LACUNA COIL - "Shallow Life"

2009, Century Media Records/Animato Music

Красотата ще спаси света. В нашия случай - метъла.
   La bella italiana Cristina Scabbia е достойна за корицата на всяко модно списание, но въпреки това, за радост на много фенове на твърдата музика, преди повече от 10 години тя е избрала да развие вокалния си талант в италианската готик формация Lacuna Coil. И само като си помислим, че групата е можела да си остане в оригиналния състав единствено с Andrea Ferro зад микрофона… Бррр!
   Последното издание на шестимата от Апенините, озаглавено "Shallow Life", също има корица като модно списание... почти. Шишенце скъп парфюм, изваяно във формата на ръчна граната, или може би военна амуниця, поместена в тялото на огромен шлифован диамант? При всяко положение символиката на обложката и името на албума навяват асоциации за лъскавите опаковки и празнотата , която ги изпълва.
   Считан за първия концептуален албум на европейския готик- секстет, петият в студийната им дискография "Shallow Life" е пропит от общата лирична тема за повърхностния ни живот, не само този на звездите, но и в ежедневието на всеки от нас. И с това се изчерпва концептуалността. Останалото е добре пресметната стъпка към американските тийн фенове на Evanescence, със специални благодарности към продуцента Don Gilmore, работил и с имена като Avril Lavigne, Good Charlotte и Linkin Park.
   В "Shallow Life" има китари, но това не го прави метъл. Чувството е като да хапваш, например, чипс с гъби и сметана, за който прекрасно знаеш, че не съдържа нито гъби, нито сметана, и въпреки това нагъваш с греховен апетит. Все пак виждам доза самоирония ("абе и ние сме повърхностни, ама това е, за да осмеем повърхностността"), която поне на мен ми помогна да преглътна порцията безвкусни поп мелодии, че дори да попитам за допълнително. А и да не забравяме - да е жива и здрава ангелогласната мис Скабия. С такъв глас всичко се преглъща.
   Директни, опростени, грабващи и много достъпни за по-широка аудитория са болшинството от парчетата в албума - ярки примери са ритмичната и почти танцувална "I Won’t Tell You", безсрамно флиртуващата и изненадващо позитивна "I Like It", мелодраматичната "Not Enough" (текстът ще докосне душата на всеки нещастно влюбен и объркан тийн) и несъмнено радиофоничния първи сингъл "Spellbound". Във всяка от тях се забелязва и силно присъствие на певеца Andrea Ferro, който все повече излиза от сянката на поддържащ вокал и достойно партнира на колежката си.
   За феновете на "старата" Lacuna са композиции като "The Pain", магичната балада "Wide Awake" и заглавното парче "Shallow Life", които са ехо от по-мрачното, меланхолично и атмосферично минало на италианците. В тези по-бавни парчета фронтдамата умело вие тъмни водовъртежи от емоции с вокалите си, като само с малко й отстъпват клавирите на Marco Coti Zelati.
   Този албум на Lacuna Coil е повече портфолио (или "бук", както казват в манекенската професия) на Cristina Scabbia, отколкото всеки друг досега. С все по-голяма увереност и размах тя поднася брилянтни и динамични вокални изпълнения, като смело обогатява диапазона си с "къдрави" ориенталски мотиви, доловими навсякъде в албума като свежо разнообразие. Ролята на колегите й е предимно на приятен, но ненатрапчив музикален фон, на който да изпъкнат гласовите прелести на една от най-талантливите съвременни рок вокалистки. Китарните рифове са крайно опростени и крещят "nu metal", сола почти липсват (изключения са "Spellbound", където солото е доста хаотично, и "Unchained"), а що се отнася до ритъм секцията, на моменти ме разяждаха съмнения, че на мястото на Cristiano Mozzati италианците са пуснали дръм машина и с това кадрово съкращение са поспестили една заплата, за да преживеят по-леко финансовата криза.
   Големият парадокс на "Shallow Life" е, че колкото и музикално неоригинален, комерсиален и банален да е, самата му цел го оправдава да е такъв. Да бием посредствеността с нейните камъни по нейната глава! А и да погледнем положително - можем само да мечтаем всичката поп музика да беше такава.


1111111xoo

Florimel




 Други ревюта на LACUNA COIL