SEPULTURA отбелязаха 30-годишнината си с незабравим концерт в София

9 юни 2014, 09:02 ч. 1051 / 19 28
пред./следв.

   Дълго време не бях гледал бразилските титани. Малко или много песните от вторият им период, след напускането на Max Cavalera, бяха по-различни, бяха на една нова група, която някак си трябваше да се пребори с известното разочарование на феновете, да ги убеди отново в таланта и оригиналността си. Някои албуми като "Kairos" успяха да го постигнат, други пък, поне на мен лично не ми звучаха на някогашното нивото на траш величията.

   Най-добрият начин да покажат и да докажат себе си, разбира се, е живото изпълнение. Това е силата на бразилските легенди, това е тяхната истинска стихия. На концерта им във вечерта на 8 юни в софийския клуб "Mixtape 5" успях да се убедя и да си припомня защо са една от най-големите групи в този стил.

   Организацията от страна на "BGTSC" определено беше на ниво - 10 точки за звук, разписание и шоу, и изненадваща пълна липса на фалове. Човек можеше да си сверява часовника по излизането на групите на сцената, а обичайните проблеми с озвучаването на съпорт бандите (сякаш на хедлайнъра му е нужен този контраст), този път не се появиха въобще. Двете подгряващи банди - румънците DARK FUSION и родните NEW DISEASE се представиха доста добре. Вторите ни изненадаха приятно и с току-що издадения си нов сингъл, чието представяне бе именно в тази доста силна за тях вечер.

   Точно в 22.00 ч., светлините угаснаха, публиката закрещя и в колоните прозвуча интрото на "The Vatican", пилотната песен от последният албум на SEPULTURA ("The Mediator between the Head and Hands Must Be the Heart").

   Начинът, по който тези музиканти стоят на сцената, е повече от впечатляващ. Изключителни професионалисти и виртуозни изпълнители, те продължават да се радват и преживяват силно това, което правят. Derrick Green се появява с внушителните си фигура и усмивка, посрещнат от одобрителните викове на хората в залата, а след него виждам и двете легенди, Andreas Kisser и Paulo Jr., които без да губят време се нахвърлят върху скоростното отварящо парче. Китаристът носи фланелка на бразилския национален отбор по футбол - тематично със започващото след няколко дни Световно първенство в родината му. Най-прясното попълнение в групата - младият барабанист Eloy Casagrande, показва завидни умения с чисто и точно изсвирените си бесни партии. Следва "Kairos", където огромният тъмнокож вокалист се изявява и на перкусиите. Andreas и Paulo припяват, скачат и се движат непрестанно по сцената. На "Propaganda" публиката полудява, и в този доста тесен за събитие от такъв мащаб клуб, се завихря сериозно пого сред претъпканата зала, което не спира и до края на концерта. Всички викаме заедно с Derrick любимите си припеви - "Can you take it…", "We are dead…Embryonic cells".

   Много интересно бе парчето "Da Lama Ao Caos" - кавър на бразилския музикант Chiko Science, изпяно от Andreas, върху забележителното ударно дуо на младия Eloy и вокалиста Derrick Green. След „лиричното" отклонение, ухиленият до уши фронтмен пита дали харесваме олдскул Sepultura… Риториката е напълно излишна, залата е абсолютно единодушна, и над главите ни се изсипват едно след друго "Inner Self", "Territory", а след краткото пънкарско "Policia", ни довършват химните "Arise" и "Refuse/Resist".

   Задължителната пауза преди биса е наистина само минути и в 23.25 ч. музикантите се появяват отново на сцената. Derrick Green признава че е впечатлен от нашата публика, и наистина изглежда развълнуван, а легендарният китарист дори ни казва "Благодаря" на български. Следва новото парче "Trauma of War", настигнато от "Ratamahatta" - където Андреас отново се изявява като певец, и, разбира се, задължителното "Roots, Bloody Roots", което предизвиква силен трус в залата от публиката, която скача като един.

   След трите финални парчета изпълнителите си вземат довиждане с нас, и доволни напускат сцената. Оставят ни без дъх, без гласове и мускули, доказали ни отново защо са сред най-великите метъл групи в света.

Сетлист:

01. The Vaticаn
02. Kairos
03. Propaganda
04. Impending Doom
05. Mаnipulation of Tragedy
06. Convicted in Life
07. Dusted
08. Attitude
09. Dead Embryonic Cells
10. Biotech is Godzilla
11. Spеctrum
12. Da Lama Ao Caos - кавър на Chiko Science
13. Inner Self
14. Territory
15. Policia
16. Arise
17. Refuse/Resist
Бис:
18. Trauma of War
19. Ratamahatta
20. Roots, Bloоdy Roots

Текст: Morion
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и над 50 снимки от концерта на SEPULTURA, NEW DISEASE и DARK FUSION.



Коментари   (28)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


BGTSC са №1 11.06.2014 20:48:18 отговори + 0 0
"Организацията от страна на "BGTSC" определено беше на ниво - 10 точки за звук, разписание и шоу, и изненадваща пълна липса на фалове" => На BGTSC концертите винаги са били на високо ниво и нямам спомени да са правили фалове за разлика от всички останали! Евала на пичовете за поредният здрав коцерт!
Пожелавам им да продължават да ни радват!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

master 11.06.2014 00:00:40 отговори + 0 0
Като пораснеш ще разбереш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хуци 10.06.2014 22:14:19 отговори + 0 0
Тия така и не разбрах как им се произнася ника - Съпалчър или Сепултура. Ебасимо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Барека 10.06.2014 01:05:14 отговори + 0 0
Ейй, наркомании, имате късмет че не минах снощи да ви сурвакам, ама трябваше да надувам дудука в една дискотека. Другия път обаче няма да ви се размине, панимайш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

George 9.06.2014 23:54:14 отговори + 0 0
Каруца, Дудука пита за тебе... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


DonkeyCock 9.06.2014 23:39:32 отговори + 0 0
Sepultura прегазиха!!! Не харесвам почти нищо от периода без Маx, но не мога да си кривя душата, бандата мачка на живо и е в жестока форма! Старите класики ги изсвириха едно към едно и то в реалните им темпа, а не в някви тъпи медлита или Arise в безсмислено темпо от 300bpm. Супер як звук, яко свирене, Eloy Casagrande изрива!!! Концерта беше чук, ако на някой не му е харесало значи е тъп!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

без Макс 9.06.2014 21:23:16 отговори + 0 0
Забавно е как за голяма част от българското мятъл общество, ако концертът не е на стадион, то това не е концерт.

Елек фор лайв.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

satanic psycho 666 9.06.2014 15:36:19 отговори + 0 0
Кофтил че не отидохл това ми е една от любимите групи....Ма трябват пари за Мейдън все пак Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

каруцата 9.06.2014 15:34:32 отговори + 0 1
Голем концерт,голяма работа Sepultura в подлеза на ндк хахахаха охохох направо ме разплакахте от смях ухухухух.Немаше ли го Барека пак да ви плесне по един шамар на 50те човека дето сте се събрали ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен 9.06.2014 14:38:38 отговори + 0 0
Чудовищен концерт!!!!!!!!!! Много бях скептичен към подгряващите, които не бях и чувал, но се размазах от кеф и на двете банди! А SEPULTURA лелеееееееее SEPULTURAAAA ни размазаха! Кавалерите могат само да съжаляват жестоко!!

И много точно е написал автора - 10 точки за BGTSC!

Мили хора на входа, безпроблемно влизане, усмихнати бармани, жесток звук, страхотен избор на подгряващи и ЕВАЛА за SEPULTURAAAAAAAAAAA!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Мноого Големи! 9.06.2014 13:19:17 отговори + 0 0
За първи път в този клуб не ми искаха нотариално заверена декларация! Детето сигурно подскачаше повече от всички, а днес още не спира да говори за това и онова! Евала хора, че ме заредихте поне за месец напред!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Глиган 9.06.2014 12:25:23 отговори + 0 0
Събрали са се 5000 човека на курбан без пари. Не мисля, че хипитата и феновете на сериозния метъл са в една таргет група. Слабо е посещението, защото се изхитриха всички да искат по 40-50 лв. за залязващи групи (обожавам Сепултура, но фактите са си факти-и фенове и продажби и размери на венщта са стремглаво надолу след всеки следващ албум). Ако билетът беше 25-30 лв. може и в Хр. Ботев да се налагаше да свирят, а не по подлезите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Глиган 9.06.2014 12:20:07 отговори + 0 0
Изобщо не са слаби без Макс. Остава да започнат и да привличат количество публика, отговарящо има на името, защото не знам колко е капацитетът на клуба, но още 150-200 души си влизаха вътре без да се тъпчат.
Пък ако успеят и нов хит да извадят, може и на новите неща да става като на старите.
Средната възраст на публиката определено беше над 30 г. Явно Сепултура трудно привличат нови фенове с тези, иначе къртещи, но много не-хитови нови неща.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мизерник 9.06.2014 12:18:40 отговори + 0 0
Съжалявам, че трябваше да пропусна концерта на великите Сепултура, но финансите за жалост са фактор, с който няма как да не се съобразяваш. Особено когато предстои концерт на Железните Девици. Докато хората в Микстейп са слушали размазваща музика, имах възможност да се наслаждавам на фестивала "Цвете за Гошо" в Южния парк. Събраха се повече от пет хиляди човека и вероятно това е причина концертът на Сепултура да е по-слабо посетен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ястреб 9.06.2014 12:12:06 отговори + 0 0
сепултура без макс са много слаби Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Sepulnation 9.06.2014 12:03:18 отговори + 0 0
Андреас Кисер е бог! Размазвация! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сокол 9.06.2014 11:58:10 отговори + 0 0
За сравнение скоро трябва да организирате и концерт на Cavalera Conspiracy. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но Красив! 9.06.2014 11:56:43 отговори + 0 0
Не ме дразнете...Заради командировка не успях да ида...Но като гледам коментарите веднага почвам да се моля пак да дойдат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Злият 9.06.2014 11:15:01 отговори + 0 0
Нямах възможност да дойда сега, но ги гледах преди пет години в Blue Box. Енергията им на живо е невероятна, а Дерек е много харизматичен фронтмен. Сега съм сигурен, че концертът е бил не по-малко смазващ и благородно завиждам на тези, които са присъствали. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 9.06.2014 11:01:18 отговори + 0 0
Мега як концерт!!! Изкефи ме от началото до края! Отдавна не просто съм приела Сепултура с Дерек, а обожавам Сепултура с Дерек И няма да спра да се наслаждавам мощта им на живо при всяка възможност. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


айде айде :) 9.06.2014 10:57:41 отговори + 0 0
Хехе, посивели и оплешивели, айде айде. Повечето посетители бяха млади хора, а концерта си беше супер як. А не виждам нищо ненормално хората да се кефят повече на старите неща, все пак са класики, с които са израснали Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

чукча не читател 9.06.2014 10:56:05 отговори + 0 0
Бесната кочина, баце! Тоталната размазвация! Sepultura доказаха, че и без Макс, и без Игор, пак са 100% Sepultura. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Глиган 9.06.2014 10:46:07 отговори + 0 0
Истината е, публиката спеше на новите песни и изригваше на старите. Клубът беше пълен наполовина и лично на мене ми е много тъжно да гледам как такива любими легенди се правят на много развълнувани от има-няма 500-те посивели и оплешивели фенове. Качествата на самата Сепултура не коментирам. Машини. Уникален барабанист! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ikarus 9.06.2014 10:37:11 отговори + 0 0
Злобчо, мандингата дебне на всеки ъгъл. Внимателно на път за вкъщи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Naso 9.06.2014 10:12:29 отговори + 0 0
Ебаси лудия концерт! Почупихме се! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


злобчо 9.06.2014 10:01:50 отговори + 0 0
Icarus,топлия дъх на Дерек го запази за себе си... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BeerMe 9.06.2014 09:48:13 отговори + 0 0
Подкрепям автобуса под мен. Перфектен концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ikarus 9.06.2014 09:46:24 отговори + 0 0
Концерта беше чук! BGTSC отново на високо ниво! А тея дни в нета се нагледах на скотски простотии за негри и всякакви други такива глупости. Пожелавам на пишещите ги топлия дъх на Дерек във врата и тежка болка отзад. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".