ENSLAVED - "RIITIIR"

2012, Nuclear Blast Records/Wizard

Откакто обогатяват суровия си блек метъл звук с разнообразни стилови включвания, Enslaved не пропускат да поставят интелектуални предизвикателства пред слушателите си. Началото на този процес стартира с албума "Eld" (1997 г.), преминава през "Isa" (2004 г.) и присъединяването на Herbrand Larsen, който пее с чисти вокали, за да се достигне до невероятно добрата творба "Vertebrae" (2008 г.). Следва по-достъпният, но отново много силен албум "Axioma Ethica Odini" (2010 г.)

   "RIITIIR" с огледалното си заглавие, наподобяващо рунически надпис, а с повече фантазия - и две крила на порта, вдига летвата до неподозирано ниво. Сякаш на слушателя му се налага да реши загадка, преди да бъде допуснат през вратата и ако все пак успее - вътре го чака лабиринт и нови енигми на всяка крачка. Албумът е труден за възприемане и сякаш неохотно разкрива огромния си потенциал. Теза и антитеза - това е структурата, която следват инструментите и вокалите, темпото и настроенията. Противоречието присъства във всеки пасаж, създава напрежение, апелира и... обърква. В мелодични моменти неочаквано се включват заплашителните харш вокали на Grutle Kjellson и Ivar Bjornson, а грохотът на барабаните и тежките рифове се залива от ясния вокал на Herbrand Larsen, който често започва нежно, но после настойчиво разпростира доминацията си със зловеща нотка на невидима заплаха.

   Стилът на "RIITIIR" не може да бъде определен еднозначно. Блек метъл основата се усеща в резките китарни рифове и бластбийтове. Текстовете и епичните пасажи пазят връзката с викинг метъла. Прогресив елементите са обогатени с пост-метъл привкус, което добавя и авангардна нотка в богатата палитра от музикални идеи.

   Албумът не е концептуален, но песните са като нива, които трябва да се преминат последователно, защото иначе се губи красотата на цялата предизвикателна схема. Все пак най-силно впечатление може би правят "Veilburner", "Roots of the Mountain" и едноименната "Riitiir", от средната част на албума, където е и смисловата кулминация на произведението.

   Специално внимание заслужава и семплата, но много въздействаща обложка, дело на художника Truls Espedal - в модерния свят ръцете са вдигнати нагоре, не толкова да почетат свръхестествените сили в странен ритуал, а в молба за повече човечност.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на ENSLAVED