Asis Nasseri (HAGGARD): "Стремим се да запазим чувството, че сме едно семейство"

11 май 2016, 09:12 ч. 1909 / 15 3
пред./следв.

   Родните фенове на симфоник дет метъла сигурно очакват с нетърпение новата си среща с HAGGARD на 12 май - единственият по рода си германски хибрид между метъл банда и оркестър е гостувал само два пъти в България през последните почти 8 години, но и двата предишни концерта на формацията (ноември 2008 г. София и април 2010 г. в Пловдив) преминаха с успех и оставяха жажда за още. Броени дни преди дългоочакваното трето шоу на HAGGARD у нас, което ще се състои в софийския клуб "Mixtape 5", се свързахме с основателя и лидера на групата Asis Nasseri, а той любезно сподели за читателите на WeRock.bg спомените си от предишните си посещения, очакванията за предстоящото и тайната съставка, с която постига спойка в огромния си екип.

 

Haggard

 

WeRock.bg: Здравей, Asis! Как върви подготовката за предстоящия ви концерт в София? Чакаме ви с нетърпение!
Asis Nasseri: Здравей! Благодаря, всичко върви много добре! Развълнувани сме, че отново ще свирим в България. Твърде много време мина от предишния ни концерт при вас. Всичко е подготвено - инструменти, техническо оборудване - и сме готови да потеглим на път!

За последно ви гледахме в Пловдив заедно с местната филхармония. Тогава за първи път излизахте на сцена съвместно с класически оркестър. Разкажи ни какви спомени имаш от онази нощ.
Да, в Пловдив беше наистина много яко! За нас беше чест да свирим с този невероятен оркестър - много симпатични и професионални музиканти. Запознахме се с тях на сцената, по време на саундчека. Бяха 40 души, така че отне доста време да се здрависаме с всички, ха-ха! Казаха ни, че титулярният диригент нямал възможност да присъства, защото бил на турне в Австрия с друга част от филхармонията. Затова дойде друг диригент и той видя партитурите за първи път по време на саундчека. Сигурно няма да се изненадате, ако ви кажа, че бях леко притеснен!
Е, в началото на саундчека оркестърът се ориентираше основно по рок секцията на HAGGARD - всички постоянно гледаха барабаниста ни и се опитваха да следват ритъма му. Но след известно време, прекарано в репетиране, диригентът вникна в нашата музика и до края дирижираше много добре. За всички ни бе голямо забавление! А самият концерт, на открито в амфитеатъра (лятното кино "Бунарджика" в Пловдив - б.а.), бе наистина разбиващ!

Само година след това, през май 2011 г., за малко се разминахме с нова среща с вас. Ти беше обявил, че търсиш промоутър за концерт в България, но нещо не се получи. Спомняш ли си защо?
Да, организирахме европейско турне и наистина търсехме промоутър, искахме отново да видим тази страхотна публика в България. Имаше няколко компании, които проявиха интерес, но не намерихме точните хора, с които да можем да работим. Трябва да знаете, че за повечето промоутъри банда като HAGGARD е много по-трудна за организиране и управление, отколкото група от четирима души. Радвам се, че този път откихме чудесен партньор в лицето на Кремена от "Firestorm Productions".

Минаха 8 години от излизането на "Tales of Ithiria", а от 2011 г. насам се говори, че ще издавате концептуална творба, базирана на приказките на братя Грим. Не мога да не попитам за това, което сигурно най-силно вълнува всички ваши фенове - кога можем да очакваме нов албум от HAGGARD?
Новият албум е все по-близо. От 2011 г. насам се промениха страшно много неща. Решихме да се разделим с "Drakkar" (предишния ни лейбъл) и аз основах своя звукозаписна фирма, "Nattvind Records", която ще издаде "Grimm". Дистрибуцията ще бъде възложена на "Soulfood Music" (които пък придобиха "Drakkar" преди време), чудесни готини хора от Хамбург, които много се стараят в работата си. Предполагам, подразбира се от само себе си, че когато ми се налага да планирам, подреждам и управлявам всичко еднолично, нещата отнемат повече време от обикновено. Добрата новина е, че не ми се налага да правя компромиси, като примерно да снимам видеоклип или да издавам LP, защото сам съм си лейбъл. Естествено, това също струпва цялата отговорност на моите рамене.
Трябват ни още 4 месеца да приключим продукцията. Издаването на албума се очаква в началото на 2017 г.

Къде търсиш вдъхновение за следващите си творби - в миналото или във въображението си?
Накратко казано - и двете. А към това мога да добавя и дългите разходки в гората и природата изобщо - величествените пейзажи, като в Норвегия например, ме вдъхновяват. Зависи от темата, върху която пиша текст или композирам.

Кои групи или музиканти те подтикнаха да се захванеш с музика професионално?
В ранния ми метълски период, в продължение на много години това беше Chuck Schuldiner от DEATH и CONTROL DENIED. После се запалих по средновековната, ренесансова, барокова и класическа музика и всичко се промени. Започнах да слушам произведенията на Johann David Heinichen, Joseph Bodin de Boismortier и много други композитори, които ми показаха колко удивителни неща е способен да сътвори човешкият гений.

Като основател, фронтмен и мениджър на една от най-големите метъл групи в света (направо цял оркестър!), сигурно срещаш много предизвикателства ежедневно. Кое е най-голямото?
Откакто през 1996 г. HAGGARD е в такъв състав, само първите няколко години ни представяха и говореха за нас като "метъл групата с класически музиканти", но оттам насетне бяхме просто HAGGARD и за журналистите, и за феновете. Това ме прави щастлив и ме изпълва с гордост! Важно е всички да разбират, че няма разделение между нашите класически музиканти и метъл музикантите. Ние сме едно цяло.
Всеки от тези хора дава най-доброто от себе си за HAGGARD, като че ли сме семейство. Затова най-голямото предизвикателство е да запазим това чувство, че сме едно семейство, дори когато се сблъскаме с трудности по време на турне. Но досега винаги сме се справяли!

От последната ни среща през 2010 г. досега, в състава ви настъпиха някои промени. Би ли ни представил новите музиканти, които ще видим с теб в София след няколко дни?
Добре познати са ви Claudio (китари), Giacomo (бас), Ingrid (пиано), Jo (чело), Stefana (обой) и разбира се аз. Новите ни попълнения са Cosmin (цигулка), Anamaria (цигулка), Anne (виола), Janika (сопрано), Frank (тенор) и Maurizio (барабани). Това е съставът ни за настоящото турне - общо 12 музиканти.

Ще чуем ли нови парчета по време на предстоящия ви концерт или ще наблегнете на старите си класики, любими на феновете?
Нека това да бъде изненада!

Колко дълъг ще е сетлистът ви?
Около 100 минути, вероятно и повече - към два часа.

HAGGARD обича публиката си - вие видимо се наслаждавате на контакт с феновете и го търсите. Ще се срещнете ли със свои почитатели преди или след концерта в София?
Да, наистина се надявам да можем. Както винаги, искаме да се видим с вас, да се снимаме и да ви дадем автографи.

Като каза "отблизо", кое би предпочел - фестивално участие или концерт в малък клуб?
И двете са готини, но в клубовете имаме по-интензивен контакт с публиката.

Ако трябва да опишеш вашата музика на някой, който никога не е чувал за HAGGARD, какви думи би използвал?
О, труден въпрос! Ще опитам така: това е смесица от дет метъл със средновековна, барокова и ренесансова музика. Но не е просто "метъл с малко оркестрации на синтезатор" и няма нищо общо с типичния симфоник метъл. Това е пълно сливане на тези два стила с много спокойни класически инструментални интерлюдии. Понякога наричаме песните "глави" и всяка има продължителност към 10 минути.

Какво би искал да кажеш на феновете си в България, които вече тръпнат в очакване за среща с HAGGARD?
Благодаря ви много за подкрепата през всичките тези години! За нас е чест да свирим в София на 12 май. Надявам се да се видим на концерта и да си направим голям купон!

Благодаря ти, че ни отдели време, и до скоро виждане!
И аз благодаря за интервюто - ще се видим в София!

 

Текст и снимки: Florimel

 



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Санд 11.05.2016 21:18:28 отговори + 6 0
Нямам търпение. Помня, че ме беше адски яд, че не се получи нищо през 2011 г.
А тоя Grimm го чакам като шестата книга от Песента баси... отчаках се
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............. 12.05.2016 12:06:05 + 3 1
Шестата ще я чакаме докато изсъхнем.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Огнената Креми 11.05.2016 10:41:25 отговори + 8 4
"Радвам се, че този път открихме чудесен партньор в лицето на Кремена от "Firestorm Productions"." - Искам това да го потвърди и след концерта Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".