MAJESTY - "Banners High"

2013, NoiseArt Records

"Banners High" е втори албум на Majesty, който излезе през 2013 г. Предишното издание "Thunder Rider", макар и да съдържаше материал, записан през 2012 г., се появи на 4 януари 2013-а. "Фаталната" година на новото хилядолетие се оказа време за размисъл и прелом у последните защитници на "истинския" метъл. Доскоро Majesty се гордееха, че все още пазят традициите и свирят безхитростен първичен пауър метъл като издялан с грубото длето на първопроходците от преди повече от 30 лета. Но повелите на новото време накараха Tarek "Metal-son" Maghary и компания да открехнат костеливата черупка на каноните и да разнообразят стила си. Явно времето за това е било назряло и новите им идеи са превъплътени в силен стегнат албум.

   "Banners High" е първа концептуална творба на бандата. Фабулата не е кой знае колко оригинална, но засяга една от вечните теми - битката за свобода. Първото парче "Judgment of the Gods" играе ролята на интро и представлява речитатив на фона на епична мелодия. Тук се заплита историята на албума, която предстои да чуем по-нататък. С характерното като звучене и заглавие "We Want His Head" започва същинската част на очакваната баталия. В едноименното с албума "Banners High" вече се веят бойните знамена. Насечените барабани стават все по-гръмки, подкрепени са и от здрави китарни рифове, защото вече е настанало "Time for Revolution". Вокалите звучат все по-бодро в "United by Freedom" - едно от най-запомнящите се парчета в албума. "Pray for Thunder" започва с (почти) саундтраково звучене, като се долавят прилики с музикалния лайтмотив на сериала "Игра на тронове". Как си представяте пауър метъл албум без дракони? Те се появяват в баладата "Take Me Home", където главният герой си мечтае да се завърне като победител по родните си места, гордо възседнал митичната рептилия, след "The Day When the Battle Is Won". Последно е парчето, което "затваря" албума и прославя щастливата развръзка на историята.

  Когато става дума за Majesty, винаги се стига до въпроса за осезаемото "менъуорско" влияние върху творчеството им. Логично, отношението е от "Осанна" до "Разпни го" - от "продължители на традиции" до "преписвачи", затова преценката остава отворена за всеки. За мен позитивизмът в настроението на албума, хващащите мелодии и опитът да се разчупи донякъде шаблона надделяват и оценката за "Banners High" е висока.


11111111oo

HeathenHeart




 Други ревюта на MAJESTY