BLEED FROM WITHIN: "Информационните балони, които хората си изграждат, са вредни за всички ни"

19 юли 2023, 15:25 ч. 892 / 34 0
пред./следв.

   Шотландската метълкор банда BLEED FROM WITHIN свири за пръв път в България на 29 юни в рамките на втория ден от "Sofia Solid". Събитието се проведе в столичния колодрум "Арена София" и бе организирано от "Fest Team". Малко след края на изпълнението им от WeRock.bg се срещнахме със Scott Kennedy (вокали) и Ali Richardson (барабани), за да си поговорим за съвременната информационна среда, изкуствения интелект и психичното здраве и начините, по които тези теми се преплитат с музиката, която шотландците правят.

   Какво точно си казахме може да прочетете по-долу в интервюто, което Scott и Ali дадоха за медията ни.

 

bleed from within

 

Живеем в свят, в който информацията и знанието са в изобилие. Смятате ли, че успяваме да оползотворим тези важни ресурси?
Ali: Всичко зависи от хората, които ги използват. Както могат да бъдат полезни, така могат и да се окажат опасни - да дадат платформа на хора, които не бива да я имат. Тези ресурси са инструмент, който може да бъде използват както от добрите, така и от лошите. По отношение на музиката съвременната информационна среда е необходимо зло за бандите. Значително голяма част от света се намира в джоба ти, което само по себе си е готино.
Scott: Факт е, че информацията е навсякъде около нас и никога не е била в такова изобилие. Затова смятам, че е добре за психичното ти здраве от време на време да си вземаш почивка от например социалните мрежи. Самият аз често го правя. Както Ali каза, тези неща са важни за развитието на една банда. Затова е важно да намериш някакъв баланс.

По какъв начин тези явления се отразяват на възприятията ни за реалността?
Ali: Хахаха, още от самото начало ни хвърляш на дълбокото...
Scott: Най-голямата промяна се състои в това, че хората очакват да получат всичко на момента. Независимо дали иде реч за някоя новина, за музика или нещо друго. Това неминуемо се отрази и на музикалната индустрия. А всъщност нещата отнемат време. Отнема време да напишеш добра песен, отнема и време да създадеш хубав албум. Остава ти да се надяваш хората да не забравят за групата ти докато дойде моментът, в който ще издадеш нещо ново.
Ali: Очакванията и ниският праг на внимание, които хората имат и скоростта, с която консумират съдържание, оказват голям натиск върху всеки един музикант. Докато преди време можеше да си позволиш да издаваш по един албум на всеки 4-5 години, то днес нещата седят по-различен начин.
Scott: Заради това доста творци в наши дни започват да издават сингли. Така скъсяват интервала, в който на феновете им се налага да чакат. Смятам, че въпреки това в рок и метъл музиката е добре да се придържаме към албумите. Ще видим... Всичко се променя.
Ali: В нашите среди албумът като формат все още носи някаква себестойност.

Смятате ли, че "балоните", които хората си изграждат в социалните мрежи, се дължат на някаква нужда да търсят информация, която потвърждава вече съществуващите им виждания?
Ali: Интересно е, че повдигаш тази тема. Ние сме я засегнали в песента ни "Stand Down"...

eino scott ali

Точно така. Именно от това парче се вдъхнових за този въпрос.
Scott: Ali е човекът, който написа текста на тази песен.
Ali: Говорейки за ерата на информацията и как целият свят се намира в малкия ти джоб, тематиката на тази песен е базирана върху някои инциденти, които ни се случиха докато преминавахме през други трудности. Няма да навлизам в детайли, защото тези инциденти се случиха в целия свят и ние всички сме запознати с тях. Информационните балони, които хората си изграждат, са вредни за всички ни. Смятат, че идеята им е правилна и биват снабдявани с информация, която затвърждава вижданията им. Независимо дали иде реч за политика или нещо друго... Интересно е да наблюдаваш този феномен на разделението между хората, защото той съществува във всички лагери. Опасен е. Може да бъде полезен, но определено има своята негативна страна.

Какви, според вас, са отговорностите, които всеки един от нас има в тази динамична информационна среда?
Ali: Темата е важна и дава възможност да задълбаем доста по този въпрос, но тук ще използвам мантрата, която повтарям от 20 години насам - "Просто не бъдете задници!".
Scott: Трябва да се отнасяме с уважение към хората. По начин, по който бихме искали те да се държат с нас. Спазвайки това, ще живеем един истински щастлив живот... Неслучайно я има приказката "Каквото повикало, такова се обадило".

Мислите ли, че широкото разнообразие от възможности за контакт с други хора и начинът, по който хората водят животите си в социалните мрежи, допринасят за липсата на уединение в наши дни?
Scott: Човече, въпросите ти са твърде интелигентни за мен...
Ali: Хахаха, всъщност онзи ден си говорихме точно на тази тема. Scott често си взима почивки от социалните мрежи. Бидейки фронтмен той не поства често, но това е напълно окей. Говорили сме на тази тема и ни е показал, че не желае да бъде толкова активен в социалните мрежи и ние сме се съобразили с това. Сещам се и за стрийминг платформите, в които някои банди излъчват на живо целия процес от създаване на парчетата до тяхното записване. По този начин дават възможност на феновете си да надникнат в кухнята. Но това не е нашето нещо. Предпочитаме когато издадем нова музика, тя да бъде изненада за хората. В наши дни съществуват адски много платформи, които дават възможност на една банда да подходи по какъвто начин пожелае към своята фенбаза, за да сподели това, което иска да покаже. За всеки има нещо, което да си избере. Важното е то да бъде такова, което го кара да се чувства добре.
Scott: Израснали сме във времена, в които на феновете се налагаше да изчакат няколко дни, а понякога и седмици, за да научат нещо за любимата си банда от новия брой на "Metal Hammer", "Kerrang" и т.н. Тогава това беше единствения начин да следиш дейността на даден изпълнител. Мистерията около хората, чиято музика обичаш, беше специална. А когато ги видиш на живо се чувстваш сякаш ти се случва нещо адски яко. Днес знаеш какво закусват. Може би прекарвам твърде много време в миналото и трябва да се осъвременя, но смятам, че е нужно да се постигне баланс между мистерията около дадена банда и това, което феновете ѝ знаят за нея. Възможно е да греша, но аз просто не съм от хората, които споделят личния си живот в социалните мрежи.

ali richardson

Да си поговорим и за изкуствения интелект. Какви ще бъдат последствията от начина, по който навлиза в ежедневието ни?
Scott: Мисля, че влияе негативно на творците. Всъщност, може би не чак толкова много, защото някои умеят да го използват в своя полза. Самият аз все още не съм се "закачил" по него. Корпорациите го създадоха и творците започнаха да го използват. Ще дам пример с обложките на албуми - някои музиканти започнаха сами да си ги правят с изкуствен интелект, вместо да ги възлагат на графичните дизайнери, с които са работили през последните години и по този начин ги лишават от работа. Не знам, на този етап не съм напълно сигурен в мнението си спрямо изкуствения интелект. По отношение на креативността не знаем в каква посока ще се развият нещата. Ali, ти как се чувстваш спрямо изкуствения интелект?
Ali: Неизбежен е. Skynet и роботите са близо и всички сме яко прецакани. За сравнение може да разгледаме как се случваха нещата преди 20 години и какви са в момента. Днес живеем във времена, в които е по-лесно от всякога да комуникираш с други хора, а всъщност се случва точно обратното. Като общество дружно се движим в посока, в която все повече се отдалечаваме едни от други. Спомням си за първите ни турнета. Тогава не спирахме да си говорим в бекстейджа. Смеехме се, обсъждахме разни неща. Днес също си прекарваме добре, докато сме на турнета, но често се случва като пристигнем някъде първото нещо, от което се интересуваме да е паролата за достъп до Интернет. След това всеки си сяда на телефона и забива. Или пък започва да работи. Тоест, започваме да си мълчим.
Scott: Провери си "Master Tour"-a... Ще ти дам пример. Нашият тур-мениджър вкарва цялата нужна информация за турнето в това приложение "Master Tour". Сигурен съм, че всяка банда ще ме разбере какво имам предвид. Вече не ти е позволено да си говориш с който и да е от групата за това какво ще правите утре, защото единствения отговор, който ще получиш е "Провери си "Master Tour"-a". Аз просто искам да си поговорим. От тук започва всичко.
Ali: Да, да, а и можеш да си провериш "Master Tour"-a, за да видиш, че пристигате в 15 ч. После питаш хората дали искат да правите нещо след като пристигнете, а на тях не им се занимава дори да проверят колко е часа.
Scott: Хахаха, ето, виждаш ли? Технологията вече ни изправя един срещу друг.

Как се промениха възгледите на хората спрямо психичното здраве през поколенията?
Scott: По-старите поколения го стигматизираха, но за щастие, нещата вече седят по различен начин. Днес все повече хора говорят по тази тема, което е хубаво. Трудно е да говориш за проблемите си, особено в моменти в които не се чувстваш добре. Но ние идваме от Шотландия, а там хората нямат навика да говорят за емоциите си... Шегата настрана, ние в групата сме най-добри приятели. По-голямата част от съзнателния ни живот е преминала в приятелството, което споделяме помежду си. Затова и не ни е трудно да си споделяме.
Ali: Познаваме се адски добре и за никого не е трудно да усети какво се случва в главите на останалите и от какво имат нужда в даден момент.

Преди малко приключи първият концерт на BLEED FROM WITHIN в България. Но вие самите посещавали ли сте страната ни в миналото?
Ali: Идвал съм в София и преди. Преди около пет години прекарах 4-5 дни тук в града. Ходих на разходка до Витоша. Спомням си, че си прекарах страхотно. Природата ми хареса, а и хората бяха дружелюбни. Беше доста спокойно. Бил съм и в няколко бара, които се намират в центъра на града. Преди време, когато датите за това лято се потвърдиха и знаех, че ми предстои завръщане в София, се развълнувах доста.
Scott: Аз съм за пръв път в България, но със сигурност ще запомня страната ви с добро. Адски много хора в публиката знаеха текстовете ни. Забелязах доста фенове, които носиха стари наши тениски отпреди има-няма десет години. Самият ти в момента си с тениска на AS I LAY DYING. Тя не е наша, но датите на гърба ѝ са от европейското турне, което направихме с тях през зимата на 2018-а година.

Хахаха, да. Хванахте ме. Датата, която посетих, беше тази в Айндховен...
Ali: Значи ни гледаш за поне втори път.

Точно така. Надявам се, че третият няма да отнеме още пет години.
Scott: Нямам търпение да се върнем. София е красива, хората в нея също. Публиката знаеше песните ни. Не бих искал нещо повече.

Благодаря ви за отделеното време, момчета! Оставям последните думи на вас.
Ali: Въпросите ти бяха готини. Това беше едно доста уникално интервю...
Scott: Не спирайте да ни следите, а когато се завърнем в България, елате и кажете "здрасти".

 

Автор: Eino
Снимки: Маруш "Луци" Денчев, Орлин Николов

 

scott kennedy & eino



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".