25 години Милена на сцената - купонът на годината!

29 ное 2009, 00:28 ч. 917 / 12 33
пред./следв.
Точно така - купонът на годината! А не концертът. Защото за приза "концерт на годината" претенденти ще има много, но КУПОНЪТ безспорно беше снощи в зала "Универсиада", когато кралицата на българската рок сцена отпразнува навършването на 25 години от старта на нейната кариера. И трябва да кажем, че Милена отбеляза това събитие по наистина подобаващ начин - шоуто продължи близо 5 часа, а тази вечер зрителите, които бяха препълнили до краен предел залата, видяха може би най-значимите музиканти в българската рок музика през последните трийсетина години. Ако трябва да разкажем за този концерт следвайки песен по песен и изпълнител по изпълнител, ще ни е необходимо ужасяващо много време, за това ще маркираме по-важните моменти от този четвъртвековен юбилей.
   Всичко започна в 19:10 ч., когато на сцената се качиха музикантите от група АТЛАС. За първото парче към тях се присъедини и певицата Ани Лозанова, а още с втората песен се разбра, че на изпълнителите, на които им предстоеше да се изявят, ще е доста трудно да надпеят публиката. Въпреки силния си глас, Дони трудно се чуваше, докато изпълняваше "Кукла", защото около 3000 гърла се опитваха да го надвикат - така беше с всички музиканти тази вечер. И няма как да е иначе - едва ли е имало друг концерт в историята на България, в който да са прозвучали толкова много хитови и любими на няколко поколения композиции. ОБРАТЕН ЕФЕКТ бяха първата група, която накара цялата зала да затанцува, а когато феновете видяха Васил Гюров да нагласява своята бас китара, истерията достигна върхови измерения. РЕВЮ - една от най-обичаните групи у нас не разочарова публиката. "Шарената сянка", "Закуска", "Ала-бала" и "Цветя от края на 80-те" бяха само част от култовите песни, които те изпълниха, но пък връх в тазвечершното им участие стана нова песен. Придобилата напоследък огромна популярност "200" бе изпълнена заедно с Кирил Маричков (както е и в оригинал), въпреки, че по организационни причини на сцената в този момент липсваше Денис Ризов. Тази композиция е и поредното доказателство за гениалносттта на Васил Гюров - този човек наистина има способностите с два-три тона и два-три реда да прави чудеса!
   Дойде време и за тежката артилерия - Б.Т.Р. с Кирил Маричков изпълниха "Вкусът на времето", а след нея групата се опита да наруши целостта на залата с "Дюн". Колко отдавна не бяхме чували тази песен на живо... Май сме позабравили, че когато искат, Б.Т.Р. наистина взривяват публиката по начин, по който малко други групи могат.
   Втори опит за срутването на "Универсиада" направиха АХАТ. "Дървото" и "Черната овца" ни припомниха как навремето у нас се правеше качествен рок - нещо, което днес все по-рядко се случва. Тук дойде и моментът за кратко успокояване на обстановката - прекрасен акустичен сет на Милена, в който чухме "Ад", "Истина", както и чудесен кавър на Sam Brown - "Stop". И докато част от зрителите си мислеха, че концертът ще продължи в този по-лековат формат, на сцената вече беше Любомир Малковски с ЕРА. "Басня" вдигна отново на крака цялата зала в очакване на "Градът". За жалост тази песен не бе изпълнена, но ние няма да се сърдим на Любо и компания, най-малкото заради новината, която се появи тези дни - предстоящия концерт на ЕР МАЛЪК през месец март. Там със сигурност ще чуем всички класики на групата. А защо не и нещо ново?
   На сцената, за да се присъедини към ЕРА, се качи и Васко Кръпката. Заедно с Милена те изпълниха "Защо" и "Неам нерви" - прелюдия към една от най-силните композиции за последните 20 години. Със собствената си група Кръпката изпълни "Ден след ден" - песен, която по изключително точен начин описва как се случи прехода в България. Участието на този толкова обичан от всички ни блусар приключи с вечната "Няма бира". Бира разбира се имаше и то в достатъчни количества, а тук е момента да кажем и няколко думи за организацията на този концерт. Да оставим настрана факта, че освен пенливата течност феновете можеха да консумират и твърд алкохол - нещо, което се случва рядко у нас по време на подобни събития. Да оставим настрана и безплатните тоалетни, работещия гардероб, както и безинцидентното преминаване на събитието. Кое беше нещото, свързано с организацията на това събитие, което ще се запомни? Звукът! Поздравления за озвучителите, които се справиха повече от блестящо и то при положение, че на всеки 2-3 песни музикантите и инструментите на сцената се сменяха. Да не пропуснем да кажем и втория повод за този концерт - той бе част от Националната антиспин кампания, а Милена в случая се изяви освен като певица и като посланик на борбата срещу СПИН. Тя показа как се прави подобно нещо, как се застава зад сериозна кауза. Което ни напомни за пореден път, как един "музикант" и "организатор" на концерти се опитваше да "организира" нещо, криейки се зад същата тази кампания срещу коварната болест, отнела безброй човешки животи в последните две-три десетилетия. И именно подобни събития са една от причините, поради които хора като Милена ще бъдат помнени и обичани витаги, а такива като споменатия ще тънат в забрава, ще бъдат сочени с пръст и името им ще е символ на измама, некадърност и падение.
   УИКЕДА отново припомниха, че на рок концерт освен да се скача и пее, може и трябва да се танцува. "Спомени", "Най-щастливия ден" (заедно с Кольо Гилъна) и "Мариана" вдигнаха градуса на настроението, а заедно с Милена групата изпълни и една нова песен - "Бъркотия". От тук до края на този празник певицата се изяви с новата си група и подари на своите фенове едни от най-хубавите си песни. Задължителните "Отгоре" (с Нуфри от PANICAN WHYASKER), "Охолен живот", "Месо" и "Ха-ха" дадоха края на това мега събитие, а в очаквания бис публиката чу за втори път сърцераздирателната "Истина".
   Дали нещо не липсваше тази вечер? Или по скоро не нещо, а някой? Да - сред многото музиканти, които се изявиха, на този концерт трябваше да има още двама: Георги Минчев и Димитър Воев. И макар и да не ги видяхме съм сигурен, че те бяха в залата. Заедно с всички нас.
   Вечната бунтарка, тази, която навремето ни учеше как трябва да се изправяме срещу неправилното и пошлото, как не трябва да си мълчим и не трябва да сме еднакви, като направени в калъп, защото някой така е казал, ни направи един прекрасен 5-часов подарък. За което ние й благодарим и й пожелаваме да ни радва още дълги години! Защото както в Англия си имат своята QUEEN (разбирай и групата, и Елизабет II), така и ние си имаме своята Кралица. И тя се казва Милена. God Save The Queen!

   Ето и сетлист от концерта по случай 25-годишната музикална кариера на Милена:
I. АТЛАС
1. Древноримски гадател
2. Кукла

II. ХОЛЕРА
3. Няма Мама, няма Татко
4. Плод и зеленчук

III. КОНКУРЕНТ
5. Един живот
6. Аз съм твоят вечен конкурент

IV. ОБРАТЕН ЕФЕКТ
7. Ще й бия шута
8. Моля Ви, мадам

V. ОБРАТЕН ЕФЕКТ С МИЛЕНА
9. Така си се събрахме

VI. МИЛЕНА
10. Тъпота
11. Сън

VII. РЕВЮ И МИЛЕНА
12. Шарената сянка
13. Закуска
14. Ала-бала
15. Ралица
16. Цветя от края на 80-те
17. Директор на водопад

VIII. РЕВЮ И КИРИЛ МАРИЧКОВ
18. 200

IХ. Б.Т.Р. И КИРИЛ МАРИЧКОВ
19. Вкусът на времето

Х. Б.Т.Р.
20. Дюн
21. Море от любов

ХI. АХАТ
22. Дървото
23. Черната овца

ХII. МИЛЕНА - акустичен сет
24. 74
25. Робърт
26. Ад
27. Stop (Sam Brown cover)
28. Истина
29. Inside Me

ХIII. ЕРА
30. Басня

XIV. ЕРА И ДИМИТЪР КОВАЧЕВ (Фънки)
31. Fuck It

XV. ЕРА, ВАСКО КРЪПКАТА И МИЛЕНА
32. Защо
33. Неам нерви

ХVI. КРЪПКА БЛУС БЕНД
34. Ден след ден
35. Няма бира

ХVII. МИЛЕНА
36. Нищото

ХVIII. УИКЕДА
37. Спомени

XIX. УИКЕДА И КОЛЬО ГИЛЪНА
38. Най-щастливия ден / А ние двамата с Боби пием кафе

ХХ. УИКЕДА
39. Мариана

ХXI. УИКЕДА И МИЛЕНА
40. Бъркотия (нова песен)

XXII. МИЛЕНА
41. Чворолино (нова песен)

XXIII. МИЛЕНА И НУФРИ
42. Отгоре

XXIV. МИЛЕНА
43. Охолен живот
44. Куклата Мици (нова песен)
45. Месо
46. Ха-ха
47. И...
48. Истина
Ози

   Общо близо 300 снимки от бенефиса, организиран от "Sofia Music Enterprises", може да разгледате тук, както и тук. Големият обем на фото материала от шоуто стана причината и най-сетне да инсталираме модерна система за навигация на снимките, от която вече може да се възползвате, в т. ч. и за почти всички по-стари галерии.



Коментари   (33)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Гошо 29.12.2009 11:42:11 отговори + 0 0
на 3ти Януари ще дават концерта по БНТ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но красив 3.12.2009 00:09:28 отговори + 0 0
http://www.youtube.com/watch?v=j-NI5PXoL4c ето ви малко Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

клипове 1.12.2009 16:17:40 отговори + 0 0
http://www.avtora.com/news/nowini/gledai_wideo_ot_koncerta_na_milena Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Digger 30.11.2009 14:54:41 отговори + 0 0
Концертът ще бъде излъчен по БНТ 1 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.11.2009 14:26:21 отговори + 0 0
На мене пък ми омръзна някой да ми обяснява как трябва много да ме е яд, че съм изпуснал еди-какво си или не съм отишъл еди-къде си. Ходим където си искаме, даваме си парите за каквото си искаме и харесваме каквото ни харесва. И алтернативата на васко Кръпката, Ахат и Атлас далеч не е само Драгана Миркович и Азис...ако сте забелязали. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


gad 30.11.2009 09:38:09 отговори + 0 0
Не успях да ида, за което вече ме е яд. Дано пуснат ДВД, бих си го купил с удоволствие. И за концерта на Контрол, Ревю и Хиподил шяха да пускат, ама какво стана, казва ли ти някой. В цялата работа обаче има нещо прекрасно - вижда се любовта на публиката към качествената българска музика, и да се надяваме че такива концерти ще се случват все по-често. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

florimel 30.11.2009 00:40:50 отговори + 0 0
Да ни е честита новата "модерна система за навигация на снимките", разгеле! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Петко 30.11.2009 00:02:19 отговори + 0 0
Аз имам коментар към тези, които пишат, че не биха дали и 5лв за този концерт - ами защо въобще изобщо прочетохте тази статия?
Иначе концерта беше страхотен. Даже беше бг концерта не на годината, а на петилетката ) Милена, Ревю, Ера - какво повече можехме да искаме, да ги видим след толкова години на една сцена. Супер )
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 29.11.2009 23:33:05 отговори + 0 0
Димо - 2009-11-29 20:39:31
Аз ще го снимам за 200 лева с добър любителски камкодер и статив - гарантирам МНОГО по-добро качество!
Аплодирам желанието ти брат ама звука няма да е много добър ,а и ще ни омръзне да гледаме по4ти всички песни от 1 ъгъл
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Димо 29.11.2009 20:39:31 отговори + 0 0
Аз ще го снимам за 200 лева с добър любителски камкодер и статив - гарантирам МНОГО по-добро качество! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 29.11.2009 17:44:42 отговори + 0 0
Има кой да снима, няма кой да даде парите да бъде заснет.Трябват поне 10 000 за наем на техника, хора и постпродукция за да стане, приятелю. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

frost 29.11.2009 17:07:46 отговори + 0 0
Начи няма ли някой в Хубавата ни България един път да снима един скапан концерт ПРОФЕСИОНАЛНО!!! поне един път!!!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pisna mi ot razbira4 29.11.2009 15:50:32 отговори + 0 0
@v3x:Пич, днес ти свърши моята работа. Много добре каза всички, което мислех да напиша на тези младежи. Браво!!! Нямам представа защо хората напоследък са станали толкова............хмммммм.....крайни може би. 8 причини, поради които няма да дам 5 лв. Това е супер малоумно. Само като се сетя, че изпуснах ХОЛЕРА и ми става кофти, да не говорим за Атлас. Това са много интересни групи, които няма да видим скоро на сцена и беше интересно да се чуят, но както и да е. На мен ми хареса, беше яко, публиката беше екстра.
П.П. Който не дойде изпусна. И все пак да, всеки има право на вкус
Живи и здрави
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 29.11.2009 15:33:09 отговори + 0 0
@Lamb of God, точно затова помолих за по-представително видео, което да предава атмосферата на концерта, защото на това дори не се чува публиката да пее силно, както е написано в репортажа! Относно това дали може да се подскача на Ревю, а не да се стои като на театър, явно мненията ни се разминават. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 29.11.2009 14:17:20 отговори + 0 0
Категорично най-приятният концерт от дявол знае колко време насам. Във всяко едно отношение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


дъфф 29.11.2009 14:10:10 отговори + 0 0
Ани Лозанова е наблегнала на татуировките като гледам,а и с това тяло... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stavrogin 29.11.2009 13:41:48 отговори + 0 0
Kичч!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lamb of God 29.11.2009 12:43:26 отговори + 0 0
Аз чакам кадър на Фънки по нощница. Това беше просто priceless Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но красив 29.11.2009 12:27:55 отговори + 0 0
Браво за снимките нямам търпение да видя и другите XD един приятел направо не повярва като му казах че Звезди тръгна да се катери по едното стълбче на сцената Случайно някой да знае какво ще става със записите които камерите правиха през цялотот време??!?? Хич няма да е лошо да се издаде едно Родно DVD Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lamb of God 29.11.2009 12:25:43 отговори + 0 0
@...: Ако наистина харесваш Милена, ще да знаеш, че точно на "Закуска" и повечето парчета от периода й с Ревю не се предполага народът да подскача като хамав.
Просто Ревю не предразполагат към подскачане и търчане по сцената.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 29.11.2009 12:20:07 отговори + 0 0
Е как да им харесва - не четеш ли - Милена е била статична - не е правила цигански кълбета на сцената Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lamb of God 29.11.2009 12:19:03 отговори + 0 0
Като не ви харесва, слушайте си там разните Ивани, Петкани и Драгани и не се обаждайте от коневръза!

Концертът беше чудесен. Видях, че има доста камери - надявам се да го пуснат и на DVD.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satan 29.11.2009 11:34:18 отговори + 0 0
Ера,Ахат,Б.Т.Р и Васо (който направи всички акустични парчета на Милена,остави баса) си бяха най-сериозните причини да се ходи на тоя концерт! Хейтърите дето много знаят да говорят,даже и на Кръпка Блус-а беше яко! Или не сте ходили по концерти или и аз не знам...Просто да плюеш родната музика си е жалко,много жалко! Достатъчно показателно е,че пак тъпаци като вас разправяха "я ще дойдат 1500 души,я не" а залата беше ФРАШКАНА! Айде кой със здраве,кой със свински грип... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 29.11.2009 11:34:08 отговори + 0 0
Като е било лудница, моля дайте видео, от което да го разберем, защото горното показва нещо друго. Харесвам Милена, но нямах възможност да отида на концерта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Suchmata 29.11.2009 11:22:38 отговори + 0 0
Браво беше лудница Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


v3x 29.11.2009 11:05:27 отговори + 0 0
Аве пичове, ако не влезнете във всяка новина и не почнете безмисления хейт няма да ви дойде сутрешната ерекция ли? Айде задръжте си мненията за себе си, не знам дали сте чували за едно нещо наречено "вкус". На някой му харесват едни неща, на друг други, съвсем в рода на нещата е. Нали точно за т'ва слушаме тази "различна" музика за да не сме еднакви и да не сме със стадото оФци, които са младежите в днешно време. Кат не ви харесва, мълчете си там, слушайте си к'вот ви е кеф и просто подминавайте новината. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 29.11.2009 10:50:43 отговори + 0 0
ХОЛЕРА, ОБРАТЕН ЕФЕКТ, КОНКУРЕНТ, АТЛАС с Дони, УИКЕДА, Б.Т.Р., Кирил Маричков, Васко Кръпката и КРЪПКА БЛУС БЕНД.
8 причини да не дам дори 5 лв. за такова събитие!
Имам право на избор, нали!?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 29.11.2009 10:49:36 отговори + 0 0
Видеото от трибуните показва малко статична публика и още по-статични музиканти. Не ме хвана... Дайте друго. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 29.11.2009 07:47:51 отговори + 0 0
Ни ма кефът Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bizarro 29.11.2009 02:11:00 отговори + 0 0
Радвам се, че е минал страхотно концерта, но пък, пич, чак да плача... и да съм изтървал... Много повече от 5лв бих дал за родна група, ама... за музика, която не харесвам...? Хайде стига де Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Nikki 29.11.2009 01:49:52 отговори + 0 0
Определено най-добрия БГ концерт за последните години Дано и за вбъдеще да има такива поводи, на които да се позабавляваме всички заедно.
Хайде лека, че едвам гледам
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но красив 29.11.2009 00:51:38 отговори + 0 0
П.П. Да са живи и здрави всички хора които бяха на сцената днес и всички пред нея! LONG LIVE ROCK&ROLL Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но красив 29.11.2009 00:49:50 отговори + 0 0
Току що се прибрах от Универсиада и единственното което искам да кажа е към всички онези които не биха дали 5 лева за една блъгарска група ! Дадох си парите за тоя концерт и за мен той става най-хубавият концерт на български групи на който някога съм ходил ! ДА РЕВАТ И ДА ПЛАЧАТ ИЗТЪРВАЛИТЕ ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".