Bob Dylan разказа част от своите истории и пред българската публика

4 юни 2010, 01:11 ч. 660 / 5 18
пред./следв.
"Легендарни", "култови", "основополагащи", "велики", "изключителни", "влиятелни" - това са все определения, които доста често се използват от хората пишещи концертни репортажи или ревюта на албуми (в това число слагам и себе си, разбира се). Подвластни на еуфорията от даден концерт или албум, ние прикачваме тези хвалебствия към някоя група или изпълнител с повод и без повод. И не осъзнаваме, че по този начин правим лоша услуга не само на съответните артисти (поради причината, че им даваме определения, които в много от случаите нямат нищо общо с тях), но и на самите себе си. Защото идва момент, в който у нас гостува изпълнител, който напълно заслужава да получи тези думи. И тогава те някак си увисват във въздуха заради прекомерната им употреба. И смисълът им се губи. А кой друг, ако не Bob Dylan, заслужава да бъде наречен легендарен? Пред чие име сме длъжни да сложим "влиятелен" и "култов", ако не неговото? Човекът, чиито текстове днес се изучават от децата в американските училища. Изпълнителят, който разказа американската история от последните 50 години, помагайки си само с една китара и хармоника. Единственият сред рок музикантите награден с "Pulitzer", "Commandeur des Arts et des Lettres" (най-високото литературно отличие във Франция), "Оскар" и "Златен глобус" (чисто музикалните му награди няма да ги изброяваме, защото би ни отнело цял ден). Музикантът и текстописецът, който написа едни от най-бунтарските и антивоенни текстове и посвети немалка част от творчеството си в защита на гражданските права на обикновените хора и то в размирните години между 1960-та и 1970-та. Той дори няма нужда от определенията, за които споменахме преди малко. Защото отдавна е над тях.

   48 години след началото на музикалната си кариера Bob Dylan дойде и в София. В такива случаи казваме: по-добре късно, отколкото никога. Съвсем наскоро навършил 69 години, Dylan се качи на сцената в Зала 1 на Н.Д.К. заедно със своята група и в продължение на около час и 45 минути ни представи една малка част от огромното си творчество, включващо цели 34 студийни албума и над 500 песни. Любопитното при неговите концерти е това, че той всеки път променя сетлиста и то в значителна степен, като по този начин в едно турне Dylan изпълнява средно между 80 и 100 песни. Удивително е как човек на неговата възраст успява да запомни толкова много мелодии и текстове, но все пак да не забравяме, че той е уникален в много отношения.
   Всичко започна в 20:15 ч., когато прозвучаха първите акорди на "Leopard-Skin Pill-Box Hat" от излезлия през 1966-а година "Blonde on Blonde" (първият двоен студиен албум в историята на музиката). Във вечерта на 3 юни Bob Dylan изпълни пред българската публика 17 композиции, които бяха както от по-новото му творчество, така и датиращи от началото на неговата кариера. Прозвуча "Ballad of a Thin Man", в която се срещаме със събирателния образ "Mr. Jones", зад който се крие всеки един журналист, който не е в състояние да разбере творчеството на Dylan, но въпреки това си позволява да пише надълго и нашироко за неговите песни. Чухме и "Thunder on the Mountain" от излезлия през 2006-а година албум "Modern Times", донесъл на автора си две награди "Grammy" и първото челно място в престижната класация "Billboard 200". Да, колкото и да е чудно Bob Dylan оглавява въпросната класация едва през 2006-а година. Тази вечер не остана и без изненади - "Till I Fell In Love With You" и "What Good Am I?" (точно тя се превърна в един от силните моменти на вечерта) бяха изпълнени за пръв път тази година именно в София.
   Не липсваха, разбира се, и няколко от емблематичните песни за творчеството на Dylan. Едноименната композиция от албума "Highway 61 Revisited", излязъл през далечната 1965-а година ни разказа за бруталния капитализъм, кръвосмешението, подстрекателството към война и за една измислена библейска история. Невероятно е как за всичките тези неща може да се говори само в една песен, но гения на Dylan е способен на много неща. Публиката чу и един от най-големите хитове на изпълнителя - "Like A Rolling Stone" и това накара цялата зала да стане на крака и да запее заедно с него. Имахме удоволствието да чуем и баладичната "Just Like a Woman", заради която Bob Dylan е бил обвиняван в омраза и презрение към жените. И всичко това беше представено на едно много високо ниво - и като звук и като изпълнение, за което допринесе не само присъствието на Dylan, но и изключителните музиканти, които тази вечер публиката видя на сцената. Tony Garnier (бас, контрабас), George Recile (барабани), Stu Kimball (ритъм китара), Charlie Sexton (китара) и Donnie Herron (банджо, цигулка, мандолина, педъл и лап стийл) демонстрираха сериозни музикални качества и изключителен професионализъм, и показаха, че в групата на американския бард случайни хора не може да има.
   Самият Bob Dylan, когото видяхме в добра за годините му форма, рецитираше историите си с познатият ни дрезгав глас, вплитайки в тях своите политически, социални и философски послания. Не пропусна да ни посвири и с хармониката, която с течение на времето се е превърнала в неразделна част от него, като освен това ни показа и добрите си клавирни умения. И докато публиката очакваше той да завърши своето представяне у нас с емблематичната "All Along the Watchtower" (всички концерти от тази година свършват именно с тази песен), тя елегантно беше пропусната и вместо нея за финал прозвуча "Blowin’ in the Wind" - един от шедьоврите на Dylan, в който той говори за войната, мира, свободата и гражданските права на хората.

   Така срещата между този забележителен човек и българската публика някак си неусетно завърши, оставяйки у нас усещането, че макар и в края на дългогодишната музикална кариера на Bob Dylan (цели 50 години на сцена), ние все пак успяхме да се докоснем за кратко до част от творчеството на един от най-значимите живи музиканти и текстописци.

   Концертът, който със сигурност ще претендира за едно от музикалните събития на годината, бе организиран от "Sofia Music Enterprises" и бe част от деветото издание на фестивала "Arena Muzika" (под "шапката" на този фестивал само след около десет дена ще видим и друг, не по-малко известен изпълнител - сър Elton John). Освен България, Dylan включи в поредното си европейско турне почти всички балкански държави - феновете в Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия и Хърватска ще се насладят (някои от тях вече го направиха) на компанията на този изключителен разказвач, а присъствалите на софийския концерт над 3000 зрители могат вече съвсем спокойно да заявят, че са видели един легендарен изпълнител, чието творчество е основна част от музикалната история на последните 60 години. История, в която има много имена, но само малка част от тях могат да бъдат наречени нейни създатели. И един от тези създатели със сигурност е Bob Dylan.

   Сетлист:
01. Leopard-Skin Pill-Box Hat (Bob on keyboard)
02. Girl From The North Country (Bob center stage on harp)
03. 'Til I Fell In Love With You (Bob center stage on harp)
04. Just Like A Woman (Bob center stage on harp)
05. Things Have Changed (Bob on keyboard)
06. A Hard Rain's A-Gonna Fall (Bob on keyboard)
07. High Water (for Charlie Patton) (Bob center stage on harp, Donnie on banjo)
08. What Good Am I? (Bob on keyboard)
09. Tweedle Dee & Tweedle Dum (Bob on guitar)
10. When The Deal Goes Down (Bob on keyboard)
11. Highway 61 Revisited (Bob on keyboard)
12. Love Sick (Bob center stage on harp)
13. Thunder On The Mountain (Bob on keyboard)
14. Ballad Of A Thin Man (Bob center stage on harp)
Бис:
15. Like A Rolling Stone (Bob on keyboard)
16. Jolene (Bob on keyboard)
17. Blowin' In The Wind (Bob on keyboard, then center stage on harp)
Ози

bob dylan



Коментари   (18)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


пича 15.06.2010 11:20:50 отговори + 0 0
Това е концерта на годината в България ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tonya 7.06.2010 17:28:29 отговори + 0 0
Останах с впечатлението, че младите хора недолюбват много Дилън. А и тези които го харесват, много мрънкат, защото не са си направили труда /а този труд е удоволствие за мен/, да видят че почти винаги изпълнява различно различни песни, и далеч не се ограничава с отрепетираните студийни версии. Старите пък го харесват, защото е бил може би по-популярен. Но малко обичат това, което наистина е, и малко оцениха на ниво това което се случи на 3 юни.Боби е тежък за слушане, но когато започнах да го слушам, не можех да спра, и до днес е така. Затова и донякъде разбирам защо толкова хора говорят лоши неща за него /макар, че не разбирам как така нямат грам уважение към такъв изпълнител/.Не са дорасли за него, дразнят ги грубите, неизлъскани и необработени композиции, защото това не е музиката, която обикновено чуват по радиото. Не е перфектно изпипан студиен метъл, нито някоя плачлива баладка, а истинска музика, от един човек в по-високия смисъл на думата. За мен той е вълшебник, а концерта си беше...както си го пише в статията. Не може да се опише. Когато гледах едно интервю с Кейт Бланшет за невероятната роля която изпълни в I'm not there, тя каза, че да откриеш Боб Дилън, е като да отвориш кутията на Пандора. Нещо страшно, и все пак, невероятно красиво. Дано да е жив и здрав още дълго, искам пак да го видя, ако ще и в другия край на Европа да е... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

zZz 6.06.2010 13:14:53 отговори + 1 0
"Анонимен - 2010-06-06 12:58:24
полупразната зала"

Ето точно тук се разбра, че говориш пълни глупости. Бях на концерта и видях с очите си - залата беше почти пълна.

"относно статията-Дилън не е едиственият с Грами"
Тук пък се вижда, че освен всичко друго, не можеш и да четеш. Необразоваността ти не е наш проблем, но поне не ни я натяквай. В статията ясно пише, че той е единственият "сред рок музикантите награден с "Pulitzer", "Commandeur des Arts et des Lettres" (най-високото литературно отличие във Франция), "Оскар" и "Златен глобус"" Това пише в статията. Демек - единствения носител на ТЕЗИ ЧЕТИРИ НАГРАДИ сред рок музикантите. Ако знаеш някой друг от рок музикантите, когото да са награждавали с Оскар, Пулицър, Златен глобус и т.н. - моля те, осветли ни

"нито е единственият който е бил в класацията на Билборд"
А това къде го прочете? Не виждам такова твърдение в статията. Нито пък в някой от досега написаните коментари. Ти виждаш ли или просто се намираш на приказка?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Roswell 47 6.06.2010 13:07:22 отговори + 0 0
PINK FLOYD- всичко останало е баластра Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 6.06.2010 12:58:24 отговори + 0 1
естествено е да ти е смешно..разбирам те.както казах няма да споря с хора които живеят в 50-60те години на миналия век.оттогава мн неща са се променили.слушай си Дилън,Битълс и Пресли и не се затормозявай с друго ,че току виж ти харесало както и въобще не коментирай Сатриани. полупразната зала пред една отдавна остаряла "легенда" е достатъчен атестат за това.явно Дилън има машина на времето с която е дошъл при нас през 2010 и е разбрал,че отдавна не е актуален.

относно статията-Дилън не е едиственият с Грами нито е единственият който е бил в класацията на Билборд.той не е инструменталист,няма кой знае какви вокални възможности.недей да си мислиш ,че съм на 17 и фен на Мановар...загубена кауза е да споря с хора за които най-стойностното в музиката се изчерпва с 2-3 имена.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Кико 5.06.2010 22:34:26 отговори + 1 0
Уникално е как може някой да си позволи да нарече хората ,харесващи Дилън - "ограничени мозъци".
Приятелю,ако все още не си разбрал,ти си най-ограниченшят мозък и същевременно музикален инвалид ,за да посочиш ASIA като по-влиятелни от Дилън.А наличието на Сатриани в списъка буди смях.Не умаловажавам нито един от тези музиканти,но до Дилън ,те нищо не означават.Прочети статията ,която е малко по-горе.Може и да ти влезе нещо в главата.Особено първия абзац.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кико 5.06.2010 22:23:34 отговори + 1 0
До последния ананимник.Просветли себе си,преди да просвещаваш мене,защото явно не си наясно с много неща. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 5.06.2010 20:47:48 отговори + 0 1
веднага ще те светна:

ASIA,MARILLION,SATRIANI,MARK KNOPFLER,STENLEY CLARK,OZZY,DIO,GARY MOORE....

има още много...не ми се водят безсмислени спорове с ограничени мозъци.щом смятате че Дилън е бил супер-ок.за мен е боза и нищо повече.аре
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кико 5.06.2010 00:32:41 отговори + 0 0
Упрекът ми не беше към ДДМ.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Факен Бичес 4.06.2010 23:29:41 отговори + 0 0
"Seaborn - 2010-06-04 22:08:54
Предполагам, че не си бил на концерта. Ако си бил намери отнякъде клипче на "Like A Rolling Stone" от НДК. После си пусни оригинала (ако не си го чувал). Накрая ми кажи, че става дума за една и съща песен... Не, друга песен е."

Грешно предполагаш - бях на концерта.
Друга песен, казваш. Ами друга ще е. А това, че ти не знаеш, че Дилън прави собствените си песни в абсолютно друг вариант на концертите си - това не е негов или мой проблем, а твой. Бейби. Ит ейн ми бейби. Ит ейн ми ю лукинг фор

Като не знаете какво ще се случи на концертите, не ходете на тях.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Кико 4.06.2010 23:28:11 отговори + 0 0
Анонимният философ отдолу ,защо не хване да посочи кой според него е ПО-ВЛИЯТЕЛНИЯТ музикант от Боб Дилън,идвал в България???

Много ми е интересно да разбера.Сигурно е Кронос или пък Джоуи Ди Майо???
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Seaborn 4.06.2010 22:08:54 отговори + 0 0
"Че кой ти говори за пеене, бе??? Дилън кога е пял? Никога! Дилън рецитира. Рецитира поезия. А ти, че си отишъл да слушаш песни - те това си е лично твой проблем."

Предполагам, че не си бил на концерта. Ако си бил намери отнякъде клипче на "Like A Rolling Stone" от НДК. После си пусни оригинала (ако не си го чувал). Накрая ми кажи, че става дума за една и съща песен... Не, друга песен е.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Факен Бичес 4.06.2010 21:39:28 отговори + 1 0
"Анонимен - 2010-06-04 19:22:56
въпреки че пеене практически нямаше"

Че кой ти говори за пеене, бе??? Дилън кога е пял? Никога! Дилън рецитира. Рецитира поезия. А ти, че си отишъл да слушаш песни - те това си е лично твой проблем. Следващия път иди на Веско Маринов - там песни има колкото щеш. Че и ти ще припяваш!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.06.2010 21:08:08 отговори + 0 1
"по-влиятелен музикант в БГ не е идвал" -вица на деня!.а щом не е имало мн желаещи за концерта -прави си изводите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.06.2010 19:22:56 отговори + 0 1
Вие май на друг концерт сте били.
Не видях малки деца на концерта, та може би аз трябва да кажа, че царят беше гол. Няма да обяснявам защо. Аз знаех, че ще е така и отидох въпреки това. Странно ми беше, че нямаше някакъв голям наплив за концерта, като се има предвид, че по-влиятелен музикант в БГ не е идвал... Заради историята на музиката и рока в частност, би трябвало да има много повече желаещи, въпреки че пеене практически нямаше, както и очаквах и това реално автоматично прави епитети като магически, вълшебен и т.н. съвсем не на място, но нищо - чакали сме го доста години все пак. За жалост магия нямаше, хубаво е че все пак е част от историята. Което не е никак малко.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


! 4.06.2010 12:05:18 отговори + 0 0
Браво за репортажа! Не сте се изцепили, намесвайки Филип Киркоров, като някои други медии. Чист професионализъм! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стинг 4.06.2010 10:38:02 отговори + 0 0
Беше вълшебно да се докоснем до тази легенда. Наистина за годините си представлението беше впечатляващо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кико 4.06.2010 01:49:05 отговори + 0 0
Концертът беше магически.Друго няма какво да кажа.Излишно е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".