40 години хеви метъл "извън закона" с W.A.S.P.

19 май 2023, 11:40 ч. 6907 / 22 26
пред./следв.

   Още по пътя към вече добре познатата "Арена София" в сърцето на Борисовата градина в столицата, се усещаше приповдигнатият дух на стичащите се хора. В ужасно мрачния и студен 18 май на 2023 г. феновете на класическия хеви метъл се бяха подготвили с дъждобрани и топли дрехи и смело крачеха към събитието, което щеше да внесе малко светлина и радост в иначе подгизналата седмица. На двата входа нямаше никакви опашки и желаещите да видят американските легенди на живо лесно и бързо се пренасяха в приятната атмосфера на бившия колодрум. Сивото небе явно не притесняваше никого, защото тълпата хапваше и пийваше с усмивка, докато заемаше желаното място пред сцената.

   Липсата на подгряваща група беше интересно решение и може би тъжно за някоя млада банда, надяваща се да получи поле за изява под шапката на гиганти като W.A.S.P. Повечето работещи хора обаче, искащи да видят американците на сцената в четвъртък вечер, по-скоро приветстваха идеята.

   Концертът, който трябваше да се състои миналата година, но бе отложен, заедно с цялото европейско турне на групата, заради пандемията от COVID-19, започна точно в уречения час 20:45, когато от гъстия пушек на сцената се появи неповторимият Blackie Lawless. След кратък поздрав се настани на стол, прикрепен към неговата специална стойка за микрофон, носеща името Elvis, както беше и предварително обявено, и от китарата му се разнесоха звуците на "On Your Knees" (1984), преминаващи през "The Flame" (1984), "The Torture Never Stops" (1984) и "Inside the Electric Circus" (1986). На публиката не ѝ трябваше много и когато започна емблематичната "L.O.V.E Machine" (1984) се присъедини към концерта с пълно гърло. Зрителите показаха, че отлично знаят текста и направиха заявка за едно добро изкарване на вечерта. След края на песента мистър Lawless се извини, че не го виждаме така, както сме свикнали, но след специално посещение в Берлин, лекарите му поставили ултиматум: да прекрати турнето веднага или да го завърши, седейки на стол. Разбира се, че всички събрали се в сърцето на София подкрепихме решението му да не отлага събитието отново и се съгласихме, че Blackie все още е "Wild Child" (1986), което беше и прелюдията към добре известния им сингъл.

   Въпреки дисковата херния и вероятно силния дискомфорт, който изпитва, фронтменът на W.A.S.P., заедно с китариста Doug Blair, басиста Mike Duda и барабаниста Aquiles Priester (HANGAR, екс-ANGRA) предаваше доброто си настроение на всеки на колодрума и групата успяваше да отвлече вниманието от заплахата за дъжд и постоянното леко припръскване.

   Издаденият през 1992 г. албум "The Crimson Idol" тази година навършва 31. Сред публиката имаше много хора под тази възраст, но това по никакъв начин не им пречеше да припяват и да съпреживяват пауър баладата "The Idol", превърнала се в най-известната песен от творбата. Със своите над осем минути дължина "Идолът" замени еуфорията с по-тежко настроение, но отново изпълнено с емоции за присъстващите. Градусът остана по-нисък не само заради падащите температури, но и заради последвалата "The Great Misconceptions of Me" издадена отново като част от "The Crimson Idol" и отново звучаща повече от девет минути. За да отпразнуват албума подобаващо, американците продължиха и с другото култово заглавие, намерило мястото си в него, а именно "Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue)", което върна виковете сред тълпата, подскоците и припяването на публиката. Така, правейки пълно емоционално завъртане, стигнахме и до последната песен за вечерта от редовния сетлист. "Blind in Texas" (1985) беше изпята от целия колодрум с пълно гърло и много хъс и по никакъв начин не се усещаше като край на вечерта.

   Разбира се, по традиция, музикантите се прибраха за кратка почивка, в която публиката трябваше да скандира, да вика и да бъде шумна, след което да започне бисът. Всичко мина по план, макар че е имало и по-силни вечери откъм подканяне на бандата да излезе отново. Зазвуча откъс от небезизвестното дело срещу нецензурните думи водено от "Parents Music Resource Center" (PMRC) през 80-те години в Щатите, в което участват имена като Dee Snider (TWISTED SISTER) и Frank Zappa. Съвсем логично и в стила на W.A.S.P. под гласовете на възмутените членове на родителския съвет, зазвуча и "Animal (Fuck Like a Beast)" (1984), а тълпата ясно показа от коя страна на делото би застанала, ако то се провеждаше сега.

   Бързо преминахме и през "The Real Me" (1989) и краят на концерта вече започна ясно да се вижда. Поредният опит за дъжд също подсказваше, че идва време за прибиране. Въпреки всичко времето си беше чудесно на фона на това, което са вещаели синоптиците. Blackie се извини, че за първи път от началото на турнето не са с нормалната си сцена и декори именно заради предупреждения за буря. Поради заплахата от силни ветрове и дъжд бандата и организаторите "BGTSC" взели решение да няма видеостена и част от декорите, за да няма опасност те да излетят и да наранят някого. За пореден път присъстващите на "Арена София" се съгласихме с бурни овации и с удоволствие и признание слушахме, това което добре знаем, но винаги обичаме да чуваме: "В Америка се смята за успешна кариера, ако успееш да издадеш два-три хита, дори след това да няма нищо. Но да бъдеш 40 години на сцена е възможно само заради вас. Благодаря, благодаря, благодаря!"

   Последната песен "I Wanna Be Somebody" (1984) сложи край на европейската част от турнето на W.A.S.P. То включваше почти 50 концерта в 16 различни държави и продължи два месеца. След кратка почивка, в която фронтменът ще се подложи на лечение и рехабилитация, групата ще се завърне за още над 30 дати в Северна Америка. Обиколката ще стартира с концерт в Сейнт Луис на 4 август и се очаква да завърши на 3 декември в Мексико.

   Деветото гостуване на хеви метъл легендите в България остави прекрасни емоции у феновете, които бяха дошли да ги видят, благодарение на добрата организация, чудесния звук и, разбира се, разходката из най-големите хитове на бандата. W.A.S.P. стоплиха студената майска вечер и ни оставиха с широки усмивки.

Сетлист:
01. On Your Knees / The Flame / The Torture Never Stops / Inside the Electric Circus
02. L.O.V.E. Machine
03. Wild Child
04. The Idol
05. The Great Misconceptions of Me
06. Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue)
07. Blind in Texas
Бис:
08. Animal (Fuck Like a Beast)
09. The Real Me
10. I Wanna Be Somebody


Текст: Ромина Кирчева
Снимки: Иво Канин

 

   В галериите ни може да разгледате снимки от концерта на W.A.S.P. в София на 18 май.

 

w.a.s.p. live

w.a.s.p. live

w.a.s.p. live

blackie lawless seated on stage

blackie lawless seated on stage



Коментари   (26)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Искам още 21.05.2023 10:52:44 отговори + 4 5
Както и да ги броя концертите им в България, все ми излизат 8. Авторката казва, че онзи ден е бил деветият. Ако ми липсва един, кога и къде е бил?

1) 2004 - София, зала Христо Ботев
2) 2006 - Каварна
3) 2008 - Ловеч
4) 2009 - София, зала Христо Ботев
5) 2010 - София, зала Фестивална
6) 2012 - София, Летище София
7) 2014 - Бургас
8) 2023 - София, Столичен колодрум Арена София
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 21.05.2023 12:50:48 + 16 0
Едно единствено е мястото, на което може да получите достоверна и автентична информация за концертите на чужди групи в България от 1991 г. насам.
WEROCK.BG.

Списъкът е непълен без участието им във Варна през 2019 г.

Концерт на W.A.S.P. / София , 18 май 2023 г.
Varna Rock Fest 2019 - W.A.S.P. / Варна , 17 август 2019 г.
Концерт на W.A.S.P. / Бургас , 4 август 2014 г.
Loud Festival 2012 - W.A.S.P. / София , 2 юни 2012 г.
Концерт на W.A.S.P. / София , 27 октомври 2010 г.
Концерт на W.A.S.P. / София , 17 ноември 2009 г.
Lovech Party Fest - W.A.S.P. / Ловеч , 11 май 2008 г.
Концерт на W.A.S.P. / Каварна , 6 септември 2006 г.
Концерт на W.A.S.P. / София , 30 ноември 2004 г.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tyr 21.05.2023 13:21:47 + 12 0
Варна плаж Аспарухово. Varna mega rock. Мисля 2108 или 2019 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Искам още 23.05.2023 22:56:46 + 7 0
Ами разбира се, че август 2019! На този точно не можах да ида, защото трябваше да раждам два дена по-късно . И съответно съвсем съм го забравила, след като доволно драматично преживях идеята, че няма да присъствам. Благодаря! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xfjxhrtjht 20.05.2023 18:31:42 отговори + 3 14
строши ли ви дъжда Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ron Jeremy 20.05.2023 09:13:41 отговори + 12 32
Това трябва да се сложи в учебниците със заглавие: "Ето колко може да се изложи човек на възраст за някой долар повече"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

DedoUndeadO 20.05.2023 01:45:43 отговори + 12 2
Кратко сетче. Може и Блеки да не е добре, ама като с ие седнал така и така, можеха да изпраскат още 1-2 песни. Иначе са готини, връщат към младите години :-))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Любо 19.05.2023 22:45:19 отговори + 16 2
WASP са ми абсолютно и без преувеличение най-любимата група, това ми е мисля шести техен концерт и бих отишъл на още шест. Изкефих се, защото пак ги гледах на живо, но ако трябва да бъда напълно обективен, по-скоро сякаш имам повече минуси, за които да се захвана този път.
1. Кратичко. Не е като в Бургас преди няколко години, когато свириха нещо от порядъка на 40-50 минути, но пак късичко. Първоначално си го обяснявах със здравословното му състояние, но от самото начало на турнето това е сетлистът, още отпреди да го контузят.
2. Звук - дано само от моето място място в дясната половина на терена е било така, но китари почти не се чуваха - основно барабани и гласът на Блеки. Осакатиха ми "The Idol" солото, дето по принцип е велико, просто защото почти не го чувах
3. Сагата с гласа (или "гласа") на Блеки. За съжаление все повече видео доказателства има, че освен бекинг тракове, на някои концерти почти изцяло lip sync-ва. Не се наемам да кажа при нас как е било, каква част е била истинска и каква част запис, но остава малко горчив вкус. Има зверски глас на живо, не знам защо прибягват до такива схеми, дори и да пофалшивява вече на стари години, ще му го простя, ако си е естествен
4. Публиката - дано отново само на мен така ми се е сторило, но с оглед на това, че в доста спестяващата критики статия всъщност това е посочено като единствена критика - надали е само мое усещане. От всичките концерти техни, на които съм бил, това беше най-вялата и тиха публика. Можем още, хора, раздавайте се!

Та така, WASP за мен винаги ще са си WASP, надявам се пак да ги видим и се надявам другия път да ги нямам горните точки Long live the king of mercy
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Бай Лоулес 20.05.2023 06:47:32 + 13 1
Единственото парче, което изпя сам бе I Wanna Be Somebody, всичко останало с помощ от пулта.
Публиката беше ок. Имаше много гледачи, да. Обаче напоследък доста хора ходят по концерти заради самото мероприятие. На мен сетлистът ми допадна, краткостта не ми допадна. 3 енергични парчета още и щях да съм съвсем задоволен емоционално за вечерта.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пичо 19.05.2023 20:40:25 отговори + 10 43
Дъртия смени ли памперса по време на концерта? Иначе смешна бандичка от миналото....неактуална и остаряла като всичките и фенове. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чичо Пица 19.05.2023 16:46:13 отговори + 15 9
Дори на Блеки му беше неудобно, че целият концерт е фейк - "прекрасният" му глас беше на плейбек, както и китарата му.... Но пак си беше яко, все една бях на лайф на групата през 1987.... ))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 19.05.2023 17:26:09 + 5 3
oоf, странно че никой не е забелязал, дори и писателя на статията, но не съм изненадан Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

backing tracks 19.05.2023 17:40:17 + 5 2
ли имате в предвид или всичко е било плейбек? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 19.05.2023 16:30:05 отговори + 13 1
Супер беше концерта,да сетлистите са изберателни,всеки ще харесва различни песни които би искал да чуе,на мен също ми липсваха някои любими песни,но важното е,че Блеки въпреки всичките си трудности пя страхотно, а Акиляс е звяр на барабаните!Много приятно изненадан останах колко много народ имаше,признавам си очаквах някак си доста по-малко,но както знаем W.A.S.P. са си народни любимци,колкото и пъти да идват ще е така.Дано ги видим отново! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............. 19.05.2023 16:07:21 отговори + 13 1
Велик Блеки, голям глас! Поклон за пореден път! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тор 19.05.2023 15:44:58 отговори + 16 2
Много хубав репортаж и супер събитие стана! Подкрепям организаторите в решението да остане концерта на открито! Страхотна организация! Времето пасна и на общото настроение за този концерт. Но решението за безопасност да няма декор и видео стени допълнително затвърждават мнението ми, че това е най-добрия ни организатор, а WASP са велика група! Респект за всички! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Наблюдател 19.05.2023 15:44:39 отговори + 12 1
Ами човекът почти като в инвалидна количка е на сцената. Няма как да свири и пее три часа в това състояние. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aндро 19.05.2023 14:36:57 отговори + 10 1
Беше яко.
Само усещането, че беше много кратко остава. Но винаги е така, когато си изкарваш добре.
Желая бързо и успешно възстановявана не мистър Лоулес и да дойде пак.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kveben 19.05.2023 13:19:04 отговори + 19 1
Добре беше. От моята позиция (централно и на около 20-30 метра от сцената) барабаните бяха твърде силни и заглушаваха китарите. Но пък гласът на Blackie беше на неочаквано добро ниво. Благодарност на човека, че все пак успя да се справи със здравословните затруднения. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тори Кейлър 19.05.2023 13:02:49 отговори + 23 1
Със сигурност пак ще има недоволни за нещо (без значение дали са били там или не), но истината е, че това беше един прекрасен концерт, особено предвид всички обстоятелства. Дано се върнат пак! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 19.05.2023 12:37:39 отговори + 10 3
Прочети статията и ще разбереш защо е нямалко екрани и декор. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


duff 19.05.2023 12:59:16 + 7 9
Добре, разбирам, но в крайна сметка, това е за сметка на публиката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Black Rose 19.05.2023 14:17:55 + 16 2
А не е ли за сметка на публиката, ако някой декор или екран изхвърчи и смаже някого? Предупрежденията бяха за буря и няма как хората да знаят ще се сбъдне ли тази прогноза, или не. И са длъжни да вземат всички необходими мерки за безопасност.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

duff 19.05.2023 12:30:58 отговори + 7 19
Не видях прожекции, нямаше екрани и декор, както на другите дати, от турнето, които биха внесли едно допълнително настроение и меланхолия... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

destroy_and_sick 19.05.2023 12:22:07 отговори + 14 5
Вълнуващ концерт! Без ненужната подгряваща банда и още по-ненужните празнословия (запазена марка на Джой ДиМайо).
Стегнато, енергично шоу, като хората зад пулта определено подпомагаха Блеки - твърде, твърде добър глас вадеше през цялото време, а и на моменти го забелязвахме, поне тези, които бяхме близо до сцената. Това не попречи на доброто настроение и куфеенето, дори обратното, според мен бе плюс.
Поздрав за организаторите, всичко беше добре снадено, смазана машина. Цените бяха ок. Не помня откога не съм пил малка бутилка вода за 2 лева, имам предвид рок концертите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

florimel 19.05.2023 11:52:19 отговори + 26 0
Чудесен репортаж, сега ме хвана яд, че не можах да отида, но мислено се пренесох там. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".