WARTIME - "Solar Messiah"

2012, Самиздат

"Solar Messiah" е достойно продължение на предишния албум на групата "Against Destiny" и крачка напред към по-голямо стилово разнообразие. Музиката на Wartime никога не е била подвластна на траш клишетата, но с новия албум музикантите още повече се отварят към нови изразни средства и по-широк кръг фенове. Прогресив включванията са по-силно застъпени, в композициите темпото се сменя неочаквано, което добавя елемент на загадка към интригата на албума. Ако "Solar Messiah" трябва да се опише с една дума - това е "идеен".

   Отлично впечатление прави оформлението на продукта. Просто е удоволствие да държиш изданието в ръце! Съдържа диск с външна картонена опаковка и постер. Опаковката е стилно издържана, с илюстрация и част от текста на песента "Solar Messiah". Дискът е матричен, изрисуван тематично, придружен от книжка с красив дизайн.

   В музикално отношение албумът предлага обмислени композиции с балансирано подреждане на песните. Между преобладаващите агресивни опуси е вмъкнато по някое по-лирично послание, което дава глътка въздух преди следващите екстремни дози.

   В новата творба на Wartime присъстват познатите здрави китарни рифове на Стан Станчев, изграждащи гръбнака на композициите. Ритъм секцията в лицето на барабаниста Велизар Болчев и басиста Антонио Митов дава своя принос към безкомпромисния звук на групата. Откритието определено е Иван Иванов. Неговото чисто пеене създава идеален контраст с ревовете на Стан, като така е добавен нов акцент в албума - върху вокалните партии. Освен това, Иван допринася и за "Messiah words" - текстовете на песните, които обличат в думи музикалните посланията на "Solar tones".

   "Solar Messiah" не е албум, който разкрива достойнствата си с едно слушане. Всяка песен изисква време да бъде възприета, разгадани пластовете и музикалните обрати. Изключително радостно е, че такава стойностна творба се е появила на родната сцена. Заслужено признание е включването на началното парче от албума - "Dreams Of Pale" в ежемесечната CD компилация "Fear Candy" към брой 232 на реномираното британско списание за екстремен метъл "Terorrizer".


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на WARTIME