Гръмотевичен рок от Долната земя - AIRBOURNE за първи път в България

18 юли 2023, 15:19 ч. 3023 / 24 15
пред./следв.

   Още с издаването на дебютния си албум ("Runnin' Wild") през далечната вече 2007 година и завъртането (по радио и телевизия) на хитовете "Too Much, Too Young, Too Fast" и "Runnin' Wild" неизвестната до този момент австралийска група AIRBOURNE започна да събира фенска маса по света и у нас, а с това започна и чакането да ги видим на живо. Е, чакането свърши на 17 юли 2023-а!

   Честта да подгрее събитието имаше българската супергрупа JASMINE WHALE, в която участват Нуфри Фасилев (PANICAN WHYASKER, BASTARDOLOMEY и др.) и Боби Струкански (BABYFACE CLAN). С техните рокендрол ритми и хапливи текстове те привличаха хора пред сцената, които хем бяха любопитни да видят ъндърграунд легенди като Нуфри и Боби, хем искаха да запазят по-предни позиции за AIRBOURNE.

 

jasmine whale

 

   Със съвсем леко закъснее от първоначално обявения график в 21:30 ч. чухме интро от песните, които предвещават излизането на AIRBOURNE - "Ace of Spades" на MOTORHEAD и основната композиция от саундтрака на "Terminator 2", а след тях ударно изскочиха четиримата австралийци от AIRBOURNE и подкараха "Ready to Rock" - вдигащ сърдечния ритъм химн от третия им албум "Black Dog Barking" (2013). Веднага след това получихме и първата доза от радио хитовете на групата с "Too Much, Too Young, Too Fast".

   Сравненията с AC/DC са неизбежни. Групата звучи и изглежда като 80-арска версия на високоволтовите легенди. Приликите са търсени умишлено. Лидерът на бандата Joel O'Keeffe беше гол до кръста като Angus Young. Сцената - стена от усилватели "Marshall" с барабани по средата, с класическите жълти сценични светлини, а за фон - обложката на "Black Dog Barking". Но да се каже, че AIRBOURNE са просто копие на AC/DC, би било несправедливо. Взели са най-доброто от иконите AC/DC, но са добавили и бързината, и галопиращия елемент от IRON MAIDEN и MOTORHEAD, мелодичността от DEF LEPPARD и са изградили свой собствен стил. Стил, който бих нарекъл "А, това не са ли AC/DC? Не, не, това са AIRBOURNE!"

   Концертът продължи с "Rock 'n' Roll for Life" и "Back in the Game" - енергични парчета от "Boneshaker" и "Black Dog Barking". След това дойде моментът на още една песен от дебютния албум "Runnin' Wild" - "Girls in Black". Тук Joel показа своето умение да забавлява зрителите като слезе от сцената и влезе в публиката, разбира се, докато свири и пее през това време - някак си успя да вкара и част от "(I Can't Get No) Satisfaction" на ROLLING STONES. Разби кен с течност в главата си, докато продължи да свири..., докато се разхождаше подари перце на момиче, което беше на раменете на баща си ... и продължи да свири. Останалите членове на бандата също не стояха безучастни и ковяха яко на сцената, докато най-накрая Joel не се завърна и завършиха песента.

   Преди да започне "Boneshaker" от едноименния албум Joel преувеличи малко като каза, че щом разбрали, че в България искат да видят AIRBOURNE, те веднага се качили на самолета и дошли тук. Сега, при нас може и да няма кенгура и коали, но Интернет имаме и сме виждали графика на турнето им.

   Последва единствената песен от втория албум на групата - "Bottom of the Well" от "No Guts. No Glory". Joel не остави публиката да се опитва да намери изхода от дъното на кладенеца и помоли всички да извадят запалки или телефони, за да си осветим пътя и намерим изхода. Явно в този кладенец имаше и призраци, защото песента премина в "Ghostbusters" от едноименния филм. За щастие намерихме изхода, но пък се "озовахме" в Ада и трябваше да търсим как да избягаме и от там с "Breakin' Out of Hell".

   "It's All for Rock 'n' Roll", която последва, е писана в памет на починалия през 2015 г. лидер на MOTORHEAD Lemmy Kilmister. За да бъде подсилено посланието, Joel извади четири чаши, сипа уиски и кока-кола, раздаде ги на колегите си и всички заедно отдадохме почит на феноменалния Lemmy. След края на песента Joel вдигна китарата си във въздуха с една ръка, застана в геройска поза, а осветлението се насочи само към него - отново поклон към мистър Kilmister.

   По време на песента Joel представи останалите членове на групата - Ryan O'Keeffe барабани (брат на Joel), Justin Street (бас) и Jarrad Morrice (ритъм китара и беквокали). На вокалите и основната китара е Joel O'Keeffe, но това вече го знаете.

   Дойде време и за биса. Justin Street донесе една сирена за въздушна тревога и започна да я навива, а през това време Joel нагнетяваше обстановката с прогресиращо от бавно към бързо темпо, за да кулминира в "Live It Up" от "Black Dog Barking". Въпреки че вечерта вече беше приятно хладна, Joel реши да хвърли чаши бира в публиката, за да се разхладят феновете.

   Вечерта приключи с "Runnin' Wild" и посланието, че докато те (AIRBOURNE) и ние, публиката, сме живи, рокендролът няма да умре. Затова вече можем да пием!

   Сетлист на AIRBOURNE от концерта им на колодрума "Арена София" на 17 юли:

01. Ready to Rock
02. Too Much, Too Young, Too Fast
03. Rock 'n' Roll For Life
04. Back in the Game
05. Girls in Black
06. Burnout the Nitro
07. Boneshaker
08. Bottom of the Well
09. Breakin' Out of Hell
10. It's All for Rock 'n' Roll
11. Stand up for Rock 'n' Roll
Бис
12. Live It Up
13. Runnin' Wild

 

Текст: Маруш "Луци" Денчев
Снимки: Иво Канин

 

   В галериите ни може да разгледате десетки снимки от концерта на AIRBOURNE и JASMINE WHALE на 17 юли 2023 г. в София.

 

airbourne

airbourne

airbourne



Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


AllforRocknRoll 19.07.2023 19:09:15 отговори + 2 0
Страхотни!!! Размазващо шоу!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UGIN 19.07.2023 17:25:47 отговори + 3 0
Airbourne направиха невероятно шоу! Това беше един невероятен концерт! Учудих се, че нямаше много хора. Според мен ако някой в България иска отсега нататък да ги гледа, ще му се наложи да ходи в чужбина. Не вярвам да ни повторят, защото тепърва ще придобиват още по-голяма известност и цената им ще се вдигне. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 19.07.2023 10:58:39 отговори + 3 0
Аз пък съм им фен и чаках този концерт, знаех какво да очаквам и много се радвам и изкефих, че точно това получих! 100% горещ и потен рокенрол, както каза едип пичага тука - Аустрелиън! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

RockFan 19.07.2023 07:35:15 отговори + 5 0
Сбъдната мечта беше този концерт, след повече от 10 години чакане! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lammergeier 18.07.2023 20:10:36 отговори + 9 0
Много е готино, когато видиш любима банда в разцвета на силите си, струяща от енергия. Малкото публика не секна ентусиазма на групата, дано да ги видим и друг път на родна земя. Само една корекция,че на ритъм китарата беше Brett Tyrrell. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен...Но Красив! 18.07.2023 19:27:26 отговори + 9 0
Най-добрия концерт на който съм бил от година насам. Да и аз съм бил на около 20, ама този просто си беше жив и интересен и нямаше и един скучен момент.
Хубаво е да се види на живо група, която се раздава като за последно още на първата песен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ank 18.07.2023 19:04:15 отговори + 5 0
Много хубав репортаж! Браво! Не съм гледал групата, но може би следващия път ще отида. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай Въздухар 18.07.2023 16:45:50 отговори + 19 9
Почна се! Най-велик концерт на годината, ако не си ходил на друг концерт. Тогава е съвсем естествено да бъде окичен със златен медал от съответния писач.
Истината е, че това е средняшка банда по отношение на парчета и виртуозност, но свалят по кило и половина на концерт, палят публиката, fuck това, fuck онова, разливат бира и уиски, сиреч правят първично шоу, а човек има нужда и от такива.
Впрочем едва ли някой фен на рока поставя парче на австралийците сред 100-те си любими композиции.
Според мен и публиката изобщо не беше малко, отговаряше на статута на подгряваща банда, каквато са Airbourne. Да не говорим, че по-голямата част от присъстващите знаеха единствено последното изпълнение от сетлиста. Гледали са клипа в тубата.
Не съжалявам, че отидох, ала можеше и да не отида.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inFamouzzzBG 18.07.2023 17:53:32 + 14 1
Браво за коментара, много хубаво и премерено казано! Като човек, който е посетил близо 40 концерта от началото на годината, мога да кажа, че съм съгласен с мнението ти. Не беше нищо кой знае какво, но пък си прекарах приятно. На открито, виждаш се с приятелите, бира, и тн... Относно групата, не познавам творчеството им подробно, но знаех отлично какво ще свирят. Раздадоха се, бяха в настроение, чуваше се добре, нямам забележки относно тях. Музиката им внесе малко разнообразие, на база стандартните събития при нас... като цяло беше свежо. Ще запомня концерта с хубаво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сокол 19.07.2023 09:16:46 + 7 0
През 2016-а ги гледахме в Чехия на фестивала Masters of rock. Бяха хедлайнъри в едната от вечерите.
Така че, хич не са подгряващи или подходящи за клуб още оттогава.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Любо 18.07.2023 15:36:58 отговори + 16 1
Да си копна коментара от другата тема - беше ВЕЛИКО! Страшни машини, страшен купон, просто се размазах аз лично. И звукът супер, никакви забележки. ОБАЧE - обидно малко публика!! Не са толкова популярни тук ли, слабо рекламирано събитие ли, толкова рехава групичка хора, че чак ми стана тъпо за момчетата. Толкова са добри, че трябва да пълнят стадиони, а не пред една шепа народ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тори Кейлър 18.07.2023 16:10:28 + 9 1
Месец юли сме, също така. Има много хора на почивка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 18.07.2023 16:14:14 + 10 3
Не са много популярни у нас, жегата, локацията не е особено удобна и затова са били малко хората. Групата у нас е за клуб. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfasf 18.07.2023 16:16:37 + 8 9
като цяло имитаторите не са мн популярни никъде Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен 18.07.2023 16:24:09 + 5 0
За огромно мое съжаление не успях да дойда! Реве ми се просто... Следващия път! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".