Частно парти за хор и оркестър - HAGGARD в София на 12 май

13 май 2016, 05:40 ч. 1990 / 4 10
пред./следв.

   Чакането свърши, HAGGARD се върнаха в България! Някакви си 6 години след концерта с Пловдивската филхармония на летния театър "Бунарджика" в Града на тепетата и 8 години след първото им стъпване на наша територия, в тогавашния столичен клуб "Blue Box", немските симфоник метъли за пореден път триумфираха на родна сцена. Стана ясно, че търпението е висша благодетел за верните им фенове.

   Вратите на клуб "Mixtape 5" отвориха малко след 20 ч. в нощта на 12 май, а около 21:30 ч. обстановката все още бе непретенциозна като на парти у дома - в голямата зала имаше не повече от 150 човека, събрани на групички, които си бъбреха и надигаха бутилки бира. Звучеше приятна музика за фон. Ако не беше сцената (и то по-голяма от обичайното), някой би помислил, че е обикновена вечер, а не предстои концерт на хеви метъл банда с класическо-средновековен оркестър.

   В крайна сметка, точно в 22 ч. под прожекторите един по един започнаха да се подреждат цигулари, челист, пианистка, певци и китаристи, а накрая се появи и лидерът на делегацията от музикални посланици на средновековието и приказните светове - самият Asis Nasseri. Макар че шоуто започна с технически затруднения с озвучаването и такива продължиха да изникват по време на целия концерт, Asis сърцато ги надвиваше, подкрепян от окуражаващите викове, ръкопляскания и скандирания на публиката.

   В началото имаше плаха дистанция между предните, леко рехави, редици от фенове и бандата, но Asis прикани всички да се приближат и изрази надежда, че атмосферата ще е като на частно парти. Освен това шеговито забрани скръстени пред гърди ръце и каменни физиономии на "музикалната полиция" сред тълпата.

   Присъстващите получиха няколко възможности да се включат като хорово подкрепление - в изпълненията на "Upon Fallen Leaves" в началото на сетлиста и в "The Final Victory" към края. От около 500-те души в клуба, немалко демонстрираха добро познаване на творчеството на групата и пяха дума по дума текстовете на песните. Фронтменът на HAGGARD няколко пъти, включително и във фоайето на клуба, след края на концерта, изрази възхищението си от тази нестихваща любов.

   "Herr Mannelig" бе първата възможност тази вечер новата сопрано вокалистка Janika Gross (в състава от 2013 г.) да блесне с безупречни висоти на гласа си, а приятният, кадифен тенор на Frank Schumacher я подкрепяше и допълваше чудесно. Гласовитата блондинка в черна бална рокля си спечели веднага симпатиите и аплодисментите на публиката.

   В сетлиста нямаше почти никакви изненади - присъстващите се насладиха на всички дългоочаквани класики, подходящи както за диво куфеене, така и за бавно поклащане в такт и пляскане. Преди клавирното интро на "In A Fullmoon Procession" Asis дори прикани да извадим запалките или да светнем с мобилните си телефони, защото "това ѝ е хубавото на музиката на HAGGARD - каза той, - можеш да бъдеш хем дет метъл, хем да се размекнеш".

   Всъщност, нещо като изненада беше парчето "Seven from Afar", което чухме за първи път в България и разбрахме, че ще бъде включено в предстоящия албум на HAGGARD, "Grimm". За този албум тръпнем в очакване от 2011 г. насам, а новата надежда е, че ще излезе в началото на следващата година. Колкото до парчето, HAGGARD го свирят на живо от края на 2014 г., така че трудно може да се определи като ново.

   До последната песен от редовната програма за вечерта, "Eppur Si Muove", и група, и публика вече бяха набрали толкова инерция, че разстоянието пред сцената се стопи, а десетки веещи се коси се сляха в развълнувана маса. Дори имаше опит за мошпит, но двамата инициатори не намериха достатъчно съмишленици.

   В полунощ HAGGARD се оттеглиха от сцената за няколко минути, а когато се върнаха, Asis представи един по един музикантите, като на всяка от дамите в групата поднасяше по една червена роза. После подметна хумористично, че са подготвили кавър за биса - парче на NAPALM DEATH. Последваха няколко бесни рифа, внезапен край и дружен смях. Истинският бис започна с внушителната сага "Tales of Ithiria" от едноименния, последен засега, албум на бандата и завърши с тежката лайв артилерия на HAGGARD - "Awaking The Centuries".

   След края на шоуто повечето групи хвърлят в тълпата перца и палки за спомен, a Asis Nasseri и китаристът Claudio Quarta раздадоха дузина червени рози на дамите от първите редове. В продължение на час всички музиканти любезно позираха за снимки, подписваха картички, дискове и плочи и разговаряха с феновете си. Обещаха да се върнат още в началото на 2017 г. Ние сме търпеливи и ще чакаме - и повече, ако се наложи.

   Ето и сетлист от концерта на HAGGARD в клуб "Mixtape 5", състоял се на 12 май 2016 г.:

01. Intro
02. All'inizio e la Morte
03. Upon Fallen Autumn Leaves
04. Herr Mannelig
05. Of A Might Divine
06. In А Fullmoon Procession
07. The Оbserver
08. The Day As Heaven Wept
09. Per Aspera Ad Astra
10. Seven From Afar
11. Heavеnly Damnation
12. The Final Victory
13. Eppur Si Muove
Бис:
14. Talеs of Ithiria
15. Awaking the Centuries

Текст: Florimel
Снимки: Герасим Трифонов

  В галериите ни може да разгледате и снимки от концерта на HAGGARD.

 



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


SeveLi 17.05.2016 21:28:55 отговори + 1 0
Като човек рядко посещаващ подобни събития, останах очарована. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Troll'n 13.05.2016 16:23:51 отговори + 10 1
Като цяло можеше и по-добре. Много голямо закъснение и вяло изпълнение в първите 70% от концерта. Гафа с челото можеше и да не се случи ако имаше повече място на сцената. Звука и публиката беше на ниво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

waterjess 13.05.2016 16:15:04 отговори + 2 4
Имаше едни разлепени плакати за концерта в началото на седмицата. От тях разбрах за концерта, но беше малко късно за да мога да дойда. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 13.05.2016 10:23:57 отговори + 8 1
И мен ме учуди малката численост на хората. В този клуб, на чужда група, по-малко хора не съм виждал. Отдавам го на липсата на реклама, тъй като освен тук в сайта, никъде другаде не видях нещо за този концерт. Може и липсата на актуален албум да е причината, знам ли. Иначе концертът се получи екстра Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hater 13.05.2016 09:41:46 отговори + 5 4
500 човека, наистина ли? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Про 13.05.2016 08:45:13 отговори + 16 4
Много хубав концерт, отличен репортаж.
За озвучаването да кажа. От самото начало беше ясно, че такъв тип група не се озвучава лесно, особено в малка зала. Въпреки гафовете, мисля, че се получи. Никоя от секциите не беше "замазана", особено класическите инструменти и вокали - звукнаха идеално! А снимките и автографите след концерта бяха страхотен жест към публиката. Чиято и да е идеята - на групата, или на промоутъра - БРАВО!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мирослав 14.05.2016 09:47:17 + 4 3
Не разбирам за какво "браво"? Колкото и да се хвалите, концерта беше слаб! Това не бяха Хагард! Гледал съм ги 6 пъти и никога не са били толкова зле - без настроение на сцената, огромно закъснение и множество технически гафове. За снимките и автографите Азис каза от сцената като видя, че сме се сдухали и нещата не са наред. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

До Мирослав 16.05.2016 14:46:10 + 0 0
Началния час беше обявен за 21:30, те се качиха 20 минути по-късно, това ли е 'огромно закъснение'. Техническите гафове си бяха изцяло на бандата. Озвучителя им беше леко подпийнал, те си настъпваха кабелите Концерта беше позитивен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 13.05.2016 08:01:19 отговори + 23 1
Концертът хубав, репортажът хубав. Баба Яга е доволна, днес няма да събира лоши деца в торбата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 14.05.2016 09:58:41 + 7 0
Баба Яга много Яка! Усмихна ми деня, браво!
:-))))))))))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".