WINTERSUN - "The Forest Seasons"

2017, Nuclear Blast Records/Wizard

Jari Maenpaa прави каквото си иска! И кара настроението на феновете да се люшка от "Осанна" до "Разпни го", и да чакат "Time IІ" като Годо. Междувременно издава "The Forest Seasons".

   Jari Maenpaa е егоцентрик. Периодично излива в социалните мрежи дълги като султански ферман текстове. В тези писания не се казва почти нищо или "нещото" трябва да бъде търсено като игла в купа сено.

   Jari Maenpaa е надценен. Добре, че се махна от Ensiferum, защото щяха да издават по един албум на десет години.

   Всичкият този гняв се стопява бързо като сняг през април, като сладолед в горещо кафе, щом си пуснете "The Forest Seasons". Jari Maenpaa е магьосник. Музиката му рисува картини. Вдъхновението са "Четирите годишни времена" на Вивалди. "The Forest Seasons" е нещо като отговор или противопоставяне. Фриволната разточителност на южните сезони среща суровите природни закони на северните земи. В "Awaken from the Dark Slumber (Spring)" пролетта настъпва плахо, с тиха нежна мелодия, във все още замръзналата земя. Но изведнъж зазвучава дързък победен химн. Новият живот заявява правото си на съществуване. Няма как да не си представите как бързо, като "на кино", от пръстта покълват нови семена и за секунда разцъфват цветя. Слънцето почти не залязва. Възкръсва надеждата за лято, но гората ридае, защото то е твърде кратко - "The Forest that Weeps (Summer)". Още в средата на август студените тръпки напомнят за настъпващия мрак ("Eternal Darkness (Autumn)"), а сняг започва да прехвърча, когато на юг още се радват на лятното слънце. На юг дори снежинките танцуват неудържимо буйно, защото бързо ще се стопят. На север всичко е в неумолимата прегръдка на дебела снежна пелена. Боговете на съня и смъртта дълго, почти осем месеца, ще властват в самотната зима - "Loneliness (Winter)".

   Това са картините в албума "The Forest Seasons". Красиви, жизнерадостни, зловещи, страшни, успокояващи – редят се като калейдоскоп в четирите композиции на творбата. "Пролетта" и "Есента" са разделени на части, показващи различните преходни фази през тези сезони. Преобладават саундтракови инструментални пасажи. Пеенето е по-скоро съпровод на инструментите. Другите трима герои, освен Jari, са: всестранният талант Jukka Koskinen – басист, фотограф, продуцент, работил с Amberian Dawn, Cain's Offering, Norther и др., опитният барабанист Kai Hahto, когото видяхме миналата есен у нас с Nightwish и талантливият китарист и вокалист Teemu Mantysaari.

   "The Forest Seasons" потвърждава станалата вече клише фраза "метълът е новата класика". Чуйте и ще видите. И ще простите чакането на "Time IІ", защото ще дочакаме Wintersun. Те идват за първата си изява в България на 6 октомври.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на WINTERSUN