Барабанистът на Don Airey за предстоящия концерт в Пловдив: "Ще бъде грандиозно шоу"

18 юли 2023, 14:27 ч. 502 / 7 1
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

„Ще бъде грандиозно шоу!”: Барабанистът на Don Airey Allstars с покана към българската публика

Легендата в рока Дон Еъри (Deep Purple) идва през август с мега проекта си Allstars Night. Култови парчета на RAINBOW, WHITESNAKE, Ozzy Osbourne, DEEP PURPLE, Gary Moore са само част от селекцията на Еъри, подготвена за концерта в Пловдив на 29 август. „Ще бъде грандиозно шоу!”, гарантира барабанистът на супергрупата Бернхард Велц. Месец преди събитието той разказва как се е зародил проектът и споделя пристрастията си към родната публика: „Обожавам, когато съм в България, публиката е невероятна! Винаги е велико да свиря тук!”. Австриецът, работил с десетки знакови имена в рока, е човекът, накарал фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън да пее на български „Ерген деда” и да запише рок версия на народната песен в студио. Вижте какво споделя още Бернхард Велц за предстоящия концерт с Дон Еъри в Пловдив:

Зареждане със 100 % рок енергия е заявката на топ събитието през август у нас. Събирателна точка за ревностните феновете на хард рока е Летен театър - „Бунарджика” в Пловдив. Очакват ги култови хитове на RAINBOW, WHITESNAKE, Ozzy Osbourne, DEEP PURPLE, Gary Moore и на още рок легенди. Обединяващото за тях е фигурата на неподражаемия кийбордист Дон Еъри – пряк участник в създаването на всяка една от песните, превърнали се в рок класика.

„Ще изпълним емблематични песни от емблематични албуми, в които е свирил самият Дон Еъри - песни на Whitesnake, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Rainbow и разбира се, няколко велики парчета на Пърпъл. Все пак Дон е настоящият клавирист на тази легендарна банда. Ще бъде грандиозно шоу!”, сподели за българската публика барабанистът Бернхард Велц. Самият той вече повече от две десетилетия работи с групи като Deep Purple, Iron Maiden, Uriah Heep, Genesis, Rainbow, Whitesnake и мн. др.

В супергрупата Don Airey Allstars вокалите са поверени на Карл Сентънс от NAZARETH. На китарата ще бъде Кайтнер Зи Дока – също реализирал проекти с имена като Jon Lord, Ian Paice и Bruce Dickinson. Съставът за концерта в Пловдив допълва басистът на Thunder Крис Чайлдс.
Ето какво разказва в интервю Бернхард Велц, месец преди концерта:

Виждаме те често в България, какви чувства изпитваш, когато си тук и как изглеждат българите в твоите очи?
Обожавам, когато съм тук в България. Това е много специално време за мен. България е мой втори дом. Хората тук и по-специално публиката, са невероятни. Винаги е велико да свиря в България!

Работил си с много легендарни музиканти като Джон Лорд, Дон Еъри, Иън Пейс, Стийв Морз, Брус Дикинсън, Стийв Лукатър, Кен Хенсли, Джо Лин Търнър и още десетки други знакови имена в рока. Кой е бил основно вдъхновение за теб?
Моето най-голямо вдъхновение е със сигурност Иън Пейс. Свирих за първи път с него през 2002, което по-късно се оказа ключът да свиря и с Джон Лорд, и много други. Всъщност той е причината да свиря на барабани, след като гледах „Дийп Пърпъл” през 1993. В последствие всичко тръгна в множество проекти.

Ти си човекът, който накара фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън да пее на български - на двата мащабни концерта с музиката на Джон Лорд и Deep Purple в НДК през март. Как се стигна до това?

Винаги много съм харесвал тази песен „Ерген деда”. Също така и другите колеги от бандата много се вдъхновиха от нея. Беше 2:00 сутринта в България, когато изведнъж се роди тази идея: „Защо да не попитам Брус, Роджър Гловър, Джон О’Хара и Дока Кайтнер да направят рок версия на тази фолклорна песен?”. И едновременно всички казаха „Давай, защо не!”

И тогава Станислава (приятелката му – бел. ред.) ме запали да помолим Теодосий Спасов да свири на кавал в песента и той веднага каза "да".

Така че аз продуцирах парчето в моето студио в Австрия и два месеца по-късно записах вокалите в Загреб, Хърватска. Мисля, че крайният резултат беше много добър... Още песента не е издадена, но се надявам скоро да го направим. И също така, като имахме онези два концерта в София, им казах, че сега е абсолютно задължително да изпълним „Ерген деда” на живо! И така направихме :)!

На 29 август ще свирите в Пловдив с Дон Еъри от „Дийп Пърпъл”, а вокалист на супер групата ще бъде друг забележителен музикант - Карл Сентънс от „Назарет”. Как се запознахте и какви общи участия сте имали?

Да! Ние започнахме с точно този състав през септември 2006 в Австрия. Точно тогава Дон избра Карл Сентънс. Тогава се запознах с Карл.

Ние се научихме да работим бързо помежду ни, защото всеки от членовете Don Airey Allstars е зает с най-различни проекти, както и в своите групи.

Какви песни ще ни изсвирите на концерта в Пловдив?
Да, разбира се, че ще изсвирим няколко песни от каталога на Дон Еъри, но в никакъв случай няма да се превърнем в поредната трибют група. Ще изпълним емблематични песни от емблематични албуми, в които е свирил самият Дон - песни на Whitesnake, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Rainbow и разбира се, няколко велики парчета на Пърпъл. Все пак Дон е настоящият клавирист на тази легендарна банда. Ще бъде грандиозно шоу, така че се надявам да дойдете, за да се насладите на една велика рок-енд-рол вечер!”.

Бернхард Велц е австрийски барабанист, композитор и продуцент, роден в Грац през 1978 г.

Започва да свири на пиано в музикалното училище на 8-годишна възраст, а по-късно и на китара под влиянието на китариста на Queen - Brian May. Решаващ за музикалната му кариера обаче е концерт на Deep Purple от 1993 г., след който той захваща барабаните. Именно с ударните инструменти той завършва гимназия, а по-късно взема и диплома от консерваторията в Инсбрук.

Феновете на рока в цяла Европа, включително България, го познават от концертите му с членовете на великите Deep Purple, Iron Maiden, Uriah Heep, Genesis, Rainbow, Whitesnake, Ozzy… Работил е с Джон Лорд, Дон Еъри, Иън Пейс, Стийв Морз, Стийв Лукатър, Сузи Куатро, Джон Маклафлин, Джеф Скот Сото, Кен Хенсли, Джо Лин Търнър, Греъм Бонет, Дуги Уайт, Биф Байфърд и още десетки имена-легенди в рока.

Рок събитието Don Airey Allstars Night ще бъде на 29 август 2023, на сцената на Летния театър в Пловдив. Начало на концерта – в 20:00.

Билетите са предлагат в мрежата на Eventim [поръчай онлайн от тук].

 

bernhard welz



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Long live Rock И Roll 3.08.2023 21:06:52 отговори + 0 0
Не знам колко грандиозно, но този със сигурност е грандиозен. В Ямбол едно време ми напълни душичката с Херманчо от Скорпионите. А за Донът да не коментираме. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".