ENTHRALLMENT - "People From The Lands Of Vit"

2012, United Guttural

Четири години изминаха, откакто плевенската шайка Enthrallment за последно ни потопи в мътното кърваво блато с разложени човешки останки на извратената си музика. Оттогава националното дет/горграйнд богатство не буксува в тинята на безобразната ни музикална сцена, а напротив - устремило е настървения си поглед навън. След дългата почивка от последния кървав пир "Immerse Into Bloody Bliss" (2008) чисто новият албум на плевенчаните бе издаден от щатския лейбъл "United Guttural" и вече се радва на вниманието на ъндърграунд екстремисти по всички краища на света. Така че добре дошли на екскурзията "People from the Lands of Vit"! Организаторите Пламен, Иво (The Jeep), Андрей, Васил и Румен ще ви наврат в лодка от човешки кости и ще ви организират "лежерна" разходка по река Вит с директен изглед към зловещата съдба на хората по поречието й - метафора на самия Ад. Пътешествието е кратко - около 30 минути, но за това време ще ви се случат доста брутални неща.

   От написаното дотук лъха ентусиазъм, нали? И той е оправдан, но защо оценката не отразява това поне с една по-триумфална осмица? Причината не е в музиката, а в начина, по който тя ни е поднесена. В стремежа си към по-актуален и излъскан саунд бандата се е престарала със звука на барабаните до такава степен, че препускащият по сета с олимпийски устрем Иво звучи като дръм-машина! Всеки един удар, стоварен по соло барабанчето или томовете, се чува по абсолютно еднакъв начин, което съсипва динамиката на свиренето му и след две-три парчета се впива в тъпанчетата като паразит. Никога не бих направил подобна забележка, ако това не беше в ущърб на музиката, но за съжаление има и друг проблем - ритъм китарите на моменти потъват зад канонадата от зле тригерираните барабани и демоничните "трели" на Пламен, който отново се доказва като вокалист от световна класа, звучащ като обладан от Сатанинска ярост. Ситуацията е далеч от мащабите на класиката в тенекиената естетика "St. Anger", но оставя неприятното усещане за нещо набързо претупано. Басът е осезаем, но е изтеглен назад в сравнение с предишните два албума, и резултатът от всичко това е леко анемичен звук в сравнение с предишното им творчество. Всеки прави грешки и с оглед на това, че "Smashed Brain Collection" и "Immerse..." звучаха точно както трябва да звучи един брутален дет метъл албум, съм повече от сигурен, че групата ще намери правилната посока в бъдеще.

   Да поговорим и за музиката, все пак? "People..." определено е един по-директен и западно звучащ Enthrallment, без това да се отрази на бруталността. Групата си е отваряла ушите за това какво се е случвало на сцената през тези четири години и в новите парчета залага на още повече техничност и интересни акорди, прибавящи към агресията и съпътстващо усещане за една изкривена, дискомфортна мелодичност, което много добре се вписва в извратения звук на плевенчаните. Песните са по-ясно структурирани и рефренни и вече си представям как ще крещим задружно "Collosuuus...", когато Enthrallment се качат на сцената да забият сингъла "Fruits of Pain and Blue Sky". Албумът е доста динамичен и сред мелачките, ускорени до ураганни обороти от касите на Джипа, намират място и бавни, мачкащи валяци като брейкдауна на "Obsessed by Just Anger", способен да изрине няколко декара площ с експлозията от ниски, отсечени тонове. "Psychological Storm" изригва като някоя от класиките на Suffocation, а завършекът на албума "Unholy Diviners" в края си препраща към онзи малък фрагмент от "Infecting the Crypts", който олдскуул любителите с любов наричаме "ринене на снег". "A Full Land of Worms" радва дет метъл сетивата със салата от червеи и технични рифове, а "Chemical Romance" е чиста грайнд-любов по плевенски. Като цяло песните не се различават особено една от друга, но албумът не дотяга - може би заради краткото времетраене.

   "People from the Lands of Vit" не е албумът, с който Enthrallment ще завладеят земите отвъд поречието на Вит, но е поредната крачка напред по пътя дотам.


1111111ooo

Nespithe




 Други ревюта на ENTHRALLMENT