CRYSTAL VIPER - "Crimen Excepta"

2012, AFM Records/Wizard

Поляците Crystal Viper прекалено дълго се лутат в мъгливите и неблагодарни селения между твърдолинейния хеви метъл и пауъра. Все пак, в албума им "Legends" от 2010 г., групата сякаш беше достигнала тихия пристан на някакъв баланс.

   Новата творба "Crimen Excepta" имаше предпоставки да се превърне в пръв наистина голям успех. Продуцент е Bart Gabriel, съпруг на певицата Marta Gabriel, който е работил с редица хеви метъл групи. Поканени са гост-вокалисти - David Bower от Hell изпълнява репликите на съдията William в едноименната с албума песен, а във включения като бонустрак към диска кавър на Vader, "Tyrani Piekiel", се изявява самият солист на екстремната група - Piotr "Peter" Wiwczarek. В специално издание на албума има още един бонус - "Ghosts of Sherwood". Песента е част от саундтрака на 3D хоръра "Robin Hood - Ghosts of Sherwood". Филмът ще има премиера на фестивала в Кан на 21 май 2012 г.

   "Crimen Excepta" е концептуален албум. Историкоподобната тематика за Светата инквизиция, магия и вещици не е кой знае колко оригинална, но дава простор за развитие. Crystal Viper обаче избират неудачно стилово-музикално решение. Отказвайки се напълно от епичната пауър насока, групата се лишава от неограничените полети на фантазията, които им открива този подход. В албума са отхвърлени всякакви клавирни партии, които омекотяваха звученето в предишните издания. Вместо да внесат романтика и лиричност, женските вокали са натоварени с тежката задача на олдскул метъл пеене. Инструментите, сведени до минималистичната схема - две китари, бас и барабани, не сътворяват нищо отличително. Ролята им е по-скоро като съпровод на солистката. Писъците на Marta Gabriel някъде влизат в контекста на тематиката, но някъде идват в повече. Създава се впечатление за запушване и липса на идеи или възможности. Всъщност, най-добрите песни от албума се явяват тези, с присъствие на мъжки гост-вокалисти и филмовия бонустрак, който има по-лирично звучене. Без да имат необходимите предпоставки, Crystal Viper стилово "нагазват във водите" на великаните в класическия хеви метъл, където няма как да издържат на смазващата конкуренция. Въпреки добрата предварителна подготовка, натрапващото се определение за албума е "посредствен".


111111oooo

HeathenHeart




 Други ревюта на CRYSTAL VIPER