SABATON - "Carolus Rex"

2012, Nuclear Blast Records/Wizard

След като претвори историята в музика и покори не само нови територии, но и завладя сърцата на хиляди фенове по света, шведската танкова дивизия Sabaton се завръща на бойното поле. Този път походът е на север, връщайки ни в най-славните години на Кралство Швеция. Неслучайно и очакванията към албума са сериозно завишени - той има нелеката задача да се нареди до неподражаемите "Primo Victoria", "Attero Dominatus" и "The Art of War" и да се яви достоен наследник на брилянтния "Coat of Arms". Мисията е изпълнена - Sabaton отдавна доказаха, че са създали собствен почерк и уникално звучене, открояващо ги на фона на безчислените "тру" и "пауър" метъл армии. Това безусловно ги превърна не само в една от най-оригиналните, но и в една от най-обичаните банди с афинитет към метъла и историята.

   Всъщност "Carolus Rex" е един много специален албум. Това се дължи не само на факта, че този път историята е посветена на славната Шведска империя, но и защото това е и последната творба на групата, записана в оригиналния й състав. Сантиментална стойност носи също и решението албумът да бъде записан както на шведски, така и на английски. След широко изследваната в досегашните албуми тематика за модерната военна история "Carolus Rex" ни връща в далечния XVII век и ни кара да съпреживеем възхода, Златния век и неизбежния залез на Шведската империя.

   Още при първото завъртане на диска прави впечатление, че не са настъпили съществени промени в стилово отношение. Макар някои да биха определили това като "творчески застой", е налице безспорен факт - дори и да има очевидни прилики със стари парчета, те са само повърхностни и даже спомагат за цялостното възприемане на албума. Залагайки на познатото, Sabaton използват една простичка, но добре действаща формула - извличане на силните черти и уникалното звучене, изграждащи индивидуалността на групата, дори и с риск за неизбежни повторения.

   Още откриващото парче "The Lion From the North" нанася безкомпромисен удар върху шийните ни прешлени с мощните си китарни рифове и неподражаемите вокални партии на Joakim Broden. Посветена на легендарния крал Густаф II Адолф, композицията сякаш ни въвлича във водената от него 30-годишна война, възкресявайки цялата решимост и сила на шведската армия. Следват изпъстрената с фолклорни мотиви "Gott mit uns" (от немски: "Бог е с нас") и елегичният химн "A Lifetime of War", които сякаш завършват цялостния облик на "Лъва от Севера", възпявайки неговата непоколебимост и военна мощ. Краят на изтощителната 30-годишна война, последвана от Вестфалския мирен договор, бележи взривоопасното парче "1648", явяващо се и като невидима граница в албума между славния период на крал Густаф II и следващото го не по-малко героично време на крал Карл XII. Неговото начало се възвестява от едноименната песен, посветена на превърналия се в национален герой крал - "Carolus Rex". Тежките китари и насеченият ритъм, в съчетание с дълбоките вокали на Broden, ехтящи като заповеди на бойното поле, превръщат парчето в достоен и горд представител на албума. Устремената и помитаща всичко по пътя си "Killing Ground" пък ни разказва за една от големите победи на Карл XII, разкриваща мощта и таланта във военното дело на легендарния крал.

   Макар и поддържайки темпото на възхода и победите на шведската армия, албумът неизбежно отрежда място и на претърпените поражения. Безспорно една от най-силните и въздействащи композиции възпява именно битката при Полтава, където доста по-малочислената шведска войска е разбита от руската армия на цар Петър I. Именно "Poltava" е едно от парчетата, за които не е от значение езикът, на който е изпълнена - без значение дали е на шведски или на английски, тя съумява да пренесе целия заряд на възпятата битка със своето задъхано темпо и мощните китарни и вокални партии. Следва и една от най-емоционалните и тържествени композиции, създавани някога от групата - баладичната "Long Live the King", разказваща за заветите на отишлите си велики владетели. Неусетно, сред победи и загуби, стигаме и до избраната за бонустрак кавър-версия на "In the Army Now" (включена в английското издание на албума), която сякаш е посветена на всеки един от храбрите воини в шведската армия.

   Въздействащ, тежък и емоционален, "Carolus Rex" несъмнено се нарежда до най-силните творби в дискографията на бандата. А за нас остава надеждата, че макар и в променен състав, Sabaton ще продължат да ни представят един по-различен прочит на историята - все тъй по своя уникален и неподражаем начин.


11111111xo

Arwen




 Други ревюта на SABATON