Bob Dylan - първият рок музикант, удостоен с "Пулицър"

8 апр 2008, 13:56 ч. 208 / 3 1
пред./следв.
Благодарение на Bob Dylan, рокендролът премина през стената на "Пулицър" – най-престижното отличие за журналистика и литература в САЩ. Bob Dylan – най-високо признатият и вдъхновяващ автор на песни от последния половин век, който повече от всеки други вкара рока от улиците в лекционните зали, бе удостоен с почетна грамота от "Пулицър", за "неговото дълбоко влияние върху популярната музика и американската култура, постигнато чрез лирични композиции с невероятно поетична мощ". Това е първият случай в историята на "Пулицър" (чието начало е поставено през 1917 г. – 6 години след смъртта на американския журналист от унгарски произход Joseph Pulitzer), когато журито, определящо разпределението на наградите, сред които има и такива за музика, но най-често класическа, а в по-ново време и джаз, избира за лауреат представител на онова изкуство, което някога е заклеймявало като варварско, и дори деградивно.

Източник: Stroeja.com

още за:

Bob DylanPulitzer


Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


acid_burn 9.04.2008 01:18:48 отговори + 0 0
Евалата Боб Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".