FATES WARNING сътвориха паметно трето гостуване у нас

14 ное 2014, 11:01 ч. 743 / 7 6
пред./следв.

   Две години и половина след последния си концерт в София едни от бащите на прогресив метъла FATES WARNING отново ни навестиха, този път за да ни представят излезлият преди около година албум "Darkness Is a Different Light". Като цяло обаче групата заложи на сигурно на сетлист, съставен основно от по-стари и добре познати на всички песни, докато актуалният албум беше представен с едва три парчета. Но да караме поред.

   Във вечерта на 13 ноември в точно обявения начален час на сцената излязоха подгряващите за тази част на турнето HEADLESS, чийто класически хард рок като че ли не беше приет с огромен ентусиазъм от около 400-те души, дошли да видят прогресив титаните от FATES WARNING. Първоначално обявеното гост-участие на Scott Rockenfield от QUEENSRYCHE не се състоя, а титулярният вокалист Goran Edman бе заместен от Ian Parry (ELEGY). Без да претендират за някаква оригиналност HEADLESS направиха едно прилично хард рок шоу с почти всичките му задължителни елементи. Леко неприятно впечатление направи решението им да изсвирят доста посредствен кавър на класиката "Breaking the Law" на JUDAS PRIEST.

   След кратко пренареждане на апаратурата на сцената дойде време и за титулярите. FATES WARNING започнаха третия си концерт в София с "One Thousand Fires" от последния си албум, която очевидно беше добре позната на родните фенове. Качеството на звука беше на добро ниво, като единствено вокалите като че ли бяха малко тихи, може би целенасочено. Последва разходка през по-ранните творби на групата, като най-ентусиазирано бяха приети "Pale Fire" и "A Pleasant Shade of Grey: Part III", а по време на "One" публиката на няколко пъти успя да заглуши вокалите на Ray Alder. И докато сме на темата - днес Ray не беше в най-перфектната си форма. Проблемите с гласа му не са от вчера и това добре си пролича. В някои от по-предизвикателните моменти Ray или не успяваше да достигне до съответния тон или просто отдалечаваше повече микрофона си, за да не се чува резултата. Така или иначе обаче сценичното му поведение и контактът с публиката компенсираха вокалните му неволи. На другата противоположност беше барабанистът Bobby Jarzombek, чието изпълнение беше феноменално, като партиите му носеха неговия почерк, но без да се разграничава твърде много от тези на великия му предшественик Mark Zonder. Концертът продължи по формулата една нова/четири-пет по-стари песни. С напредване на времето публиката ставаше все по-ентусиазирана и започна да взима все по-дейно участие в пеенето, особено по време на прогресив класиките "The Eleventh Hour" и "Point of View". Традиционно за концертите на FATES WARNING, Jim Matheos се беше вглъбил в китарата си и контактът му с публиката беше сведен до необходимия минимум, докато Joey Vera не изневери на стила си и отново беше във вихър си на сцената.

   Концертът на FATES WARNING в София през 2014 г. ще остане като едно от най-стойностните събития в ужасно бедния ни на прогресив концерти календар за годината. Качеството беше осезаемо по-високо от онова компромисно изпълнение в зала "Христо Ботев" през 2005 г., но пък чисто технически концертът от 2012 г. води с малка преднина в класацията за най-добър концерт на FATES WARNING в България. И не на последно място - българската публика за пореден път демонстрира любовта си към групата и определено успя да трогне музикантите.

   Ето и пълен сетлист на FATES WARNING от шоуто им в София на 13.11.2014:

01. One Thousand Fires
02. Pale Fire
03. Part of the Machine
04. A Pleasant Shade of Grey: Part III
05. One
06. Simple Humаn
07. I Am
08. Through Different Eyes
09. The Ivory Gate of Dreams: IV Quietus
10. Pleasant Shade of Grey: Part XI
11. Firefly
12. Wish
13. Life in Still Water
14. We Only Say Goodbye
15. Monument
Бис:
16. The Eleventh Hour
17. Point of View

Текст: Яни
Снимки: Герасим Трифонов

 

   Близо 60 снимки на FATES WARNING и HEADLESS може да разгледате в нашите галерии.



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Leto 26.11.2014 20:11:08 отговори + 0 0
няква идея защо не изсвириха Nothing Left to Say ? На една от снимките в галерията се вижда че е задраскана.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

simple human 17.11.2014 15:34:24 отговори + 2 0
Разкошен концерт! Магия! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бронщайн 15.11.2014 08:50:38 отговори + 7 2
Мен лично този концерт ми хареса най-много от трите - имаше най-як звук и Рей, за разлика от миналите два пъти, звучеше почти сносно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Рости 14.11.2014 18:53:04 отговори + 10 1
Големи са! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дам! 14.11.2014 18:08:55 отговори + 9 0
Чудни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


i am 14.11.2014 12:37:14 отговори + 12 2
Великолепни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".