EUROPE - "Bag of Bones"

2012, earMUSIC/Edel

След осемдесетарския период, световния хит "The Final Countdown" и повече от десетилетие прекъсване, през 2003 г. Europe възобновяват активната си творческа дейност. Новото начало бележи и промяна в стила - глем-метълът отстъпва място на хард-рок звучене, а в албума от 2009 г., "Last Look at Eden", се чуват и категорични метъл нотки.

   В "Bag of Bones" групата решава да наблегне на хард-рок и блус стила от 70-те години на 20 век и да отдаде дължимото на групата, която вокалистът Joey Tempest винаги е смятал за свои учители - Led Zeppelin. Като гост-музикант е поканен един от най-добрите съвременни блус китаристи - Joe Bonamassa. Продуцентската работа е поверена на Kevin Shirley, работил с групи като Iron Maiden, Rush, HIM, Slayer, Dream Theater.

   Името и обложката на "Bag of Bones" неминуемо водят до асоциации с едноименната книга на Стивън Кинг, но барабанистът Ian Haugland твърди, че названието е избрано "просто защото звучи яко".

   "Bag of Bones" е стегнат, обмислен албум. Въпреки явната музикална насока, в рамките на наложения стил е постигнато достатъчно разнообразие - няма две приличащи си композиции. Със скандинавска точност и хладен ум, опит, талант и перфектно изпълнение са впрегнати за постигане на поставената цел. Всяка песен сякаш следва определена схема, а музикантите дават най-доброто от себе си да я изпълнят. От това описание някой може да остане с впечатление за студена и бездушна занаятчийска творба. Напротив - силата на емоциите блика от всяка песен, но по ненатрапчивия начин на доброто майсторско произведение. Гласът на Joey Tempest звучи по-плътно и дълбоко от всякога. Клавирите на Mic Michaeli са изведени напред, подобно в първите албуми на Europe. Водещата китара на John Norum вае забележителни сола, блусарските включвания на Joe Bonamassa придават специфичен привкус, а стабилната ритъм секция в лицето на Ian Haugland и John Leven довършват цялостното звучене на албума.

   Въпреки че в "Bag of Bones" няма слаба песен, като най-вероятни хитове се очертават "Riches to Rags", "Not Supposed to Sing the Blues", по която е сниман клип, "Firebox", заглавната "Bag of Bones" и баладата "Bring It All Home".

   Europe изнесоха концерт в България на 11 май 2007 г. в Ловеч, а в София очакваме да гостуват за първи път на 15 юни 2012-а.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на EUROPE