свири кавъри на балкански фолклор, а също така е конструктор на тръбни органи. След всичко това можем само да съжаляваме, че гласовитите холандци досега все подминават нашата страна и вероятно лишават Jacco от някои нови идеи за кавъри.

   Фолк метълът вече не е това, което беше. Отминаха времената на еуфория, в които всеки нахлупил викингски шлем и поставил гайдар до китариста хукваше да завладява нови територии и фенове. Оказа се, че да направиш нещо стойностно в този стил не е толкова просто и към настоящия момент в тази жанрова ниша се представят групи нагодили се на промените и обратите на вкусовете. За радост се изявяват и някои нови надежди. В този контекст феновете започнаха да изпитват жажда за нещо, което е по-близко до корените и "Vuur van Verzet" определено е албум, който ще удовлетвори тази потребност без да бъде консервативен и старомоден.

   Началото на творбата е с парчето "Ontwaakt", към което HEIDEVOLK направиха клип. Следва една песен на английски език - "A Wolf in My Heart", като версия на родния за групата нидерландски е включена като бонустрак. Уникалната акапелна композиция "Yngwaz' Zonen" за солист и хор, само в съпровод на тъпан, кара слушателя да настръхне и го пренася на брега на морето в приказно-древни времена. По-бързотемповите "Britannia" и "Gungnir" имат потенциал за концертни хитове. Финалните парчета "Woedend" и "Het Juk Der Tijd" са среднотемпови, характерни за типичния от по-старите албуми стил на групата. Към "Vuur van Verzet" има и още един бонустрак, "Drink Op De Nacht", който е интересно акустично парче и също би се харесало изпълнено на живо.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на HEIDEVOLK