Bards of Symphony and Metal - HAGGARD отново в София

28 окт 2018, 12:40 ч. 1124 / 5 3
пред./следв.

   Две години след последния си концерт у нас HAGGARD се завърнаха в София в рамките на турнето "Bards of Symphony and Metal", един от редките случаи в музикалния свят, когато обиколката на групата не е в подкрепа на новоизлязъл албум. Случаят с HAGGARD и "новият" албум е вече пословичен - без ново издание от десет години, групата не изглежда да страда от липса на посещаемост на концертите си, въпреки че феновете ясно и многогласно изразяват силното си желание най-сетне да чуят нещо ново от любимците си. По думите на Asis Nasseri, албум не може да има, докато той не е 100% доволен от работата по него, така че остава да стискаме палци настоящата преработка на композициите и идеите, съсредоточени около оригиналните приказки на Братя Грим, наистина да доведе до резултат през 2019 г.

   Дотогава получаваме концерт със старите парчета, с намален състав на бандата, поради ограниченото пространство в клуб "Mixtape 5", две подгряващи групи, много добър звук, прекрасна атмосфера и противно на традицията от предишните им изяви на българска почва - никакво закъснение. Поздравления за организаторите на концерта, графикът се спазваше изключително точно, а това винаги е предпоставка за малко по-малко нерви и малко повече приятно прекарване на времето.

   Приятно беше изпълнението още на първата подгряваща група - в тази част на турнето съпорт са италианските банди ETERNAL SILENCE и SOUND STORM.

   ETERNAL SILENCE е група с десетгодишна история и три албума, парчета от които чухме по време на 40-минутния сет. Петорката от Ломбардия представи енергично своя симфоничен готик/епичен метъл и срещна радушен отклик у все още рехавата публика.

   След тях излязоха сънародниците им от SOUND STORM. Бройката музиканти на сцената се увеличаваше успоредно с възрастта на групата и дължината на сета. Седмината от Торино свириха около час, а въпреки че настоящият състав е сравнително "млад", групата съществува от 2002 г. Само бройката албуми остава същата - и отново чухме парчета от всичките, плюс една съвсем нова композиция ("To the Stars"). Никакви жанрови изненади и тук - симфоничен готик метъл, особеното бяха напълно различните вокални стилове на Chiara Tricarico и Andrea Racco, което придаде интересен нюанс на цялостното изпълнение. Групата се е постарала със сценичната си визия, поведението й на сцената е динамично, композициите се характеризират с мащабност, смяна на темпото и тук-таме демонстрация на китарни умения. Всичко това, гарнирано с ентусиазъм и внушително сценично присъствие, спечели на групата нови фенове тази вечер.

Сетлист:
01. Vertigo
02. The Dragonfly
03. Metamorphosis
04. Forsaken
05. Back To Life
06. Promises
07. Gemini
08. To The Stars
09. Ecclesiae Iudicium
10. Torquemada
11. The Portrait


   Тенденцията за увеличаване се запази, но наред с въпроса колко души от HAGGARD ще успеят да се поберат на специално разширената за случая сцена, се питахме и с колко ще закъснее сетът им. Изненада - от най-приятните - той започна няколко минути след обявения час и на сцената излязоха единадесетима, сред които, разбира се, "предводителят" Asis Nassari, който бе във видимо добро настроение. Всички бяха сравнително плътно наредени, но явно разположението бе тренирано и имаше място за свирене, дори и куфеене, в което някои музиканти бяха особено активни. Публиката, събрала се пред сцената, беше по-малко от очакванията, което вероятно се дължи на особено наситения с жанрово близки концерти период. Възможно е да изигра роля и факторът на липсата на нов албум, но за всеки, посетил клуба тази вечер, стана ясно, че изпълнението на по-стари неща по никакъв начин не отнема от въздействието и магията на концерта.

   Без приказки началото бе дадено с флейтата от "A Midnight Gathering" и парчетата се преливаха едно в друго до "Tales of Ithiria", която беше официално обявена от Asis. На "In a Fullmoon Procession" активно участие в пеенето взе публиката и продължи да го прави и по-нататък, което накара фронтмена със задоволство да сподели как и на миналия концерт в "Mixtape 5" им е харесало, но сега им харесва особено много и - разбира се - непременно ще се върнат, и то скоро.

   На няколко пъти възникваха дребни проблеми с микрофона, но те не попречиха на вокалистката Janika Gross да смае публиката с вокалните си възможности и съвършено изпълнение, особено в парчета като култовото "Herr Mannelig". Като контрапункт най-вече на тенора, сопраното се вмъкваше в сложните композиции като ръка в ръкавичка по мярка, а визуалният бонус от русокосата Janika в елегантна черна вечерна рокля, допълнена с такива детайли като вечерни ръкавици с подходящите бижута, беше надминаван по въздействие само в моментите, когато цялото това изящество на високи токчета се превръщаше в златисто облаче от разлетели се от куфеене коси.

   Самочувствието, което излъчва групата от сцената и с което говори за групата Asis Nasseri, е напълно оправдано. Характерната симбиоза от дет метъл и класическа, ренесансова и средновековна музика е повече от разпознаваема, а бандата е една от първите, осмелили се да съчетаят привидно несъчетаеми музикални стилове - формула, която по-късно се оказва доста успешна.

   След две парчета, вдъхновени от живота и делото на великия Галилео Галилей ("The Observer" и "Eppur Si Muove") наближихме финала на концерта - точката бе поставена с "Per Aspera Ad Astra" и след кратка пауза последва представяне на музикантите, от разбрахме, че барабанистът Maurizio Guolo е бил възпрепятстван да свири точно тази вечер, поради което мястото му геройски бе заел барабанистът на подгряващите SOUND STORM Mattia Rubino. Силни аплодисменти получи всеки един от състава, но не можем да пропуснем да отбележим специално неуморния китарист Claudio Quarta, извисяващия се с баса Frank Schumacher, челиста Johannes Schleiermacher, водача на "щрайха", цигуларя Cosmin Nechita и флейтистката Catalina Popa.

   За бис остана емблематичната "Awaking the Centuries", а Asis предварително бе съобщил, че след концерта ще се срещнат с феновете за снимки и автографи. Какво повече може да се желае за пълноценно концертно изживяване? HAGGARD продължават да са институция и го доказват и от сцената. Остава бял свят да види най-сетне и дългоочакваният нов албум, за да има още по-основателен повод за поредна среща.

Сетлист:
01. A Midnight Gathering
02. Of a Might Divine
03. Prophecy Fulfilled/And the Dark Night Entered
04. Tales of Ithiriа
05. In a Fullmoon Procession
06. Herr Mannelig
07. Heavenly Damnation
08. The Final Victory
09. The Observer
10. Eppur Si Muоve
11. Upon Fallen Autumn Leaves
12. Per Aspera Аd Astra
Бис:
13. Awaking the Cеnturies

 

Текст: Гергана Стойчева - Нуша
Снимка (2016): Герасим Трифонов

 

haggard



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


FOAD 30.10.2018 17:17:07 отговори + 1 9
Данооооо не се върнат повече ???????????????????????????????????????????? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефанов 30.10.2018 19:11:50 + 6 2
Освен ако не е някакъв сарказъм, с тоя коментар надмина дори мен по тъпота, а това си е цяло анти-постижение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гарга 29.10.2018 09:40:40 отговори + 11 0
Трагично малко публика имаше. Зорлем ок. 200 човека......... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".