The Police покориха Белград. За пръв и последен път...



Автор: Ози
Снимки: Авторът


   След запомнящото се гостуване на Kansas в София (репортаж), рано сутринта на 24 юни 2008 г. шестима души тръгнахме за Белград, за да видим концерт от прощалното турне на The Police.


   За пътуването и концертите в Белград...

   Не е за вярване, но се оказа, че да отидеш на концерт от София в Белград, е по-удобно, по-бързо, по-приятно и приблизително на същата цена, сравнено с едно пътуване до Каварна. И на отиване и на връщане автобуси има всеки ден - нови са и са климатизирани. Цената е 80 лева в двете посоки (до Каварна е 60 лева). Самото пътуване продължава между 6 и 7 часа, като в това време се включва и висене от около час на границата (в случай, че изобщо има такова). Ако предприемете пътуване с автобус до Каварна, то ще продължи от 8 часа нагоре. За спане в Белград ще платите между 12 и 18 евро, в зависимост от качеството на хостела. Цените в Каварна са същите, ако не и по-високи. Притеснения относно признаването на Косово от България и последващо лошо отношение на сърбите към нас са абсолютно излишни. Сърбите са напълно добронамерени, любезни и услужливи. Където и да имахме досег с тях - по бензиностанциите, в Белградските ресторанти или в хостела, проблеми не е имало. Напротив, навсякъде срещу нас виждахме хора, които се отнасяха с българите така, както ние искахме да се отнасят. Може и да се повтарям, но точната дума е добронамерено.
   По отношение на самите концерти, които се провеждат в Белград, то те по никакъв начин не могат да бъдат сравнени с тези в Каварна. Нека набързо изброим кои групи решиха да посетят миналата и тази година Белград: Iron Maiden, Tool, The Rolling Stones, Nick Cave, The Police, Queen + Paul Rodgers, Return To Forever... Нарочно не изброявам концертите, които се дублират с тези в София, като Mark Knopfler, Lenny Kravitz и т. н. Това са все имена, които вероятно никога няма да свирят в Каварна. Някой ще каже: "Да, но пък в Каварна свирят групи като Slayer, Manowar, Accept, Dio..." В Белград положението с подобни групи е същото, а и голяма част от гостуващите в Каварна изпълнители вече сме ги гледали по един и повече пъти. И ще добавя, че в момента, в който The Police свиреха на сцената на Ушче, на около два километра от там Slayer се опитваха да разрушат един белградски стадион. А на 1 юли 2008 г. в сръбската столица свирят Judas Priest с подгряващи не кой да е, а Cavalera Conspiracy...
   Що се отнася до парите, единствената разлика между концертите в Белград и тези в Каварна е цената на билета за самия концерт. В Белград билетите са по-скъпи. Няма и как да е по друг начин - не е възможно билет за The Rolling Stones или The Police да струва колкото билет за W.A.S.P. или Napalm Death.
   Правя всичките тези сравнения съвсем не случайно. Като жител на София не ми е все едно до къде ще пътувам, колко ще пътувам, на какъв концерт ще отида и колко ще ми струва всичко това. От сега нататък всеки път когато реша да ходя в Каварна за някакъв концерт, първо ще проверявам горе-долу по същото време какви концерти има в Белград. И ако има качествени такива, със сигурност ще избирам сръбската столица.
   Знам, че ще има хора, които не биха се съгласили с мен, за това пак ще повторя: горните разсъждения са на жител на София. Ако бях жител на Варна или Шумен (примерно), съвсем естествено в повечето случаи щях да предпочета Каварна предвид близостта и, а не Белград.


   Чика Марко...

   Ако не държите на лукс и екстри и не сте претенциозни, то спокойно може да отседнете в "Star Hostel". Хостелът се държи от чика Марко и брат му. Чика Марко не е съвсем чика (чичо), около 30-годишен е. Кръстих го така заради героя от "Ъндърграунд". Двамата братя са изключително любезни и приветливи. Знаят чудесен английски (в случай, че срещнете проблеми със сръбския) и са готови да ви помогнат с всеки проблем. Можете да ги питате за всичко свързано с Белград и те с радост ще ви отговорят.
   Предимствата на хостела: намира се на няколкостотин метра от идеалния център на Белград, има 24-часов безплатен достъп до Интернет, евтино е (около 12 евро на човек за вечер), има хладилник, а напитките като чай, кафе и минерална вода също са безплатни. Има и топла вода.
   Недостатъците: те са стандартни за повечето хостели. Стаите са с по 4 или 6 легла, баните и тоалетните са общи и не са върхът в хигиенно отношение, няма климатици, телевизори в стаите, няма екстри. За една вечер, обаче, това не е никакъв проблем.


   Ушче и Белградска арена...

   Малко след като обяви концерта на The Police в Белград, сръбския промоутър коментира избора на място за събитието така: "Нашите партньори от "Live Nation" считат Ушче за най-доброто открито място за концерти в Европа и сме щастливи, че концертът на The Police ще се състои там." Когато прочетох това, реших, че той преувеличава. Казах си, че не може "Live Nation", най-големият промоутър в света, да е казал, че някаква ливада в Белград е най-доброто открито място за концерти в Европа. Когато видях тази "ливада", разбрах, че съм в грешка.
   Ушче се намира в тъй наречения квартал Нови Белград - новоизграждаща се част с предимно бизнес сгради, строени по най-нови технологии, която се намира до огромен парк, точно до мястото, на което река Сава се влива в река Дунав. В средата на този парк има огромна равна поляна, която може спокойно да побере 50-60 хиляди човека, а сигурно и доста повече. Достъпът до всичко това е съвсем лесен независимо дали става въпрос за автомобил, градски транспорт или ходене пеша. За да стигнеш пред самата сцена минаваш през 2 контроли. Входовете са безобразно много. Всичко е направено така, че да е максимално удобно. Охраната и полицията не се заяждат и не търсят дребни поводи за дрязги, каквато е практиката у нас. Любезни са и гледат да си свършат работата. Всичко става за минути. Няма гигантски опашки, по входовете няма блъсканица. Опашки за бира също няма, защото местата за продажба са достатъчно много. Това се отнася и за химическите тоалетни. Хората са направили дори специална рампа за инвалиди, откъдето те да могат да наблюдават комфортно и необезпокоявано концерта.. Нещо, което не съм виждал у нас, а и скоро сигурно няма и да видя.
   Ушче е наистина прекрасно място за провеждане на концерти. Малко са градовете в Европа, които могат да се похвалят с такова огромно пространство, което може да се ползва за големи по мащаб концерти и същевременно да се намира само на 10-15 минути път пеша от центъра на града. Съвсем не е случайно, че там концерт миналата година направиха The Rolling Stones, а тази година и The Police.
   Към това не мога да не спомена и новопостроената "Белградска Арена". Най-новата и модерна за момента зала в Европа може да побере малко над 20 000 (!!!) човека при провеждане на концерт. Там тази година вече бяха Mark Knopfler и Nick Cave, а до края на годината концерти ще изнесат и Lenny Kravitz, Queen + Paul Rodgers, Return To Forever...
   След като сърбите се сдобиха с място за провеждане на големи летни концерти (Ушче) и огромна и модерна зала, за концерти през есенно-зимно-пролетния сезон ("Белградска Арена"), не е трудно човек да се досети оттук нататък, когато на Балканите идват звезди от световен мащаб, къде ще изнасят концертите си. Правилно - няма да е в София! А и защо да е?! На стадион "Локомотив"?! Или в едва побиращата 3 500 човека зала "Христо Ботев", която не си знае годините?! Моето мнение е, че оттук нататък все повече ще трябва да се задоволяваме с "по-дребните" концерти. Поне докато не си построим една нова, модерна и голяма зала. До тогава за големите концерти ще трябва да ходим в Белград, Атина, а понякога и по-далеч.


   Сцената...

   Огромна! С гигантска видео стена. Толкова голяма, че сигурно можеш да гледаш и от километър-два. Самата сцена беше доста висока, благодарение на което концерта можеше да бъде гледан спокойно и без излишно подскачане (с цел по-добра визия), независимо къде си застанал и независимо дали някой дългуч, несправедливо облагодетелстван от природата застане пред теб. Като мащаби мога да направя сравнение единствено със сцената на George Michael от проведените у нас концерти. Всичко останало е по-малко. Преценете сами:

   Излишният съпорт...

   Не че имам нещо против Counting Crows... Даже напротив - твърдя, че добре се представиха. Но като си се настроил за The Police и си отишъл в чужбина да ги гледаш, трудно можеш да се радваш и на Counting Crows. Да не говорим, че отстрани цялата работа изглежда малко смешно. За хич не толкова сложната музика, каквато групата прави, на сцената имаше цели осем музиканти, които свириха на неизброимо количество инструменти. Неизброимо! 2 пиана (истински), клавир, трима китаристи, всеки от които сменя на всяка песен китарата си, контрабас, бас китара, барабани, мандолини, хармоника, някакви неща подобни на гъдулки и като капак на всичко - акордеон! И всичкото това, повтарям, за музика, която ама хич не е сложна! Трима китаристи?! И двама клавиристи?! Кому е нужно? Че то в такъв случай прогресив-рок групите трябва да имат по осем клавириста, щом Counting Crows имат двама. 24 часа по-рано бях гледал Kansas в София и Steve Walsh ми скри шапката! Как го правят Kansas с един клавирист, просто не ми е ясно...;-)
   Този съпорт се проточи по-дълго, отколкото всички очакваха. Пред супер отегчената публика Counting Crows изкараха час и десет минути. Но пак повтарям - групата си свири както трябва и се представи добре. Това, че не ни харесаха, си е наш проблем. Поне се посмяхме.

   The Police...

   За концерта на The Police смятам да пиша най-малко. Не защото така искам, а защото не знам какво и как да напиша. Когато си видял нещо толкова съвършено е много трудно да го предадеш в писмена форма. Мога да се опитам да "изкълчвам" думите, да разтягам и хиперболизирам до край, да използвам изрази като гениално, велико, невероятно, чутовно, култово, фантастично... Дори и да го направя, пак няма да мога да предам какво видях. И какво почувствах. Май най-добре концертът беше описан от едно момиче от нашата група. Направи го само с едно единствено изречение: "На сцената излязоха едни хора и направиха едно нещо..." Между другото, тези хора излязоха на сцената само с три инструмента и не ги смениха до края на концерта. А двете китари (едната е бас) изглеждаха така окаяно (очукани, надраскани, олющени), че не бих се учудил, ако собствениците им са ги купили преди създаването на The Police.
   Май ще е по-добре да се придържам само към фактите и да спомена няколко по-интересни неща.    Stewart Copeland е най-невероятният барабанист, който някога съм гледал на живо. Казваха ми го преди - аз не вярвах. Върху привидно простоватите мелодии той прави чудеса. Copeland не свири на барабани - той рисува. Не удря като обезумял - палките му сякаш галят. И от това се получава магия. Свиренето му по време на "Wrapped Around Your Finger" ни накара да слушаме песента със зяпнали уста и да гледаме невярващо. Никога преди този концерт не съм гледал барабанист на група с такова удоволствие и възхищение.
   Andy Summers е вероятно един от най-пестеливите китаристи свирили някога. В неговия случай, обаче, това се е превърнало в преимущество. Човек ще каже, че нещо си подрънква на китарата, там, в единия край на сцената. А през това време той с два-три тона прави цели мелодии и на моменти изнася концерта на плещите си. Сякаш е незабележим, но всъщност дава насоката на къде и как да тръгват нещата. Видяхме и няколко незабравими "дуела" между него и Sting.
   Споменах ли Sting? "Sting е харизма", каза пак член на нашата група... И наистина е! Когато Sting е на сцената, погледът ти е прикован в него и е трудно да бъде поместен. В тази част от турнето той изглежда малко по-различно от това, което сме свикнали да виждаме - пуснал е немалка брада и изглежда повече от достолепно. Но най-важното, което трябва да спомена за Него, е невероятния му глас. Това, което чухме не мога да нарека по друг начин освен съвършено. От началото на концерта, до самия му край. Да се чуди човек как го прави, като от почти две години е на световно турне с The Police, а концертите са, ако не през вечер, то най-много през две. И въпреки това този глас не трепна и за миг. Магнетичен! Като се сетя за това и отново зазвучава в главата ми...
I don't want to spend the rest of my life
Looking at the barrel of an Armalite
I don't want to spend the rest of my days
Keeping out of trouble like the soldiers say
I don't want to spend my time in hell
Looking at the walls of a prison cell
I don't ever want to play the part
Of a statistic on a goverment chart
   Излишно е да казвам, че за да може всички да видят всичко, минимум 10 оператора имаха грижата да осигуряват картина за гигантската видео стена. И може би тук е момента да спомена и няколко думи за звука. Те ще бъдат наистина само няколко: никога на концерт не съм чувал толкова кристален звук. Не съм чувал такъв звук дори и в домашни условия, на качествена уредба, слушайки студийни записи. Толкова за звука.
   The Police преминаха през цялото си творчество и изпяха всичко, което трябваше да се изпее. Като лично мои фаворити за най-силни моменти в концерта бих споменал "Wrapped Around Your Finger", "Invisible Sun" и "King of Pain". Тези песни, както и част от останалите, които бяха изпълнени, са с леко променени варианти и на живо звучат в пъти по-добре от оригиналите, които сме свикнали да слушаме. Не е за вярване как само трима души могат за час и четиридесет минути да направят толкова много музика. Както сами ще се убедите прочитайки сетлиста по-надолу, слаби моменти в този концерт нямаше. Публиката (25 000 човека според самия Sting) беше като че ли малко вяла, но ако се замисли човек самата музика на The Police не предполага всички на концерта да скачат и крещят. Аз лично припявах само в няколко момента. През останалото време просто гледах и слушах. Важното е, че накрая недоволни нямаше. Не може и да има при подобен концерт. За мен лично той ще остане като един от най-добрите, които някога съм гледал. Нивото на професионализъм, което видях, няма аналог и единственото сравнение, което ми идва на ум да направя е с концерта на U2, който гледах преди цели 11 години.
   След това турне групата отново ще спре да съществува. И няма да има нов реюниън. Така поне казва самия Sting: "Няма да има нов албум, ново голямо турне и когато свършим с настоящото, това ще е последното от The Police" Ако се вярва на случващото се с други групи след подобни изказвания, би трябвало рано или късно да станем свидетели на ново събиране на The Police. Ако се вярва на Sting - това няма да се случи. Е, ние все пак успяхме да ги видим. А дали ще имаме този късмет някога пак? Ако рече Sting...


   Сетлист:
01. Intro - Get up, Stand up (Bob Marley)
02. Message in a Bottle
03. Walking on the Moon
04. Demolition Man
05. Voices Inside My Head / When The World Is Running Down
06. Don't Stand So Close to Me
07. Driven To Tears
08. Hole In My Life
09. Every Little Thing She Does Is Magic
10. Wrapped Around Your Finger
11. De Do Do Do, De Da Da Da
12. Invisible Sun
13. Can't Stand Losing You / Reggatta De Blanc
Бис 1:
14. Roxanne
15. King of Pain
16. So Lonely
17. Every Breath You Take
Бис 2:
18. Next To You