Метъл фортисимо - тежкотоварен втори ден на "Sofia Solid 2023"

30 юни 2023, 12:22 ч. 3328 / 1 11
пред./следв.

   Снощи, 29 юни, се проведе втората част от концертите под общо название "Sofia Solid" в столичния колодрум "Арена София". Предишния ден, 28 юни, дъждът не пощади феновете. Може би защото сърцато им отдадохме чест, тази вечер северните богове ни запазиха сухи. Тор не разтресе небесата с могъщия си смях, нямаше дъжд, гръмотевици и светкавици. Организаторите от "Fest Team" се бяха погрижили всичко да протича гладко. Влизането беше безпроблемно, имаше достатъчно барчета с напитки и храна, тоалетни, зона за отдих и щанд с мърчандайз. Домакините на събитието бяха много любезни към посетителите и ги упътваха. Беше направена специална издигната конструкция за хора с увреждания, която играеше роля и на ВИП-зона.

   Вторият ден от концертната поредица "Sofia Solid" започна с 30-минутен сет на шотландските метълкор машини BLEED FROM WITHIN. В краткото време, с което разполагаха, музикантите изпълниха шест песни от последните им два албума "Shrine" (2022) и "Fracture" (2020).

   Фронтменът Scott Kennedy беше превърнал сцената в място, от което без особено затруднение управляваше горещата енергия, идваща от топлото посрещане, което групата получи по време на първия си концерт в България. Взаимодействието между него и публиката беше заразително, въвличайки все повече хора в една нажежена обстановка, изпълнена с много хедбенгинг, припяване и силни мошпитове.

   Дуетът между агресивното и тежко пеене на Scott и чистите вокали на ритъм китариста Steven "Snev" Jones се беше пренесъл и сред феновете, измежду които имаше доста, които знаеха текстовете на BLEED FROM WITHIN. От друга страна, Steven и Craig Gowans (китара) отприщиха тежък порой от смазващи рифове и мелодични сола, чиято синергия се усещаше във всяка една нота. Макар и ритъм секцията на шотландците, включваща Ali Richardson (барабани), който свири и в SYLOSIS, и Davie Provan (бас), да беше "наполовина", тъй като Davie отсъства от текущите дати на бандата поради лични причини, Ali постави солидна основа, върху която парчетата стъпиха, за да завладеят няколко хилядите меломани, които вече бяха пред сцената.

   Безпощадното изпълнение на BLEED FROM WITHIN завърши с кратка реч, в която Scott разказа, че макар и едва трети, това е най-добрият им гиг от лятното разписание на бандата. Шотландците обещаха да се върнат у нас и се оттеглиха от сцената под аплодисментите на събралата се публика.

   Очаквайте скоро в WeRock.bg интервю със Scott Kenedy (вокали) и Ali Richardson (барабани).

Сетлист на BLEED FROM WITHIN:
01. Stand Down
02. Pathfinder
03. Levitate
04. Killing Time
05. I Am Damnation
06. The End of All We Know


bleed from within



   След шотландците BLEED FROM WITHIN на сцената се качиха тевтонските ветерани от KREATOR. Германската група е създадена през 1982 г. и до 1984 г. съществува под други имена, докато приема названието KREATOR. Заедно с DESTRUCTION, SODOM и TANKARD оформят могъщата Голяма четворка на тевтонския метъл. KREATOR досега имат седем концерта в България и снощната им изява беше осма поред. Концертът беше един вид юбилеен, тъй като през 2023-а се отбелязват 30 години от първата изява на групата у нас.

   Германците имат богато творчество и много парчета, между които да избират какво да представят пред публика. Миналата година издадоха петнайсетия си студиен албум "Hate Uber Alles". За снощния си сет се бяха спрели на доста заглавни парчета на албуми от първия до последния. Представянето си започнаха също със заглавна песен - "Hate Uber Alles". След това ни върнаха назад в годините с композиции от по-ранните им периоди. Вокалистът Miland "Mille" Petrozza поздрави феновете и каза, че се радва винаги да се връща в България. Нямаше нужда от излишни приказки, KREATOR имат верни почитатели у нас още от самото си създаване, когато метълът проникваше по нелегални канали и се презаписваше от касета на касета. Излишно е да говорим и за качествата на групата, тя отдавна се е доказала като флагман на европейския траш.

   На сцената избухваха високи пламъци, а след това огнена верига се разгоряваше пред музикантите. Всичко това на фона на зловещото парче "Satan Is Real" напомняше на огньовете на ада. Mille Petrozza благодари на феновете, че са на концерта и ги призова да се включат в дивите орди на хаоса с "Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)". Последва "666 - World Divided", парче - предупреждение към засилващите се световни разделения. Известно е, че част от траш метъл групите имат политически ангажирани текстове и послания. Това се отнася и за KREATOR, но при тях няма натрапчиво проповядване, а само силни щрихи към събития и явления, навеждащи към размисли и изводи.

   На сцената се развя черно-сив флаг с червен надпис и това даде знак, че ще чуем "Flag of Hate" от първия албум на групата "Endless Pain"(1985). Да кажем и няколко думи за реакцията на публиката. Пред сцената имаше няколко гъсти редици от верни фенове, които възторжено подкрепяха бандата, но присъстващите в по-задната част на пространството гледаха доста разсеяно, явно очаквайки хедлайнъра. Това направи впечатление на фронтмена Mille Petrozza. Той отправи поздрав към олдскул феновете и призова "ариергарда" да бъде по-активен. Резултатът беше мигновен и последните две песни "Violent Revolution" и "Pleasure to Kill" се изпълниха на фона на всеобщо въодушевление. Така завърши поредното гостуване в България на едни от титаните на германския траш метъл.

Сетлист на KREATOR:
01. Hate Uber Alles
02. People of the Lie
03. Awakening of the Gods
04. Enemy of God
05. Betrayer
06. Satan Is Real
07. Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
08. 666 - World Divided
09. Flag of Hate
10. Violent Revolution
11. Pleasure to Kill


kreator


   Предстоеше среща с хедлайнърите за вечерта - шведските "викинги" AMON AMARTH. Не чакахме дълго, след известно подреждане на сцената, завесата се вдигна и прозвучаха първите акорди на парчето "Guardians of Asgaard" от емблематичния албум на AMON AMARTH "Twilight of the Thunder God" (2008). Тази творба отваря вратите на групата към по-широката публика, като извежда шведите от ъндърграунда, отреден за по-тежките стилове на метъла. Направен е малък реверанс на комерса, композициите им стават по-мелодични и по-разнообразни, без да губят суровия звук на мело-дет метъла, но броят на феновете бързо нараства. Колкото до парчето "Guardians of Asgaard", то в оригинал се изпълнява с гост-вокалист Lars-Goran Petrov (ENTOMBED, ENTOMBED A.D.), който за съжаление почина през 2021 г.

   AMON AMARTH бяха включили в сета си песни от по-новите си албуми. Така чухме "Raven's Flight" ("Berserker" - 2019) и "The Great Heathen Army" от едноименния актуален албум на групата 2022 г.

   Фронтменът Johan Hegg поздрави феновете на чист български "Добър вечер, София! Добър вечер, България!". По-късно чухме и "Благодаря ти, България!", което също беше израз на уважение към родната публика.

   За песента "War of the Gods" на сцената се появиха двама викинги в пълно бойно снаряжение, които страховито размахваха мечове и щитове. Тези двама юнаци щяхме да видим и при изпълнение на парчетата "The Way of Vikings" и "Shield Wall", като по време на първото се състоя и двубой. Театралните елементи не свършиха с това. При песента "Deceiver of the Gods" се появи бог Локи със светещи зелени очи, а по време на финалната "Twilight of the Thunder God" Johan Hegg, с чука на Тор в ръце, се сражаваще с голям надуваем змей, изобразяващ вселенската змия Йормунганд. Митологичните елементи на сцената не свършваха до тук. Барабаните бяха поставени върху висока платформа във вид на шлем с рога, като в очите на шлема се прожектираха различни изображения - огън, море, зловещи очи и др. Да припомним, че според историците викингите не са носили рогати шлемове, но за декорите беше допуснат елемент от масовата култура. Затова пък в публиката имаше фен с доста автентично копие на викингски шлем. И като споменахме феновете, можеха да се видят и други подготвени за участие във викингския рейд, с нарисувани лица, тематични облекла и украшения, а тениските на AMON AMARTH се виждаха често сред присъстващите. Спукана тръба образува малко море в по-далечната част пред сцената, като водата заемаше все повече площ, като след топящите се от глобалното затопляне ледове на Арктика. Последните отблясъци на дългия юнски ден, заедно със светлините от сцената, се отразяваха във водата и с повечко фантазия човек можеше да си представи плуващ дракар със свирепи воини.

   По време на парчето "Put Your Back into the Oar" Johan Hegg призова публиката здраво да "гребат" и веднага се оформиха няколко редици насядали един зад друг фенове, които имитираха гребане с ръце. Някой може да се запита защо обръщаме толкова внимание на публиката - защото концертът може да се нарече с модерната дума "интерактивен". Групата успя да увлече присъстващите да съпреживеят и участват във шоуто и те го правеха с удоволствие. От сцената ни наричаха братя и сестри викинги, защото не е важно да си само викинг по кръв, а и по дух. Johan Hegg вдигна огромен рог за наздравица по време на песента "Raise Your Horns", чухме българското "Наздраве!" и шведското "Скол!". Тъй в песни и забавления стигнахме финала с хита "Twilight of the Thunder God" и както споменахме, световният змей беше сразен от "защитника на човечеството" Тор, пресъздаден от фронтмена Johan Hegg. В екраните-очи затрещяха светкавици, а AMON AMARTH дълго се сбогуваха с българските си почитатели и обещаваха нови срещи.

Сетлист на AMON AMARTH:
01. Guardians of Asgaard
02. Raven's Flight
03. The Great Heathen Army
04. War of the Gods
05. Heidrun
06. The Pursuit of Vikings
07. Deceiver of the Gods
08. Put Your Back Into the Oar
09. The Way of Vikings
10. The Berserker at Stamford Bridge
11. First Kill
12. Shield Wall
13. Raise Your Horns
14. Twilight of the Thunder God


Текст: HeathenHeart, Eino
Снимки: Маруш "Луци" Денчев



   От връзките по-долу може да видите фотогалерии на трите банди:

BLEED FROM WITHIN
KREATOR
AMON AMARTH

 

amon amarth

amon amarth

amon amarth



Коментари   (11)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


R1aPonticsteppechad 9.07.2023 03:21:50 отговори + 0 0
Първата група още зелени, но не пречеше на факта, че направиха топ свирня, покефих се и в мошпита. Креатор, да ме извиняват озвучителите, имаха ужасно озвучаване. Много под нивото от 2018 и сетлиста също не беше кой знае какво, но пък компенсираха с енергия и присъствие. Амарт разбиха, но ме издразни съкратения им летлист. Изглежда стана практика на много банди като са на фестивал да съкращат....:/. След тази лека критика ми се иска от организаторите хубаво да помислят за организацията си и какъв звук ни предоставят. Отделно че нямаше за целия двудневен фест един билет. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но Красив! 30.06.2023 22:48:31 отговори + 11 0
Готин концерт. Не знам кой им прави звука на Амон Амарт, ама беше перфектен. Толкова беше добър, че реално се забеляза липсата на проблеми. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Вал 30.06.2023 21:32:15 отговори + 2 18
Криейтър ги гледах в зала "Хр.Ботев" след Найл и Морбид Ейнджъл.Реших повече да не ги и слушам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 1.07.2023 01:50:13 + 7 7
Криейтър си циклят едно и също от години, на концерти свирят все същите песни, 1-2 нови.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellraze 1.07.2023 11:43:33 + 2 1
Чудно ми е защо Kreator през последните години продължават да НЕ свирят най-големият си хит 'Toementor'... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 30.06.2023 16:51:25 отговори + 7 1
Много малко коментари. Явно всички са на път към Мидалидаре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

................. 30.06.2023 16:18:45 отговори + 9 2
Мале, как се смазах на Kreator, добре че пих аспирин Последният им албум е трепач, само като започна Hate Uber Alles и изперках. Добре се получи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Феникс на грил 30.06.2023 16:08:10 отговори + 24 1
И аз бях там, и аз прегракнах...

Bleed from Within май не бяха зле, обаче не са моят стил, а и от тях чувах най-вече бас, въпреки че нямаха басист на сцената. Хората им се зарадваха де, което беше хубаво, а аз се възползвах от намалелите опашки за бира по време на техния сет.

Kreator свириха чудесно, бяха енергични и определено ми харесаха, въпреки че трашът не ми е любимият стил.

Amon Amarth бяха викингско героично фентъзи на сцената. Мисля, че това е най-добрият им концерт в България досега (с уговорката, че не бях на първия във физкултурния салон). Крещях, дивях и подскачах като петнайсетгодишен. Сега ме боли гърлото и имам мускулна треска.
Бтв, не знам какви магии правеше техният тонрежисьор, обаче докараха почти студийно звучене и всичко се чуваше кристално ясно, въпреки че звукът им беше ужасно силен. Евала.

Видях семейства с малки деца, което беше яко. Три дечица на по пет-шест-седем годинки зад мен просто откачиха по време на сета на Kreator, после за Amon Amarth отидоха напред с майка си. Дано им е харесало.

Както и да е, радвам се, че отидох. Беше емоционално.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

D.M. 30.06.2023 15:12:54 отговори + 1 10
Звука беше много тих... иначе беше яко Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hater 30.06.2023 12:49:16 отговори + 7 5
Басистът на Bleed From Within явно си беше сложил шапката-невидимка, защото не беше на сцената. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Изтрещял Викинг 30.06.2023 12:36:14 отговори + 17 0
Още не съм на себе си. Размазах се за четвърти пореден път на АА. Наистина са скандинавски богове. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".