Енергия, емоция и тежка музика от Германия

9 авг 2015, 15:18 ч. 2674 / 16 3
пред./следв.

   Предполагам, че думата "разнообразие" би била най-подходяща, ако ми се налагаше да наименувам концертните си преживявания от последните няколко месеца с определен термин. В този отрязък от време имах завидната възможност да се срещна и видя в действие както и едни от най-големите и утвърдени имена в музикалните среди, така и тъкмо започващи пътя си в този бизнес безспорни таланти. Успях да присъствам на концерти на банди от три континента, всяка свиреща в своя индивидуално изградена ниша и имайки своята собствена позиция в музикалната йерархия. Естествено, всички от долуизброените имена делят и общи аспекти, което е и главната причина да четете този репортаж в този специфичен вид – талантът, професионализмът и отдадеността, които демонстрират тези групи са достатъчен мотив за да им отделим повече внимание и да наблегнем на потенциала, който всички те притежават. А разновидността, от музикална гледна точка, на която можете да станете свидетели в материалът може да служи само като гарант, че ако имате отворено съзнание и не страдате от излишни предразсъдъци, със сигурност можете да намерите нещо за себе си, а защо не и да се натъкнете на новата си най-любима група!

 

   NAPOLEON



   NAPOLEON биват определяни като едно от най-свежите и впечатляващи явления в разнообразната ниша на мелодичния хардкор, като за кратко време високото ниво на композиране и инструментализъм в музиката на англичаните успя да ги превърне в любима група на претенциозните критици. Фенската маса на бандата, от своя страна, също впечатлява с главоломното си разширяване, което е напълно разбираемо с оглед наличието на гореспоменатите атрибути в арсенала на талантите. Като следящ изявите на тази формация от значително време насам, с висока доза интерес очаквах да разбера дали необикновеният подход на момчетата има капацитета да впечатлява и в живия си вариант и, предполагам, вече спокойно мога да заявя, че не бях разочарован. Сценичното поведение и усет към създаването на динамично шоу на NAPOLEON са напълно в унисон с изключително движещия стил на групата, а подобни комбинации са винаги предпоставки за наличието на нещо специално. На такова мнение явно бяха и обграждащите ме хора в клуб "Juha West", Щутгарт, които в никакъв случай не показваха равнодушие към мелодията и бързината, характеризиращи специфичния хардкор на бандата, а напротив.

 

   HEART IN HAND


   HEART IN HAND е име с огромно значение и влияние за профила и стилистиката, които описват облика на мелодичния хардкор в настоящия момент. Пионери в стиловата си вълна, емоционалната и изключително интересна и впечатляваща музика на британците само печели допълнителни дивиденти и блясък в живия си вариант. Атмосферата, която тази група успява да предостави на феновете си по време на шоу, е наистина поглъщаща и завладяваща и не би било помпозно ако заявим, че постигнатата връзка между музиканти и привърженици далеч надминава злободневните представи за това твърдение, с което повечето хора асоциират концертните прояви на любимите си банди. Отделно, нивото на техничност от инструментална гледна точка при всеки един от членовете на групата заслужава специално споменаване, просто защото няма да е пресилено да заявя, че да срещнеш изпълнители, които подхождат с такава лекота към концертните си длъжности е голяма рядкост и лукс. Когато към цялата тази ситуация прибавим и факта, че последният албум на Heart In Hand – "A Beautiful White" – беше едно от най-силните и интересни заглавия за миналата година, едва ли може да ни учудва, че на англичаните не им се наложи да полагат допълнителни и извънредни усилия за да мотивират към себераздаване феновете си, препълнили "Keller Club" в Щутгарт.

 

   THE AMITY AFFLICTION

   Неоспоримо, момчетата от THE AMITY AFFLICTION притежават един от най-нестандартните и актуални профили на картата на настоящата световна метъл сцена, като едва ли са мнозина хората, които са напълно дистанцирани от обхватния композиционен талант на австралийците и способността им да създават запомнящи и задържащи вниманието песни. Високата оценка за качествата на групата само се затвърждава допълнително от факта, че THE AMITY AFFLICTION не само имат таланта да пишат отличителна музика, но и способността да показват пълния ѝ потенциал и капацитет по време на живите си изпълнения. Актуалният им албум от 2014-а "Let The Ocean Take Me" е издаден от съвсем не случаен лейбъл - "Roadrunner". Впечатляващо стегнат и подреден сет от музиканти със завиден талант и професионализъм, които нямат никакви колебания да дадат най-доброто от себе си за да зарадват феновете си. И усилията им в никакъв случай не са напразни – австралийците имат качеството да създават много активна връзка с феновете си. В интерес на истината, не знам дали преди съм ставал свидетел на концерт, на който публиката буквално не спира да взима активно участие в песните по време на цялото шоу. А, също така – Ahren Stringer е може би един от най-талантливите вокалисти, които този жанр някога е виждал. Просто да отбележим.

 

   AS IT IS


   Вероятно сте забелязали, че поп пънкът преживява своебразно съживяване в последните няколко години, като броят на хората, които започват да се асоциират с тази музика, расте пропорционално с изпълнителите, които решават да се изявяват в тази ниша. AS IT IS е, може би, едно от най-обещаващите и качествени имена в цялото това явление, имайки предвид, че всичко в тази банда е класически еталон за позитивите на стила. Безкрайно енергични, динамични и емоционални, англичаните успяват без колебание да накарат дори и най-незаинтересувания към тяхната музика човек в "Substage", Карлсруе да вдигне глава и да обмисли закупуването на току-що излезлия дебютен албум на групата – "Never Happy, Ever After". AS IT IS просто притежават онзи рядко срещан талант и излъчване, с който умеят да предизвикат симпатия от страна на публиката пред себе си чрез изпълнението си, което им печели и толкова топъл прием от всеки, решил да посети концерта им. Комерсиалният потенциал на формацията е просто забележителен и изглежда, че тепърва момчетата от Брайтън ще бъдат асоциирани с големи постижения в тази област.

 

   SILVERSTEIN

   Едва ли има почитател на модерната тежка музика, за когото името и емблемата SILVERSTEIN е непонятно или непознато. Празнувайки впечатляващ юбилей от изминаването на десет години от втория си дългосвирещ албум, който промени изключително много неща в музикалния свят с излизането си, канадците продължават да се радват на вниманието и уважението на многобройните си фенове, а появяването на осмия им студиен албум "I Am Alive In Everything I Touch" през май т.г. само допълнително утвърждава високата позиция на групата в настоящите класации. Още с излизането си на сцената, квинтетът вдъхва завидна доза внушителност, присъща единствено на утвърдилите имената си в този бизнес личности. Около час и половина е времето, нужно на SILVERSTEIN да засвидетелстват многобройните суперлативи с които се свързва музиката им, допринасяйки един изключително еднороден продукт, съдържащ музикално майсторство, природен талант и впечатляваща доза желание за себедоказване. Не се съмнявам, че и всеки от присъствалите на събитието може да потвърди за способността на бандата да предоставя на хората този специален тип интимност не само в студийния си арсенал, но и по време на живите си изпълнения. Истински легенди.

 

   WHILE SHE SLEEPS


   Трябва да уточня, че концертът, предизвикващ най-голям интерес от моя гледна точка, беше този на WHILE SHE SLEEPS. Безспорно, най-вълнуващата модерна метъл формация в този момент, WSS може да се определи като име, които е задължително да видиш на живо, поне ако си заинтересован да преживееш нещо отличаващо и различно от стандартните норми за концерт. Тъкмо след издаването на един от силните претенденти за албум на годината – "Brainwashed" – шефийлдци имат възможността да представят новия си материал и пред многобройната си фенска маса и, както успях да се убедя, резултатът едва ли може да се определи като разочароващ. Харизматичността на тази група е всеобхватна, като само няколко от началните минути на този концерт бяха напълно достатъчни за да може всеки един присъстващ да разбере, че WHILE SHE SLEEPS се стремят към нещо повече от мимолетен успех в този бизнес. Агресивността и интензитета на начина по който тази банда успява да характеризира представянето си е лесно уловим и в идеален унисон с примитивната мощ на представeните композиции. Хомогенността, създадена от натуралния инстинкт на англичаните да изпълняват музика и перфекционизма с който подхождат към изграждането на усъвършенстван продукт, е всичко от което едно шоу има нужда за да остави трайни и значителни впечатления в спомените на присъстващите за дълго време напред.

 

 

Текст: Davidian
Снимки: Dcfotografie.de, Cold Hands Photography,
Martinawoerz.de, Amybuckphotography.com, Brian Cann



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Breakdown Of Saniy 15.08.2015 08:20:47 отговори + 7 0
Като става въпрос за нови любими групи - https://www.youtube.com/watch?v=sWp3F1PRW4s Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Svensson 9.08.2015 23:35:33 отговори + 22 1
Аз лично съм доволен от тази статия. И много ми хареса последната част от увода на статията, а именно "ако имате отворено съзнание и не страдате от излишни предразсъдъци, със сигурност можете да намерите нещо за себе си, а защо не и да се натъкнете на новата си най-любима група!".
Позволете да вмъкна, че симфоник дет и мелодик дет са едни от любимите ми стилове, че да се не впускате в хейт на това, което предстои да напиша.
Ето как се развиха нещата при мен:
Napoleon не ми допаднаха отвътре, стават за на по бира в любимия бар, но не и за AKAIя вкъщи,
Heart In Hand някак всичко вървеше добре, но вокала ми дойде малко в повече след което ето, че се зададе нещо за мен, не само, ами потенциално любима група -
The Amity Affliction - още от първата песен почнах да въртя глава и ако не се досещате трите им последни албума се свалят докато пиша тези редове,
As It Is бих им дал още един шанс, леко леки ми се сториха, но може би ще ги прослушам пак и
While She Sleeps мнението ми за тях е, че с оглед на това, което гледах и чух мога да твърдя, че са достойни за уважение, но просто не са моя тип.

Та така, изведнъж прочетох едната статия и вече има какво да слушам за седмица-две напред, независимо от това, че става дума за само 1 група.
Поздрави на автора и на всички, които са намерили нещо за себе си!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

стохи 9.08.2015 19:14:26 отговори + 4 16
....Само едно лично мнение,което съвсем не е фенски и меломански задължително за всеки или за масата..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".