Обвиняват Bob Dylan в плагиатство на нобеловата му лекция

14 юни 2017, 17:06 ч. 648 / 7 4
пред./следв.

   В края на миналата година легендарният американски музикант Bob Dylan получи Нобелова награда за литература, която му бе връчена за "създаването на нов поетичен изказ в американската песенна традиция". Известно време не бе ясно дали Dylan ще приеме приза, но в крайна сметка това се случи, макар и задочно. Американецът не присъства лично на церемонията в Стокхолм, Швеция, а изпрати свой представител.

   Сагата обаче не приключи дотук. Едно от условията на Нобеловия комитет за получаване на премията към наградата в размер на 900 хил. долара е лауреатите да изнесат специални лекции. Dylan направи и това - на 4 юни в Лос Анджелис той представи 30-минутната си нобелова лекция. Десет дни по-късно проблемите продължават.

   Журналист твърди, че е открил много близки сходства в лекцията на Bob Dylan и в академичния сайт "Sparknotes". Там може да бъде намерена публикация за романа "Моби Дик", която има голяма прилика с 20 изречения от речта на музиканта.

   Например:

Dylan: "Finally, Ahab spots Moby ... Boats are lowered ... Moby attacks Ahab's boat and destroys it. Next day, he sights Moby again. Boats are lowered again. Moby attacks Ahab's boat again."

SparkNotes: "Ahab finally sights Moby Dick. The harpoon boats are launched, and Moby Dick attacks Ahab's harpoon boat, destroying it. The next day, Moby Dick is sighted again, and the boats are lowered once more ... Moby Dick again attacks Ahab's boat."

 

още за:

Bob Dylan


Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Trapeze 15.06.2017 00:43:04 отговори + 1 3
Е каква крадена реч, аз виждам тук две преразказвания на Моби Дик, сходни, но не идентични. Това сигурно са 20-те сходни изречения. Интересно дали някой може да преразкаже Моби Дик, без да спомене тази информация. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

педагог 15.06.2017 08:46:06 + 0 0
Събери 5 души. Накарай ги да ти преразкажат Под Игото в 2 страници. И ако намериш 20 толкова сходни изречения - само с разместени едни и същи думи - ела ми се обади Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 15.06.2017 09:57:14 + 2 0
Абе това с плагиатството си е заяждане. Ако е решил да използва Моби Дик, за да илюстрира нещо, много ясно, че ще погледне отнякъде, за да си припомни сюжета- човек не може да си държи всичко в главата. По-важно е в изреченията извън тези двайсет какво е казал. Впрочем аз не съм във възторг от тази Нобелова награда, за мен е смешно и жалко да я дават на него, разсъждавам по принцип. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 14.06.2017 22:06:35 отговори + 1 2
Мъдрия ни народ има много поговорки за случая.. не е луд този който яде зелника а този който му го дава, да вземеш награда за литература и речта ти да е крадена.... да не коментирам, да не стана антисемит Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".