CENTER в "Mixtape 5", София - непреодолима притегателна сила

12 апр 2013, 21:03 ч. 445 / 7 6
пред./следв.
Най-после дочакахме - първият албум на столичния хард-рок/стонър квартет CENTER е факт! Две години след като спечелиха конкурса "Jack Daniel’s Battle of the Bands", след като свириха със страхотно желание и хъс на множество концерти с различни големи банди като KARMA TO BURN, SMALLMAN и VRANI VOLOSA, снощи музикантите от CENTER направиха самостоятелен концерт в подкрепа на албума "Center of Gravity".

   Огромната сергия с дисковете и фланелките ("Топли са още - парят!" както се изразиха от мърч-екипа) е опъната почти на входа на "Mixtape 5". Вратите по програма отваряха в 20.30 ч., но аз успях да стигна едва към девет, и нахлух в залата бързо. Струваше ми се, че с този свободен вход, дебютен албум и мощната притегателна сила на групата, вътре ще бъде претъпкано като в датска консерва.

   За мое учудване обаче, освен няколкото рехави агитки под виолетовата светлина пред сцената, хора имаше главно пред двата бара и по оскъдната бройка столове. Постепенно след девет и половина обаче "мешаната касетка" се понапълни - горе-долу с около триста човека по моите скромни познания по човековместимост. Момчетата не закъсняха много - петнадесетина минути след обявеното за 21:30 ч. начало, светлините притъмняха и CENTER се покачиха и удариха своето "In Through", кръстено много остроумно за отварящо парче. Тук обаче се появи един минус - звукът не беше ясен, китарите се губеха, а в сравнение с предишните два концерта на хард-квартета си беше направо лош. Слава богу тоноператорите се постараха веднага да оправят проблемите и към средата на сета чувахме доста по-добре двугласията и различните китарни теми - цветът в композициите на бандата. Здравият тежък инструментал и дълбоките мелодии са най-грабващото в музиката на CENTER, а и огромните купчини ефекти пред китаристите не са само за гледане. Определено си трябва прецизен звук, за да усетим всеки тон и удар от момчетата, които се раздаваха максимално. Няма нужда да обяснявам как барабанистът им Симо се опитваше да сравни комплекта си със земята - всеки, който го е зървал поне веднъж как свири, знае че гледката не е за барабанисти със слаби сърца. "Ще изсвирим целия албум както е." обяви басистът Ники Славов и групата продължи по сетлиста (който успях да снимам в краката на китариста Дидо, по-долу може да го видите). Публиката аплодираше шумно всяко парче и особено много се вдигна на "Center of Gravity" - една от най-познатите и яки композиции, заслужено използвана за заглавие на албума.

   Много ме зарадва този топъл и ентусиазиран прием на банда като CENTER - изцяло инструментална и доста тежка. Качества, които в никой случай не я правят лесно смилаема. Както каза китаристът Тони Недев, цитирам по памет - "Хора, вие сте тук, харесвате музика като нашата - това е нещо страхотно, така ще разбием чалга и фолк простотията!". Пълната зала силно зарадва и мен. Действително, че събитието беше със свободен вход, и може би това спомогна за голямото меле, но аз лично не видях един чужд на шоуто човек - всички се забавляваха максимално, а опашката пред щанда с мърчандайза беше показателна за качеството на музиката, която се сипеше в продължение на почти час и половина от сцената. Нещата вървят на добре...

   Краят на албума, но не и на концерта, беше сложен с "Ugar" - парче, на което през цялото време ми звучаха някакви вокални партии и гласове в главата. CENTER бяха подготвили изненади - два нови инструментала, които си търсеха имена. "Ако имате идеи - пишете ги на Facebook-профила ни". Накрая следваше парчето "Jam", което не беше точно джемсешън, а "стопроцентова импровизация" по думите на Ники. След него успяхме да ги извикаме за още едно парче - "Трябва да сте по-убедителни, за да ни накарате да излезем" заяви усмихнатия Симо и скочи обратно да си донабие комплекта.

   Много свежо и надъхващо изживяване, концертът на CENTER си заслужаваше чакането. Приятно слушане на всички, които са си взели диск - следващият път ще припяваме вече на всяко парче.


Morion
Сетлист:
01. In Through
02. Morning Dew
03. Center of Gravity
04. Crush
05. Nice and Slow
06. Sun Delivery
07. Parallel defence
08. Overcome
09. Ugar
10. New Instrumental 1
11. New Instrumental 2
12. Jam
center - center of gravity

още за:

Center


Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 15.04.2013 12:10:26 отговори + 0 0
Кво значение има бройката...залата беше пълна.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gad 13.04.2013 19:31:30 отговори + 0 0
Сори, това е линка: http://www.youtube.com/watch?v=3u6h6wwYwf8 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gad 13.04.2013 19:27:21 отговори + 0 0
Ето я и импровизацията http://www.youtube.com/watch?v=3u6h6wwYwf8&feature=share&list=FLbnrPG36iJmx__I225HlGkA Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Явор 13.04.2013 11:04:45 отговори + 0 0
А някой има ли точни данни? =) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Човека пиле 13.04.2013 10:48:27 отговори + 0 0
Естетика!Браво момчета ,прекрасни сте,свирите с вдъхновение и творчество ,само напред и нагоре ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


highway blues 13.04.2013 01:41:06 отговори + 0 0
Да кажеш, че "Микстейп" е "понапълнен" с "300 човека" е просто безумие. Най-малкото, защото побира много повече.
Колега, цифри не се смучат от пръстите. Ако нямаш точни данни, просто не ги пиши. : )
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".