Glenn Hughes: "Ще запомня престоя си в DEEP PURPLE само с хубави неща"

30 юни 2023, 16:04 ч. 2032 / 34 5
пред./следв.

   На 24 юни 2023 г. в София по покана на "Sofia Music Enterprises" ни гостува легендарният вокалист и басист Glenn Hughes. Уникалният му глас свързваме с групи, проекти и изпълнители като DEEP PURPLE, BLACK SABBATH, TRAPEZE, HUGHES TURNER PROJECT, BLACK COUNTRY COMMUNION, THE DEAD DAISIES, Gary Moore, Joe Satriani и мн. др., както и с дългогодишната му солова кариера. Поводът за концерта на Гласа на рока, както е известен по цял свят Hughes, бе навършващия се скоро половинвековен юбилей на емблематичния за рок музиката албум "Burn" на DEEP PURPLE. Ден преди да стъпи на сцената на стадион "Юнак" в столицата ни Glenn отдели от времето си, за да отговори на нашите въпроси. Как си обяснява факта, че албуми като "Burn", "Stormbringer" и "Come Taste the Band" продължават да се слушат и днес, близо 50 години след записването им? Какво си спомня от фестивала "California Jam" и имало ли е конфликти между него и David Coverdale относно това кой какво да пее в DEEP PURPLE? Съществувал ли е вариант да се събере отново с Jon Lord, Ritchie Blackmore и David Coverdale и да запишат албум или да направят турне? С какво ще запомни времето си в DEEP PURPLE и какво е мнението му за бившите му колеги? Защо се раздели с THE DEAD DAISIES, докъде е стигнала работата по новия албум на BLACK COUNTRY COMMUNION и кога ще излезе той на музикалния пазар? Прави ли някакви специални процедури, за да поддържа гласа си в отличната форма, в която се намира въпреки толкова дългата си музикална кариера? Всичко това, както и още интересни неща, ще научите в следващите редове.

 

glenn hughes

 

WeRock.bg: Здравей, Glenn! Как си?
Glenn Highes: Добре съм, благодаря! Вече съм в София и се наслаждавам на хубавото време. Ти как си?

И аз съм добре, благодаря че попита. Концертът ти утре в София ще бъде част от турне, на което ти представяш единствено музика на DEEP PURPLE. Защо реши да направиш подобно нещо?
Наскоро в един момент осъзнах, че албумът "Burn" ще стане на петдесет години, представяш ли си?! Реших, че това е един сериозен повод и сега е моментът да отпразнуваме тази годишнина. Затова и нямам търпение да представя песните от този албум пред феновете си, в това число и пред софийската публика.

Участвал си в записите на три от албумите на DEEP PURPLE. Лесно ли подбра песните, които да изпълняваш на турнето и защо се спря точно на тях?
Да, в конкретния случай беше много лесно, защото, както казах, с това турне искам да отдам почит на албума "Burn". Съответно повечето песни от сетлиста, който ще изпълня утре, а и на всеки концерт от турнето, са именно от този албум. Е, разбира се ще има и още няколко песни на DEEP PURPLE от други албуми, защото сега съм се концентрирал изцяло върху наследството, което тази група оставя след себе си.

Говорим за албуми записани преди 48-49 години. Това е почти половин век. Как си обясняваш факта, че песните от тези албуми са обичани и слушани от хората и днес?
Невероятно е, нали? Наистина е така! И знаеш ли, като погледна в публиката на концертите си и видя там тийнейджъри, нямам думи с които да опиша чувствата си. Толкова много години минаха и хората продължават да слушат тези песни. Поколенията се сменят, идват млади хора и те отново харесват тази музика. Причината това да продължава да се случва, разбира се, е че тези песни са много стойностни и качествени. Но да видя пред себе си тези млади хора да пеят заедно с мен, това е нещо наистина невероятно и същевременно много, много красиво.

Датата 6 април 1974 година говори ли ти нещо?
Хм... За конкретната дата не мога да си спомня, но мога да те уверя, че ясно си спомням този период. Това бяха първите ми месеци в DEEP PURPLE. Имах страхотно приятелство с колегите си. Всички бяхме някак си с приповдигнато настроение, защото групата сякаш започваше един нов живот. Това бе като да придобием някакъв нов опит. И искам хората да знаят, че аз обичам много този период от живота си, както и записите, които направих с DEEP PURPLE. Що се отнася до конкретната дата... припомни ми?

На тази дата заедно с DEEP PURPLE излизате на сцената на легендарния рок фестивал "California Jam" пред публика от около 250 000 души. Можеш ли да ни разкажеш нещо интересно около този концерт? Какво беше усещането да стъпиш на сцената и да видиш пред себе си такова море от хора?
О, да, разбира се, "California Jam"! Беше фантастично изживяване! Както сам спомена, имаше над 250 000 души публика, огромно количество хора. Бяхме в страхотна форма, това се вижда и на записите от концерта. Групата беше, както се казва, под пара и като казвам това, имам предвид буквално под пара (на английски "The band was on fire", бел. ред.). Имаше инцидент с единия от усилвателите, който направо експлодира и за малко да нарани Ritchie и то доста сериозно. От този инцидент възникна и пожар на сцената, с който организаторите трябваше да се справят докато свирим. За щастие, целият концерт беше записан и днес всичко това може да се види. Беше едно историческо рокендрол събитие.

С David Coverdale си поделяте вокалите в този период на групата. Имало ли е някога някакви конфликти или спорове между вас относно това кой какво да пее? Как решавахте този въпрос?
Не, абсолютно никога не сме имали спорове по тези въпроси. Доста често даже пеехме заедно, а не поотделно. Излизахме двамата навън, говорехме си за песните, които ще записваме и всичко ставаше някак си естествено. С течение на времето аз и David станахме много, много близки приятели. Такива сме и до днес.

glenn hughes

След 2002 г. четирима от петимата членове на така наречения Mark III състав на DEEP PURPLE са извън групата. Това сте ти, Ritchie Blackmore, Jon Lord и David Coverdale. Не ви ли е идвало на ум да се съберете отново в една група? Защо това нещо никога не се случи?
Да, ставало е въпрос за това. Аз говорих с Jon Lord по този въпрос преди около двайсетина години, когато той напусна DEEP PURPLE. Опитахме се да се свържем с Ritchie. Той не желаеше да разговаряме по телефона за тези неща. Искаше да се съберем всички на едно място и тогава да говорим. Затова отложихме нещата докато се видим с него. За жалост, по една или друга причина, това не се случи. Идеята беше David, Ritchie, John и аз да направим нов албум и турне. За жалост не успяхме да я осъществим.

С какво ще запомниш периода си в DEEP PURPLE?
Само с хубави неща. Това бяха три години и половина, в които записахме три студийни албума, непрекъснато правехме концерти, страхотно приятелство съществуваше между нас, имаше истинска магия в този период. Запомнете едно нещо - времето минава ужасно бързо. Затова и днес, когато се обърна назад и погледна в онези моменти, в които бях част от DEEP PURPLE, виждам неща, които никога няма да забравя. "Burn", "Stormbringer", "Come Taste the Band", "Made in Europe", "Live in London", "Last Concert in Japan" - оставихме немалко музика зад гърба си.

Доколкото знам, ти си бил много близък приятел с китариста Tommy Bolin. Можеш ли да ми кажеш няколко думи за него, пък и за останалите ти колеги от DEEP PURPLE - що за хора са те в твоите очи?
Tommy беше най-красивото и мило човешко същество. Добър човек, с чиста, детска душа и изключителен китарист. Той беше най-близкият ми приятел в DEEP PURPLE. Имаше период, в който живееше в моята къща в Лос Анджелис. Всички знаем, на какво беше способен Tommy като китарист, но ми се иска хората да знаят повече неща за характера му. Прекрасен, добър, мил и усмихнат човек. Що се отнася до останалите членове на DEEP PURPLE от онова време, то мога да кажа, че всички тези хора са много важни за мен. С тях бяхме като едно семейство. Познавам ги и като колеги и приятели от групата, и извън нея. Познавах добре индивидуалността на всеки от тях. Затова и имах съвсем различно приятелство с всеки един поотделно.

Ако трябва да избереш една единствена песен от трите ти студийни албума с DEEP PURPLE "Burn", "Stormbringer" и "Come Taste the Band", която чувстваш най-близко до себе си, коя би била тя и защо?
Нямам колебания по този въпрос - "This Time Around". Най-близка ми е поради две причини. Първата е начинът, по който пея. А втората е самият текст - става въпрос за срещата с живота, за срещата с настоящия момент. Когато написах тази песен заедно с Jon Lord, бях само на 23 години. И днес, толкова години по-късно, тя все още успява да ми носи нещо, което е истинско. Смятам, че като текст, тази песен е една от най-добрите, които съм писал някога.

Наскоро излезе новината, че вече не си част от супергрупата THE DEAD DAISIES. Каква е причината да се разделите?
Исках да се завърна към собствената си музикална кариера и да се събера с моята собствена група. Също така в момента записвам албум с Joe, Dereck и Jason (Joe Bonamassa - китара, Derek Sherinian - клавишни, Jason Bonham - барабани, бел. ред.), с които сме заедно в BLACK COUNTRY COMMUNION. Обичам THE DEAD DAISIES и си изкарах страхотно в тази група. Но мисля, че е време да се насоча към моите приоритети и да правя моя музика с моята група.

glenn hughes

Спомена за предстоящия пети по ред албум на BLACK COUNTRY COMMUNION. Как върви работата по него и кога се очаква той да излезе?
Да, това е петият ни албум и точно така ще се казва - "Number 5". Работата по музиката в албума е приключена. Всичко е записано. Остава да се запишат вокалите, което ще направя през месец юли. Очаквайте албума на музикалния пазар през януари следващата година. Самите ние като музиканти сме много доволни от свършената работа и очакваме с нетърпение феновете да чуят песните ни.

Известен си с прозвището Гласът на рока. Каква според теб е причината след толкова дълга музикална кариера да успееш да запазиш гласа си? Правиш ли някакви специални процедури за да го поддържаш в добра форма?
Да, разбира се, че правя. Пия много вода. Винаги загрявам, както се казва, гласа си, преди да изляза на сцена или преди да започна да записвам в студиото. Спя достатъчно. Не изпитвам никакъв страх, когато пристъпя към микрофона. Правя упражнения с дишането си, защото е много важно за един певец да знае как да диша правилно. И знаеш ли, аз наистина изпитвам огромно удоволствие когато пея. Днес, аз имам способността да пея и високо, и ниско. В момента разговаряш с някой, който е много, много благодарен за това, че след всичките тези години е успял да запази вокалните си възможности.

Кои са музикантите, с които идваш този път в София?
Soren Andersen е от Копенхаген и е китарист в групата ми от цели петнадесет години. Барабанист е Ash Sheehan и е с мен от пет години. Клавишните инструменти са поверени на Bob Fridzema, който е тук до мен в момента. Той обича много музиката на Jon Lord и ще се убедите в това веднага щом го видите как свири на концерта. Всъщност всеки един от тримата е голям почитател на музиката на DEEP PURPLE. Слушали са много години какво правят Jon Lord, Ritchie Blackmore и Ian Paice и са напълно наясно от какво се нуждаем като група за това турне. Те знаят много добре какво трябва да направят, за да запазят живо онова, което DEEP PURPLE са оставили след себе си и да го представят по подобаващ начин пред публика.

Бих искал да те предупредя, че DEEP PURPLE имат култов статус в България и са една от най-обичаните и известни рок групи тук. Очаквайте страхотна и ентусиазирана публика. А какво тази публика да очаква от вас?
Може да очаква страхотно пълнокръвно DEEP PURPLE-ски звучащо изживяване, в което ще чуят вокалите на Glenn Hughes, а моята група ще достави едно истински силно рок послание.

Glenn, благодаря ти за отделеното време. За мен беше чест. Накрая, би ли казал няколко думи специално за читателите на нашия сайт WeRock.bg?
Да, разбира се. Бих искал да ви благодаря от цялата си душа за любовта, добротата и подкрепата, която сте ми давали през всичките тези години. И да ви обещая, че ще се връщам при вас всеки път, когато ми се отдаде възможност.


Автор: Ози
Снимки: Иво Канин

 

glenn hughes

още за:

Glenn HughesWerock.bg


Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Флавиус 1.07.2023 10:07:13 отговори + 0 0
С Джон Лорд няма как да се събере. Сигурно се е имало предвид Йън Пейс. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

**** 1.07.2023 12:29:36 + 0 0
Той за след 2002 говори, не за след 2012 или 2022 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Флавиус 1.07.2023 13:15:56 + 1 0
Да, при втория прочит ми стана ясно. За тогава е било валидно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 30.06.2023 18:48:53 отговори + 14 1
Не знам как го е постигнал, но Глен Хюз е страхотен пример за това, как като се отървеш от навиците, които извикват неприятните асоциации, свързани с рока, музикантите и публиката - разюздано поведение, наркотици, алкохол, незряло поведение, и тн, можеш да се радваш на мноооооого много дълга, плодотворна, вдъхновена и интересна кариера. Човекът изглежда страхотно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Burn 30.06.2023 21:36:31 + 4 1
Без да искам натиснах минус, вместо плюс. Ако може от сайта да ми махнат минуса. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".