Al Di Meola приключи световното си турне "New World Sinfonia" в София

12 ное 2010, 19:22 ч. 343 / 2 8
пред./следв.
Традициите са хубаво нещо. Особено, когато се спазват. Именно в традиция се превърнаха ноемврийските концерти на Al Di Meola у нас. През 2008-а година той гостува в България за два концерта - в Русе и Пловдив. Точно година по-късно стана факт и първото мини-турне на джаз/фламенко иконата на родна почва. Тогава феновете в София, Бургас и Габрово станаха свидетели на началото на световното му турне "New World Sinfonia", което в последвалата една година обиколи планетата надлъж и нашир. За да дойде поредният месец ноември, в който Al Di Meola направи нови два концерта у нас - този път в Пловдив и София. Те бяха също част от "New World Sinfonia Tour", само че този път в българските градове бе отбелязан финалът на тази световна обиколка. Какъв беше съставът сега? В него отново имаше промени. В групата се е завърнал китаристът Peo Alfonsi (на мястото на французина Kevin Seddiki, който дебютира на световната сцена именно с концерта си в София миналата година). Барабанистът Peter Kaszas, помним от предишното гостуване на Meola у нас. Участието на кубинския басист Victor Miranda (визови проблеми ни лишиха от неговото присъствие през миналия ноември) е първо в България, а Gumbi Ortiz едва ли има нужда от представяне. Перкусионистът, който е в групата на Meola вече повече от 20 години, присъства на всеки състоял се солов концерт на Al у нас, а благодарение на начина си на свирене и на държане на сцената, феновете го определят като душата на групата. Впечатление направи липсата на акордеониста Fausto Beccallossi. За това, разбира се, си имаше и причина. Двата концерта в България първоначално не са били предвидени и турнето е трябвало да приключи преди тях. Поради това, Beccallossi е насрочил свои солови изяви в този период, които в последствие, когато ангажиментите на Meola у нас са били договорени, не е можело да бъдат отменени. Така, поради стечение на обстоятелствата, този път българската публика се лиши от присъствието на талантливия музикант.

   Събитието, което се състоя в столичния "Sofia Live Club" ден след представянето на Meola в Пловдив, започна в 21:45 ч., с минимално 15-минутно закъснение. Китаристът представи своите музиканти и без повече излишни приказки зае своето място на сцената. Началото на концерта бе дадено с чисто новата композиция "Odd Bar", представена на българската публика за първи път. От тук нататък в следващите около час и 40 минути феновете се потопиха в музиката на Al Di Meola, която непрекъснато преминаваше от джаз във фламенко стилистиката и обратно, а от време на време бе и приятно украсявана с рок елементи. В "Misterio" чухме за пръв път електрическото звучене на иначе класическата китара на Al - трик, който той често използваше до края на вечерта. Не липсваха и така характерните за Meola нежни мелодии - "Siberiana" премина в "Cafe 1930", а енергичния финал на тази композиция поразбуди онези от зрители, които бяха дошли тази вечер в "Sofia Live Club" без да знаят какво всъщност ще гледат. Така или иначе първата част на концерта бе предвидена за по-бавните композиции и след "Oblivion" и "Turquoise" музикантите се оттеглиха за кратка почивка.

   Втората част започна със соло изпълнение на Al Di Meola. Сам на сцената, той изсвири две мелодии, първата от които бе отново с бавно темпо. Втората композиция бе доста по-раздвижена и определено се хареса на зрителите. След нейния край останалите музиканти се качиха на сцената и заедно с Meola изсвириха един от бисерите на вечерта - "Michaelangelo’s 7th Child", посветен на бащата на Al. Тук си пролича и перфектното сработване между Meola и Alfonsi - двамата се допълват взаимно по един невероятен начин, а перкусионистите Gumbi Ortiz и Peter Kaszas показаха завидна класа. Al сякаш им завидя и още в следващото парче ("Vuelvo Al Sur") демонстрира, че не е забравил този занаят (първият музикален инструмент, на който Meola започва да свири са барабаните), перкусионирайки на своята китара. Същинската част на концерта завърши с променената до неузнаваемост "Umbras", чийто финал връхлетя зрителите като ураган. Тук китаристът уж на шега каза на едно дете от публиката, че ще му даде 10 евро, ако успее да танцува на това парче. Детето прие задачата съвсем на сериозно и направи умопомрачителен танц, темпото на който се увеличаваше наравно с темпото на композицията. През смях, Meola едва успя да я завърши, но след края й спази своето обещание - стана, бръкна в джоба си и даде на детето сума, далеч надвишаваща обещаната.

   Музикантите се върнаха на сцената за задължителния бис под нестихващите аплодисменти на публиката, а тук е и моментът да кажем, че "Sofia Live Club" бе пълен до краен предел. Това, разбира се, едва ли учудва някой. Без значение, че Al Di Meola има зад гърба си вече десет концерта у нас (девет солови и един с легендарното "The Guitar Trio"), публика за него тук винаги ще има, защото музиката му е намерила специално място в сърцата на българските фенове. "Manha De Carnival" даде началото на края на това турне, като тук видяхме и един своеобразен "дуел" между Meola и двамата перкусионисти. Същинският финал бе колкото очакван, толкова и желан - вихрушката "Mediterranean Sundance" вдигна на крака всички присъстващи, а перцето, с което бе изсвирена тази гениална композиция можете да видите по-долу. И понеже започнахме този репортаж говорейки за традициите, нека да споменем, че след края на поредния си успешен концерт в България, именитият китарист спази и още една традиция, раздавайки автографи на всеки пожелал от феновете.

   Колкото и добри китаристи да има в групата си Al Di Meola, всеки път когато той засвири "Mediterranean Sundance", се усеща една определена липса. И тя съвсем не е маловажна - става въпрос не за кой да е, а за Paco De Lucia. Именно с него Meola записва тази композиция, която влиза във втория му солов албум ("Elegant Gypsy" от 1977-а година). Е, и този път Paco De Lucia не бе на сцената до Al, но тази липса съвсем скоро частично ще бъде компенсирана. На 9 декемри той ще изнесе голям концерт в столичната Зала 1 на Н.Д.К., а до тогава феновете ще могат да се насладят и на още два китарни концерта - VLATKO STEFANOVSKI TRIO на 26 ноември и Richie Kotzen (MR. BIG, POISON) на 29 ноември. Домакин и на двете събития отново е "Sofia Live Club".





Ози

още за:

Al Di Meola


Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен1 13.11.2010 15:18:27 отговори + 0 0
Да добавя нещо. След концерта на Скорпиънс тук беше пълно с коментари от "Михаела Пловдив", "Коце Перник", "Митко Асеновград", "Мирослава Сливен" и подобни. Всички до един плачеха от радост и благодаряха на АРТ БГ. Сега тази "Михаела" се опитва да остроумничи и да омаловажава излагациите на “Рок енд рол лимитед”. Михаелче, няма нужда се мъчиш да говориш на диалект, не ти се получава смешката. Просто похвали организаторите за перфектно свършената работа. Старанието ти няма да остане незабелязано и ще получиш бонус за Коледа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен1 13.11.2010 14:53:23 отговори + 0 0
Михаелче, мани публиката, мила. Публиката е свикнала на всичко, не е много претенциозна. Ако трябва ще чака пет часа и след концерта няма да си спомня чакането, а само хубавите мигове. Проблемът в Пловдив е бил, че хонорарът не е изплатен навреме, гримьорните не са били оборудвани според изискванията и поради това музикантите са били изнервени до краен предел. И концертът е можел да пропадне. И може би е по-добре да беше пропаднал, за да се научат някои хора как се прави организация на подобни събития. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

михаела пловдив 13.11.2010 11:37:32 отговори + 0 0
В Пловдив ,майна ни разкатаха фамилията...чакахми го над 2 часа и беше мноо слаба организацията.Явно тряа в София да гу гледам другия път! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Вера 13.11.2010 07:01:12 отговори + 0 0
Имам любимо изречение от "Книга за чая": "Красотата не се описва с думи, защото очите нямат език". Същото е и когато се опитвам да изразя емоцията от музикално изпълнение, уви! Магия, истинска магия! Гледам този човек наживо вече за 5-ти или 6-ти път и всеки път изживяването е уникално. Късметлии сме, че на Al очевидно му харесва в България и продължава да се връща. Дано има и следващ път Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Авитохол 13.11.2010 00:39:08 отговори + 0 0
Всъщност хубавите китарни концерти преди 9.12. ще са три. На 5.12. очакваме и Пол Гилбърт. ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


usurper 12.11.2010 23:23:11 отговори + 0 0
Добре, че го гледах предния път в зала България... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Norum 12.11.2010 22:34:07 отговори + 0 0
Кошмарна организация за София...беше си за читава зала този концерт, SLC беше претъпкан до горе..не се диша от цигари, един върху друг хората..ужас е бледа дума.. Al Di Meola - невероятен, както винаги! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен1 12.11.2010 20:28:43 отговори + 0 0
Който иска репортаж от Пловдив:
http://www.marica.bg/show.php?id=38570

Организаторите доста са се изложили, но в крайна сметка всичко е завършило благополучно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".