Британски бриз в бургаското море - ARCHITECTS, WHILE SHE SLEEPS и др. свириха в България на 27 юли

28 юли 2023, 10:45 ч. 1989 / 40 9
пред./следв.

   Датата е 27 юли, а мястото е пристанището в Бургас. Събитието - дългоочаквания първи концерт на ARCHITECTS в България. Заедно с тях в морския град свириха и WHILE SHE SLEEPS, HERIOT и нашите EXPECTATIONS. Събитието е част от концертната поредица "Burgas Summer Live", която се организира от "Fest Team".

   След като вратите отвориха най-нетърпеливите се наредиха на щандовете за бира, а други заеха челни места на решетките. Кратко "сканиране" на публиката и тениските, които феновете носеха, показа че концертът е посветен на меломаните, които обичат модерно звучащия метъл.

   Първи на сцената, точно в 17:30 ч., се качиха музикантите от родната хардкор група EXPECTATIONS. Сценичното им поведение в комбинация с първичното и емоционално звучене, показват че са приели с отворени обятия основната мантра на хардкор средите. А именно - чувството за единство и принадлежност, противопоставящи се на всякакви форми на расизъм и хомофобия, както самият вокалист Георги спомена. На няколко пъти той слезе пред публиката, за да пее заедно с хората на първия ред, а в един момент даде микрофона на фен на бандата, който пя вместо него. EXPECTATIONS прекъснаха последната си песен, тъй като в публиката имаше припаднало момиче. Разделиха се със зрителите с думите "Рокендролът си е рокендрол, но е важно да се грижим едни за други". Пречупвайки жанра през собствената си призма, EXPECTATIONS дадоха нужното на публиката, за да я подгреят подобаващо за остатъка от вечерта.


expectations


   Втората банда за вечерта HERIOT е напълно непозната за българската публика. Стилът им е специфична комбинация между индъстриъл, слъдж и дуум. По всичко личи, че те са група, която не се притеснява да експериментира, за да намери своето място в обширната метъл сцена. След кратко техническо затруднение в началото на сета им музикантите се впуснаха в жарко свирене, напомнящо на парен чук. Измежду тежките рифове басистът Jake Pecker и китаристката Debbie Gough си поделяха вокалните задължения. За времето, което им беше отредено, HERIOT оставиха запомнящо се впечатление в публиката, която вече с нетърпение чакаше гвоздеите в програмата.


hariot


   WHILE SHE SLEEPS са познати на българската публика. Изпълнението им в Бургас е второто в България, като първото беше хедлайнинг концерт в столицата на 7 ноември 2016 г. От тогава насам бандата израсна много и по всичко си личи, че е превърнала голямата сцена в своя територия.

   Първичната енергия, бликаща от петимата от Шефийлд, е заразна и това си пролича още в момента, в който се появиха на сцената. Музикантите бяха посрещнати подобаващо, а непрестанният им контакт с публиката допринесе още повече за нажежаването на атмосферата. Освен познатите форми на пого - мошпип и съркълпит, по време на изпълнението им имаше и няколко други интересни гледки. При "You Are We" станахме свидетели на първите краудсърфъри за вечерта, за "Four Walls" доста хора качиха свои приятели на раменете си, при "Know Your Worth (Somebody)" феновете масово се прегръщата във вериги по няколко човека, а в началото на последната "Systematic" Loz Taylor прикани публиката да клекне и всички избухнаха в унисон с експлозивното интро на парчето.

   Едно е сигурно - WHILE SHE SLEEPS са високо ценени у нас и е въпрос на време да направят хеттрик на българска почва. А скоро в WeRock.bg ще може да прочетете интервю с вокалиста Loz Taylor.

Сетлист на WHILE SHE SLEEPS:
01. Sleeps Society
02. Anti-Social
03. You Are All You Need
04. The Guilty Party
05. I've Seen It All
06. Eye to Eye
07. You Are We
08. Four Walls
09. Know Your Worth (Somebody)
10. Fakers Plague
11. Silence Speaks
12. Systematic


while she sleeps


   ARCHITECTS са една от най-големите банди на съвременната метълкор сцена. Въпреки всичко, което им се случи през последните години - смъртта на китариста Tom Searle и пандемията. Наскоро се разделиха с Josh Middleton, на чието място дойде Martyn Evans (екс-BLEED FROM WITHIN). Въпреки препятствията, днес музикантите от Брайтън са по-силни от всякога. Поради една или друга причина ARCHITECTS посетиха страната ни за пръв път чак през 19-ата година от кариерата си, но чакането определено си заслужаваше.

   Сетлистът им акцентира силно върху излезлия през 2021 г. албум "For Those that Wish to Exist", а останалите песни бяха от актуалния "The Classic Symptoms of a Broken Spirit" (2022), "Holy Hell" (2018) и "All Our Gods Have Abandoned Us" (2016).

   Създалата се атмосфера даваше усещане за едно голямо семейство, което в унисон скачаше и пееше заедно с една от любимите си банди. Присъстващите фенове знаеха текстовете на всяка една от песните. По време на първите няколко парчета в публиката "плаваха" огромни гумени топки. Отново имаше краудсърфъри и сериозни мош- и съркълпитове, a упражнението с клякането и скачането беше повторено. Преди последната песен за вечерта вокалистът Sam Carter каза, че на всички им е писнало от играта на бис - този филм всички сме го гледали множество пъти. За сметка на това се пошегува, че могат да я изпълнят два пъти както са направили на испанския "Resurrection Fest". С началото на "Animals" се заформи значително голям съркълпит, който продължи през цялото парче.

   Дългото чакане за концерт на ARCHITECTS в България приключи. Бандата беше посрещната от екзалтирани фенове, чиято енергия кипеше от началото до самия край. От тук нататък започва обратното броене до следващата ни среща с британците.

  Първият концерт от серията "Burgas Summer Live" събра на пристанището в Бургас приблизително около 3000 души. Изключвайки пандемичната дупка, през последните няколко години зачестиха концертите на модерни метъл банди у нас. Това означава, че макар и все още развиваща се, тази фен база я има в България, а заедно с нея и жаждата за такъв тип тежка музика. Единствено времето ще покаже по какъв начин ще продължи тази тенденция в дългосрочен план.

Сетлист на ARCHITECTS:
01. Nihilist
02. Black Lungs
03. Modern Misery
04. Discourse Is Dead
05. Giving Blood
06. Tear Gas
07. Deep Fake
08. Doomsday
09. Royal Beggars
10. Hereafter
11. Dead Butterflies
12. Little Wonder
13. Impermanence
14. A New Moral Low Ground
15. Meteor
16. When We Were Young
17. Animals


  В галериите ни може да разгледате общо над 150 снимки на ARCHITECTS, WHILE SHE SLEEPS, HERIOT и EXPECTATIONS.


Текст: Eino
Снимки: Борис Алмишев


architects live in burgas



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Гларус 29.07.2023 21:01:00 отговори + 1 7
Heriot заслужават повече Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 31.07.2023 00:22:21 + 8 0
Ужасна група. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 29.07.2023 13:56:02 отговори + 0 10
Ако беше в София щях да отида. Ама морето ми е другия месец. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Lame 29.07.2023 02:14:48 отговори + 0 8
Цели 3 песни ви липсват от сетлиста на Архитектите, ама нема нищо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Боб с надница 29.07.2023 09:21:11 + 11 0
Нищо не липсва. Ти явно гледаш автоматичния сетлист от Setlist.fm Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Караконджул 28.07.2023 20:09:37 отговори + 12 1
За пореден път един иначе страхотен евент бива наср*ан от bg security. Персоналът им блъскаше и се караше на хората, които краудсърфираха. Бяха толкова зле, че трябваше хора от крюто на бандите да дойдат и да почнат да им вършат работата. Един от bg security дори си позволи да вземе палка, която падна пред едно момче до мен и да му иска пари, за да му я даде. Страшни "професионалисти" са тия. Не разбирам защо Fest Team продължават да работят с тази фирма. Това далеч не е първия негативен случай с тяхно държание спрямо феновете. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Джингиби 28.07.2023 14:27:12 отговори + 15 0
Неповторимо изживяване, въпреки ужасния звук Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


dominici 28.07.2023 15:44:43 + 3 3
На WSS беше много зле звука на вокала. На практика липсваше. На Архитектите беше ОК. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 28.07.2023 14:24:00 отговори + 12 0
While She Sleeps бяха МЕГА! Архитектите също ме изкефиха, но малко им се разводнява творчеството. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".