Bobby Kimball представи вечните класики на TOTO в София на 9 май

10 май 2014, 12:15 ч. 1980 / 8 1
пред./следв.

   През далечната вече 2000 г. групата TOTO направи запомнящ се концерт у нас, за който и до днес някои хора говорят като за едно от най-качествените музикални рок събития изобщо случвали се в България. Други пък твърдят, че в онези години не сме имали с кой знае какво да сравняваме концерта и затова той ни се е сторил толкова впечатляващ. Кой крив, кой прав, не е от чак толкова голямо значение. По-важното е, че родната публика бе очарована от онова, което видя и чу тогава, а явно и на самите музиканти им е харесал топлият прием, който получиха в Зала 1 на НДК, защото след него китаристът на бандата Steve Lukather посети столицата ни още два пъти, представяйки соловото си творчество. Мина обаче доста време, през което така и не се намери някой, който да покани и Bobby Kimball - вокалистът, изпял едни от най-успешните и известни композиции на TOTO. До снощи, когато в клуб "Joy Station" пред около 500 зрители именно той представи любими на няколко поколения песни, част от които отдавна са се превърнали в рок класики.

   Ако трябва да правим сравнения между изпълненията на Steve и Bobby в София, то веднага на очи се набиват поне две основни разлики. Първата е, че Lukather дойде в България със собствена група, а Kimball бе заобиколен на сцената само от български музиканти. И няма как да не отбележим, че именно те бяха главната причина концертът вчера да бъде на едно наистина високо инструментално ниво. Което е и напълно нормално, предвид музикалните способности на изпълнители като Дарин Василев (китара), Стоян Янкулов - Стунджи (барабани), Ясен Велчев (клавишни), Ивайло Звездомиров (бас) и Бисер Иванов (китара). Що се отнася до втората разлика в представянето на Lukather и Kimball, то тя никак не е за пренебрегване, особено, ако сте голям фен на TOTO: китаристът не изпълни нито една композиция от дългата дискография на групата (и при двете си гостувания!), а вокалистът направи точно обратното и сетлистът му бе съставен изцяло от TOTO-хитове. Началото бе дадено с "Girl Goodbye" от дебютния албум на американците, излязъл преди цели 36 години. Още тук обаче си пролича, че гласът на Bobby Kimball е вече далеч от висините, които достигаше в най-силните албуми на ТОТО. В критичните моменти на помощ се "притичваха" тримата беквокалисти - Преслава Пейчева, Нора Караиванова и Ясен Зердев, които подкрепяха Kimball там, където той изпитваше трудности. Самите Преслава и Нора изпълниха и по една песен на български език, а през останалото време Bobby наистина се стараеше да даде всичко, на което е способен. В някои моменти успя, в други - не. Въпреки това обаче, той поддържаше доброто настроение на публиката през целия концерт, не пропускаше да се шегува с музикантите на сцената и ни зарадва с добра подборка от песни.

   Струва си да отбележим няколко момента от концерта. На първо място това е разкошната "A Million Miles Away", превърнала се в най-доброто изпълнение на Kimball за вечерта. В "English Eyes" станахме свидетели на качествен китарен дуел между Дарин Василев и Бисер Иванов. Няма да пропуснем и онова, което направи Дарин в "Caught in the Balance" - трудно е да се свирят китарните партии на изключителен музикант, какъвто безспорно е Steve Lukather, но за един от последните китаристи на гениалния Jon Lord, това като че ли не е никакъв проблем. Стоян Янкулов също показа на няколко пъти защо е смятан за един от най-добрите барабанисти у нас, а цялата група направо "отвя" публиката с TOTO-инструментала "Child's Anthem". За финал чухме и мегахита "Rosanna", представен от Kimball така:

   Преди около 30 години TOTO бяха номинирани в осем категории за наградите "Грами". Спечелихме шест от тях! Не мисля, че някой друг е правил подобно нещо. И всичко това беше заради тази песен.

   Любимата на всички TOTO-маниаци (говорим за групата, не за Спортния тотализатор) "Hold the Line" бе оставена за финал и с нея всичко наистина трябваше да приключи, защото повече песни не бяха предвидени за изпълнение. Не така обаче мислеше публиката, която не остави музикантите да си тръгнат и ги върна на сцената за втори бис, по време на който въпреки настоятелните подвиквания "Africa! Africa!", чухме "Georgy Porgy".

   Ето и пълен сетлист от концерта на Bobby Kimball, състоял се на 9-и май, 2014 година, в клуб "Joy Station":

01. Girl Gоodbye
02. Gift Gold Gun
03. White Sister
04. Тази вечер (Преслава Пейчева)
05. A Million Miles Away
06. English Eyes
--- Keyboard solo
07. Caught In the Balance
08. I'll Be over You
09. Накъде (Нора Караиванова) / Drum solo
10. Falling In Between
11. Child's Anthem
12. Rosanna
Бис 1:
13. Hold the Line
Бис 2:
14. Georgy Porgу

Текст: Ози
Снимки: Герасим Трифонов

 

Bobby Kimball Live

Bobby Kimball Live

Bobby Kimball Live

Bobby Kimball Live

Bobby Kimball Live

Bobby Kimball Live



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Трил 11.05.2014 02:43:59 отговори + 0 0
Всичко добре, но хората бяха над 1000 със сигурност!
Заведението беше пълно!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".