"Hills of Rock 2017", ден втори: покачване на температурите

2 юли 2017, 18:22 ч. 5067 / 6 30
пред./следв.

   Първи юли, втори ден на новия фестивал "Hills of Rock" край Гребния канал в Пловдив. Изискваха се огромни усилия на волята човек да си покаже носа на жегата навън и да рискува изгаряния трета степен, но хиляди го бяха сторили още преди нас и когато стигнахме на мястото на събитието, там вече гъмжеше от хора, и то не само на бирените пейки, а и пред сцените. Най-очакваните звезди безспорно бяха GUANO APES и THREE DAYS GRACE, но за всеки вкус имаше по нещо. Посещаемостта на втория ден сякаш беше малко по-слаба от първия и все пак числото отново се измерваше в хиляди, може би около 8000 до края на вечерта.


   Разходихме се малко по-обстойно из фестивалната зона, за да се запознаем с някои от допълнителните забавления, които се предлагаха. Освен задължителния щанд за официален мърч (тениски и сувенири с логото на фестивала и на участващите банди), имаше и десетки маси с бижута и други дрънкулки. Младежи се забавляваха, като жонглираха с бухалки. Малко по-нататък, зад сцената "На тъмно", бе обособена зона за забавления, която се изчерпваше на пръв поглед с кран за бънджи скокове, а на втори - с дузина шарени хамаци, опънати между дърветата на сянка. Пак в близост до сцената "На тъмно" бе и средиземноморският ресторант "Марбея", където притежателите на ВИП билети (+30 лв. на ден към стандартния билет) можеха да се наслаждават на по-уютна обстановка за хапване и по-разнообразно меню, различно от скара, бургери и картофена салата (заплатените 30 лв покриваха няколко ястия на ден). Гледката към основната сцена обаче бе ограничена.

   Около 20 ч. започна сетът на французите EXISTANCE, които явно бяха поели на кръстоносен поход да опазват, популяризират и възраждат (доколкото това е нужно) класическия хеви метъл от 80-те години на миналия век. Младежите свиреха енергично, но не успяха да задържат интереса ни задълго. Светът едва ли има нужда от още едни клонинги на IRON MAIDEN. А и да вееш знамето на държавата, в която гостуваш, е готин жест, но не гарантира верни до гроб фенове.


   Затова пък по същото време пред "World Stage" едва се намираше място, защото над 500 души се бяха струпали да чуят родните легенди КОНТРОЛ и някои от вечните им хитове. Фронтменът Иван Гатев се шегуваше с горещините и вдигаше тост между класики от 1992 г. като "Булка" и "Не съм нормален", а множеството откликваше с готовност на наздравиците и се забавляваше по време на целия едночасов купон.


   Върнахме се пред главната сцена, за да посрещнем в 21 ч. заедно с още близо 8000 пищящи момчета и момичета едни от най-нетърпеливо чаканите звезди - THREE DAYS GRACE. Зазвуча на запис познато парче - "Killing in the Name" на RAGE AGAINST THE MACHINE - а вече разпалената публика изригна шумно при излизането на четиримата канадци.

   След напускането на Adam Gontier през 2013 г. някои фенове може и да са се усъмнили в бъдещето на бандата, но новият вокалист Matt Walst (брат на басиста Brad Walst), който вече участва в записите на албума "Human" (2015) и има десетки концерти с TDG зад гърба си, по нищо не отстъпва на предшественика си.

   Момчетата от Торонто безкомпромисно стиснаха феновете си за гърлата още с първите акорди на сингълa "I Am Machine" от последната си творба и се впуснаха в динамично и надъхващо шоу. За първи път по време на "Hills of Rock" чухме публиката оглушително да скандира името на своите любимци и това се повтори на няколко пъти до края на едночасовия сет на канадците. Валяха хит след хит от петте студийни записа на бандата, а младежите и девойките не само от първите редове сякаш знаеха текстовете до последната дума и охотно помагаха на вокалиста да изпее парчета като "Pain", "I Hate Everything About You" и баладата "Never Too Late", по време на която телефоните светнаха като ярки звезди из тълпата.

   Преди последното изпълнение имаше кратка пауза и като че ли дойде време за бис, а какъв по-подходящ завършек от един масов бунт? Matt не се побоя да слезе от сцената пред най-запалените си фенове на огражденията, за да се заеме лично с подклаждането на енергията за "Riot". Изтощени, но и ощастливени от идолите си, феновете изпратиха THREE DAYS GRACE с бурни овации.

Сетлист на THREE DAYS GRACE:
01. I Am Machine
02. Animal I Have Bеcоme
03. Just Like You
04. Chalk Outlinе
05. Break
06. Pain
07. The Good Life
08. Home
09. Painkiller
10. Time Of Dying
11. Never Too Late
12. I Hate Everything Abоut You
13. Riot



   Докато основната сцена се подготвяше да посрещне хедлайнерите на втория ден на фестивала, от съседната сцена "На тъмно" гласът на Димо от P.I.F. се извисяваше в познатите лирики на "Приказка", а едночасовият сет на обичаната българска група приключи минути след това с изпълнение на класиката "Колело". Беше време обаче малките сцени да замлъкнат, за да излязат в 22:30 в целия си адреналинен блясък героите на вечерта.

   Честта да закрият пилотното издание на "Hills of Rock" се падна на GUANO APES, за които това беше трето посещение в България, след два успешни концерта в претъпкани зали в София през 2009 и 2011 г. Квартетът от Германия изживява втора младост след дългата пауза в кариерата им между 2005 и 2009 г., но сега ги очакваше предизвикателство - да завоюват нови фенове, които още са ходели прави под масата, когато хитовете "Open Your Eyes" и "Lords of the Boards" се въртяха безспирно по музикалните телевизии и албумите им печелеха златен статус.

   Слабичката, но много борбена и жилава вокалистка Sandra Nasic първо не пропусна да отбележи жегите, като каза, че при нас има истинско лято, не като в Берлин. Сетне се залови ентусиазирано със задачата да забавлява тълпата, като редуваше парчета от цялата кариера на GUANO APES и не пестеше енергия и гласище. Увличащият ритъм на "You Can't Stop Me" още в началото на шоуто вдигна хиляди ръце във въздуха. Макар че квартетът е популярен най-вече с пънкарски наперения си стил, удълженото акустично интро и алените светлини на прожекторите за "Pretty in Scarlet" внесоха щипка романтика. За следващото изпълнение - на "Sunday Lover" - Sandra пък призова публиката към танци и се закани на младеж от първите редове, че лично ще го наблюдава дали дава всичко от себе си.

   Очаквано и обяснимо, най-бурна реакция предизвика пътуването 20 години назад до 1996-а със златната "Open Your Eyes", която хиляди гърла пяха заедно с вокалистката и на моменти дори надвиваха гласа ѝ - а това си е постижение.

   В края на биса Sandra си направи закачка с феновете, като запя "Bad Romance" на Lady Gaga, но после се извини, че това не била правилната песен. Последва окончателният "гвоздей" в сетлиста на GUANO APES: специално поръчаната като химн на Европейското първенство по сноуборд през 1998 г. "Lords of the Boards", която накара публиката да скача и да реве неудържимо от възторг.


Сетлист на GUANO APES:
01. Carol and Shinе
02. You Can't Stop Me
03. Quietly
04. Fake
05. Pretty in Scarlet
06. Sunday Lover
07. Oh What a Night
08. Hey Last Beautiful
09. Open Your Eyes
10. Fanmаn
11. Sing That Song
12. Like Somebody
13. Big in Japan (Alphаville cover)
Биc:
14. Lеz (Instrumental)
15. Close to the Sun
16. Lords of the Boards

 

   Точно в полунощ небето над главната сцена разцъфна в пищна заря, която ознаменува успешния край на първия летен рок фестивал в град Пловдив, организиран от "Sofia Music Enterprises". В рамките на два дни - 30 юни и 1 юли 2017 г. - на трите сцени край Гребния канал се изявиха 32 групи от най-различна величина и богато стилово разнообразие. Летвата вече е вдигната високо, затова с интерес ще следим бъдещето на "Hills of Rock".

Текст: Florimel
Снимки: Станимир Сребър

  Няколко стотин снимки от втория ден на фестивала може да разгледате чрез връзките по-долу:

GUANO APES
THREE DAYS GRACE
Публика, ARSEA, EXISTANCE, DREAM SKILLER
КОНТРОЛ, СИЛУЕТ, HYPNOTIK INK, PERFECT SKIES

 



Коментари   (30)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


kinata 22.07.2018 21:11:00 отговори + 0 0
Това е наи-тъпата оеганизация на света.Сажелявам,че си загубих врвмето да присаствам на тази невероятна тапотия Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крава и пиле 4.07.2017 15:10:20 отговори + 7 10
За протокола - Еvanence и Еpica наистина не виждам какво общо имат с метъла. Тяхното е radio friendly рок. Направо е смешно, когато някой примерно слуша Еpica и си мисли, че това е някаква брутална и тежка музика Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Florimel 4.07.2017 16:55:05 + 11 1
Кой казва, че метълът е само "някаква брутална и тежка музика"?
За протокола, пусни си "Tear Down Your Walls" от последния албум на Epica, "The Holographic Principle". Ако нямаш търпение, прескочи интрото (първите 40 секунди).
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Верно ли? 4.07.2017 18:13:18 + 8 3
Поредния разбирач, който и за "протокол" говори. Ето ти за протокола:
https://www.metal-archives.com/bands/Epica/6716
https://en.wikipedia.org/wiki/Epica_(band)

Born as a symphonic metal band with gothic tendencies, later Epica have incorporated into their sound strong death metal influences. Starting from the third album, even progressive metal attitudes have become evident. In addition, the band often uses thrash metal and groove metal riffs, black metal passages (mostly in the drum technique), power metal moments and references to Arabic music.

Това българските разбирачи сте си ***** мамата. И сте последна инстанция за всичко. Ама не би
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крава и пиле 5.07.2017 09:20:31 + 3 7
Хахаха, значи Epica били с елементи на блек метъл? До-о-обре, повярвах ви! Поне ме разсмяхте от сърце. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Верно ли? 5.07.2017 11:15:18 + 7 1
"Предимно в дръм техниките"
Ама не ти отърва да прочетеш и това нали?
И добре - нека нямат блек елементи. Останалото?
И ако Епика са радио френдли рок - моля кажи ми колко пъти си ги чувал по радиото? И по кое радио и дали не е било в специализирани предавания за метъл?
И ако Епика не са метъл - какво да кажем за ранните Джудас? За голяма част от твочеството на Мейдън и всичките по-леки пауър метъл групи? И те не са метъл. Хамърфол, Рапсоди, Камелот, Сабатон, Найтуиш и стотици други подобни групи не са метъл.

Не си прави труда да четеш тук, за да се смееш от сърце. Достатъчно е да се погледнеш в огледатолото
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Случайно минавам 4.07.2017 09:17:18 отговори + 4 7
За заявените претенции организацията беше доста зле. Беше много мръсно и всичко беше много скъпо! Подвеждаща информация от анонса до паркинга! Така празник не се прави! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Таблото 3.07.2017 23:04:58 отговори + 7 1
Отидох с идеята да мрънкам после, но много ми хареса. Организацията беше на високо ниво, имаше разнообразна храна, бирата беше скъпа-обаче, имаше артикули за продажба, зона на хранене на сянка и на място, удобно да се следят и трите сцени. По-важните неща звукът и поредността на групите беше добра. Аз реално не съм фен на нито една от "големите" групи, но 3 дейс грейс ме разбива, много добро изпълнение, дори не можеш да повярвам колко много фенове имат. Нашите Контрол обаче определено откраднаха вниманието през по-ранните часове... ненадминати класици. Жалко, че А-морал не дойдоха, но и Пейпъруингс се справиха добре. В ревюто се пропуска шоуто на Ревю, което беше почти час и половина и въпреки пълния хаос беше едно пост-фоерверктно пиршество. Дано човека не вземе парите и да хване самолета и догодина има още по-силно издание на феста. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Таблото 3.07.2017 23:06:40 + 2 1
Перфект скайс, не пейпъруингс* Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dr4g0nH34rt 3.07.2017 00:05:16 отговори + 9 13
Минус на материала, първо, заради нищо незаслуженото оплюване на Existance, и второ, даже не сте споменали Arsea. Ама явно какво са предлагали за плюскане в ресторанта е по-интересно.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Прост българин 3.07.2017 00:43:37 + 14 7
За повечето неприсъствали, като мен, със сигурност е по-интересно описанието какво е предлагала фестивалната зона, отколкото групетата Existance и Arsea. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ank 3.07.2017 01:29:11 + 4 11
Прост българин-доста бедно изказване! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ЧокЧОК 3.07.2017 15:41:19 + 10 1
А подробно ревю за Медикус не искаш ли? Чист плюс си е, че някой е отишъл и за Existance в тази жега. А и Existance си бяха голям пълнеж, както и въпросните Arsea, Арсена или както и им е там името. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dr4g0nH34rt 4.07.2017 09:13:37 + 1 5
Това е част от фестивалната култура, ама очевидно повечето от вас я нямате. И повярвайте, можеше да е далеееч по-голям пълнеж. Подгряващите чужди банди си бяха добри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

попрегрял фен 2.07.2017 23:48:14 отговори + 8 1
Фестивалът беше организиран много добре, но не е добра идея в разгара на лятото да се провежда в душния Пловдив. Къде по-добре беше на Спирита край морето. Да не говорим, че ни изядоха комарите от канала, дори и през дрехите. Явно не беше пръскано. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

баткатасаудиту 2.07.2017 21:26:58 отговори + 15 2
Аудито прегря в тая жега, но го охладих с Каменица - то е чиста водица. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 3.07.2017 04:30:06 + 5 2
Не е чиста, хасковска е : ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йоан 2.07.2017 20:24:44 отговори + 17 3
Като цяло стана много добър фестивал. Организацията беше добра, хареса ми идеята с ваучера, но не ми хареса факта, че трябваше да го заредиш с 20лв, Стана така, че за една бира, трябва да си правя партия с някой за да заредим един, което беше малко досадно. Да се отбележи все пак, че ако не са изхарчени парите в него, се връща остатъка. Първият ден беше очаквано с по-голяма посещаемост. Изключителна енергия и харизма внесоха музикантите от Raveneye, големи диваци, определено имат голям хъс и ентусиазъм. Epica са група, която бях чувал, но не бях запознат с творчеството им. Прослушах ги доста бързо и много исках да ги чуя на живо, но за съжаление, звука при тях беше супер зле, поне там където бях аз( почти до сцената) изпитвах едно напрежение да чуя вокалите на Simone. Инструментите добре се чуваха, но вокала изобщо. Не ми хареса сетлиса, някак незавършен беше, не изпълниха някои много добри техни песни, но това е въпрос на личен вкус. Иска ми се да отида на самостоятелен техен концерт с по продължителна програма за да си направя изводите за групата, от изпълнението им онзи ден заключих, че ми харесват повече как звучат на студийните си записи. На Еванесънс никога не съм бил фен, но винаги съм се възхищавал на гласа на Amy и винаги съм се чудел как ли звучи на живо. Бил съм на концерти, на които вокалистите са много добри, но ми е трудно да се сетя за толкова чисто изпълнение като нейното, особено на песните, които бяха само със съпровода на пиано. Аз лично на техния лайв исках да с;ушам и да се наслаждавам, а не да пея с цяло гърло( разбира се не включвам песните, на които няма как, като going under и bring me to life) На другия ден, смятам, че Three Days Grece, определено събудиха публиката и направиха най-голямото шоу. Аз самия най се изкефих по време на техните изпълнения, Сетлиста беше супер, а новият вокал определено не отстъпва по нищо на Adam Gontier, супер добър и енергичен пич, определено бих посетил техен концерт отново и определено заслужаваха да са хедлайнери на вечерта. Guano Аpes са яка група, но от четирите, са ми най-малко на сърце. Освен парчетата от сетлиста им, които всички ние знаем, останалата част от творчеството им не ми е по вкуса, но все пак направиха шоу и феновете им се изкефиха. Фестивала е на готино място, с цени които предлагат голямо качество на групи, а и количество. Надявам се да го продължат и другата години и отново да поканят разнообразни групи, които не са идвали в България Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

a b v 2.07.2017 20:16:29 отговори + 10 13
Този фест няма нищо общо с метъл музиката.
Само рок под различни форма.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Верно ли? 2.07.2017 20:29:42 + 11 4
Я кажи какво свирят Krossfire, Bloodrush, Epica, Existance? А самите Evanescence са колкото рок толкова и метъл.
И накрая метъла също е вид рок, ако не знаеш
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

a b v 2.07.2017 21:53:42 + 8 16
Ако смяташ че Еvanence и Еpica имат нещо общо с метъла, не бих направил голяма разлика между теб и средно редови чалгар. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Верно ли? 2.07.2017 22:06:05 + 13 4
Изброил съм 5 групи. Що се хвана само за 2 а? Кажи и за Krossfire, Bloodrush и Existance.
Epica не били метъл? Аз не бих направил разлика между теб и много под средно статистически д*бил
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Darkane 2.07.2017 22:34:37 + 6 1
Аз бих добавил още групи - 8 m/s, Lieveil, Arsea. Вторите бяха и на Вакен миналата година. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 3.07.2017 00:37:09 + 7 2
a b v, стига се изказваш неподготвен и раздаваш квалификации на хората.
Поне чети Encyclopaedia Metallum.

А и какво ако някоя група на фестивала не е точно метъл (по обективни критерии, не по твоите).
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ormi 7.07.2017 22:29:33 + 1 0
Ае .... "HILLS OF ROCK" ... Rock ... ROCK .... Да ти го повторя ли пак или да извадя един шланг да промиеум ушетата ти задръстени с незнайни групи... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 2.07.2017 20:11:28 отговори + 14 0
Приятно съм изненадан от организацията на феста - определено най-близкото до европейски фестивал, което се е случвало тук (личи си като те субсидират от държавата). Безпроблемно влизане, бързо получаване на пиене, тоалетна, вкл. сапун и хартия (!!!), плащането с картите определено е много по-бързо и удобно от токъните, храната не съм я пробвал, че влизах късно, бирата си беше познатата пикня, но пък не може да съм изненадан приятно от всичко... Само да не бяха обявявали да си иставим колите - имеше място за паркиране колкото щеш. След първата вечер едвам се прибрахме, докато хванем такси...
Основните групи, които най-вече видях, бяха жестоки, особено Evenescence и Three Days Grace... както и звука с много малки изключения.
Желая успех на феста. Иска ми се да го видя с още по-големи и все така разнообразни групи. Аз се изкефих m/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Скарата 2.07.2017 19:48:08 отговори + 7 1
Bad Romance беше по "погрешка" запята. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Florimel 2.07.2017 20:00:02 + 14 1
Поправено Би трябвало да ни е простено, че не сме наясно с творчеството на артист, който не фигурира в Encyclopaedia Metallum Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

a b v 2.07.2017 21:56:45 + 3 17
Ясно е, че ти си от новото поколение специалисти,които за да знаят някоя група трябва да я има в металум иначе не съществува. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 3.07.2017 00:21:57 + 11 2
a b v, явно не четеш редовно коментарите или четеш от скоро, та не знаеш защо е спомената Encyclopaedia Metallum. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".