MASTODON - "Crack the Skye"

2009, Warner Music

Какво по дяволите!... Това онези Mastodon ли са, които издадоха умопомрачителния "Blood Mountain" през 2006-а? Да? Какви са тия чисти вокали, какви са тия клавири? Мамка му, и тези се огънаха под натиска на мейджъра "Warner Music"…
   Ехо-о, отпуши си ушите, драги! Или по-скоро освободи съзнанието си! Защото ако си мислиш, че Mastodon ще си бичат цял живот едно и също, значи си в дълбока заблуда. Да, много го правят, но тези четири момчета от Атланта пет пари не дават за моето, твоето или на който и да било мнение по въпроса. Просто правят музиката, която те искат да слушат, яхват вълната на вдъхновението и творят с изчистено от очаквания и предразсъдъци съзнание. Впускат се в изследване на нови за тях територии, като астралната проекция, духовното пътешествие в открития Космос, религиозните култове в царска Русия по времето на Григорий Распутин. Докато предишните албуми бяха най-общо казано посветени на огъня ("Remission"), водата ("Leviathan") и земята ("Blood Mountain"), то "Crack the Skye" е творение, занимаващо се с етера - най-чистата материя от всички, въздухът, който дишат боговете, небеса, недостижими за нас, земните човеци от плът и кръв. Темите са както общочовешки, така и силно лични за музикантите. Дори предрешен в рок/метъл одежди, "Crack the Skye" разбива на пух и прах всеки опит да му поставим каквито и да било етикети. Музикалните влияния от шейсетарската сайкъделия и седемдесетарския прог са очевидни, дори самите Mastodon ги признават, но те далеч не изчерпват съставките на това съвършено произведение - изпод множеството му пластове се прокрадват препратки към творчеството на култовите Isis, Neurosis, King Crimson, Kyuss… И всичко това е поднесено по 100-процентово Mastodon-ски начин.
   Съвсем на място би била една дисекция на албума песен по песен, тъй като всяка една от тях е самостоятелна вселена и все пак късче от общия пъзел. Би могло да се изпише много, но нямам намерение да го правя. Не само, че не обичам този похват на ревюиране, а при "Crack the Skye" той би бил ограбващ за читателя. Няма по-голямо удоволствие от това сам да откриеш красотите и посланията на тези седем композиции, сам да се докоснеш до душевните терзания на Brent, Troy, Brann и Bill.
   С "Crack the Skye" Mastodon навлизат в много дълбоки води. От тук на сетне не им остава нищо друго освен да се превърнат в легенди!


1111111111

Yanni