Интервю с вампири - класически рок от звездна величина с HOLLYWOOD VAMPIRES в София

13 юни 2023, 11:28 ч. 5650 / 20 16
пред./следв.

   Супергрупата HOLLYWOOD VAMPIRES, в която изпъкват имената на Alice Cooper, китаристът на AEROSMITH Joe Perry и световноизвестният актьор Джони Деп, трябваше да гостува в България още през септември 2020 г. Заради пандемията от COVID-19 обаче тогавашното турне на бандата бе отложено за 2021-ва, но след това изцяло отменено.

   До края на октомври 2022 г., когато дойде новината, че "Вампирите" все пак ще осъществят първия си концерт у нас през юни 2023-а. Този път нямаше какво да попречи на събитието и то се състоя по план снощи, 12 юни.

   Дъждовното време не попречи на хиляди фенове да се стичат към зала "Арена София" (бившата "Арена Армеец") още през следобеда на вчерашния ден. А дъждът "пощади" почитателите на рока и така и не заваля с особена сила. Влизането в спортното съоръжение ставаше лесно и без натрупване на много хора на пропускателните точки.

   В 18:30 ч. шоуто започна с италианците от Болоня RED ROLL. Квартетът от родината на Верди показа отлична сработеност, звучащи класически, но със съвременен прочит, хард/хеви идеи и изпълни задачата си да подгрее постепенно изпълващата залата публика. На гостите от Апенините бяха отредени 40 минути на сцената и те ги използваха максимално, за да покажат на какво са способни. Завършиха със снимка на фона от феновете на терена, която със сигурност ще е приятен и паметен спомен за RED ROLL за много дълго време.

red roll band



   В 19:30 ч. зазвуча мистично интро и на сцената излязоха добре познатите на родната публика SEVI. Светлана Близнакова и компания имат вече над 12 години история. За това време те не спряха да издават албуми, а дори и своя книга в две части, да правят клипове и записват песни с редица известни гост-музиканти. Не са една и две популярните чужди банди, на които са били съпорт както у нас, така и в чужбина. Представянето им преди HOLLYWOOD VAMPIRES бе идеално балансирано, професионално и показа сериозното отношение на SEVI към това, което правят.

   SEVI започнаха със заглавната песен от третия си и последен засега албум "Follow Me". Звучаха още "To Hell and Back", "Never Again" и др. и, разбира се, песента която получи позитивно представяне в "Шоуто на Alice Cooper" - "Hate You". А тази вечер SEVI свириха точно преди шоуто на легендарния изпълнител с "Холивудските вампири". За края нашите музиканти бяха оставили кавър на една музикална икона, която ни напусна съвсем скоро - Тина Търнър. В нейна памет бе изпълнена "Nutbush City Limits", а Светлана Близнакова не само пя чудесно, но и наподоби типичното сценично поведение на Тина.

sevi

 


   Малко преди 20:30 ч. сцената утихна и започна подготовката за дългоочаквания първи концерт на HOLLYWOOD VAMPIRES на българска земя. Гледали сме на живо и Alice Cooper, и Joe Perry с бандите им, но заедно и в комбинация с Джони Деп преживяването бе уникално. Малко преди 21:00 ч. сцената притъмня и с тематична анимация от четири ковчега с инициалите на основните музиканти от бандата (както се полага на вампири) започна представлението, което всички очакваха.

   Въпреки че концертите ѝ изобилстват от кавъри, HOLLYWOOD VAMPIRES не е просто кавър супергрупа. Четиримата основни членове на формацията имат и свои авторски парчета. И в много от тях съавтор е Джони Деп, който бе в няколко роли по време на шоуто - на китарист, беквокалист, а за отделни композиции - и основен вокалист.

   Началото бе дадено с две авторски парчета - "I Want My Now" и "Raise the Dead". Последва кавърът на Alice Cooper "I'm Eighteen", макар че дали е точно кавър, когато пее самият Alice, може да се дискутира. Отдадена бе почит на класиците THE DOORS с двойния кавър "Five to One / Break on Through (To the Other Side)", след което бяхме изненадани от Торбалан ("The Boogieman Surprise").

   Черният хумор на "My Dead Drunk Friends" бе стабилно подчертан с тематични анимации на видеостената. На микрофона бе Joe Perry, а басистът Chris Wyse смени китарата с контрабас. Тук е моментът да кажем, че "вампирите" на сцената бяха общо седем - освен споменатите в началото звезди и "свежата кръв" Tommy Henriksen, посоченият по-горе четириструнник, барабанистът Glen Sobel и китаристът/клавирист/беквокалист Buck Johnson.

   Последваха "Baba O'Riley" на THE WHO и авторската композиция "Who's Laughing Now". Преди втората песен имаше кратко соло на барабани и сред облаци от пушек на сцената се издигнаха "вампирските зъби", които организаторите "Bulgarian Live Music" ни показаха няколко дни преди събитието. А "вампирската усмивка" бе украсена с капки кръв от видеостената. За кавъра на THE JIM CARROLL BAND "People Who Died", изпят от Джони Деп, бяха показани безброй снимки на известни музиканти, които са вече в Отвъдното… Започна кавърът на AC/DC "The Jack" и след припева She's got the Jack Alice Cooper допълни But we've got the Joe и струнникът на AEROSMITH демонстрира майсторско соло.

   "As Bad as I Am" бе представена като песен, написана от "този младеж" Джони Деп, който отново бе в ролята и на водещ вокалист за кавъра на David Bowie "Heroes". В това време пък Alice Cooper се изяви като китарист. Деп влезе в кратък диалог с публиката и показа автентична китара на Jeff Beck, който има гост-участие в някои записи на HOLLYWOOD VAMPIRES и бе почетен с посветен на него инструментал. Кавърът на AEROSMITH "Bright Light Fright" бе изпят в дует от Cooper и Perry. За "The Death and Resurrection Show" на KILLING JOKE микрофонът бе отново в ръцете на Деп. "Walk This Way" на AEROSMITH накара залата да се люлее все едно концертът току-що бе започнал.

   За завършек на първата част от представянето на HOLLYWOOD VAMPIRES бе оставен кавърът "The Train Kept A-Rollin'" на Tiny Bradshaw. Музикантите се поклониха и си взеха довиждане, но публиката не искаше в този момент всичко да свърши. След овации, аплодисменти и викове за още "Вампирите" се върнаха и за изпроводяк изсвириха "School's Out" на Alice Cooper. Парчето бе разтегнато и певецът представи цялата тур-банда, след което прозвуча припева на "Another Brick in the Wall Part 2" на PINK FLOYD, но после отново се върнахме на "School's Out", с което представлението завърши.

   Alice обеща HOLLYWOOD VAMPIRES да се върнат в България и около 10 000 души публика искаха и му повярваха. Надяваме се не след дълго това да се сбъдне и да "вампирясаме" отново. Нали така се случва? - Ако вампир веднъж ти пусне кръв, се трансформираш и пристрастяваш и ти.

   Сетлист на HOLLYWOOD VAMPIRES от концерта в България на 12 юни 2023, зала "Арена София":

01. I Want My Now
02. Raise the Dead
03. I'm Eighteen (Alice Cooper cover)
04. Five to One / Break On Through (to the Other Side) (THE DOORS cover)
05. The Boogieman Surprise
06. My Dead Drunk Friends
07. You Can't Put Your Arms Around a Memory (Johnny Thunders cover)
08. Baba O'Riley (THE WHO cover)
09. Who's Laughing Now
10. People Who Died (THE JIM CARROLL BAND cover)
11. The Jack (AC/DC cover)
12. As Bad as I Am
13. Heroes (David Bowie cover)
14. Jeff Beck Tribute (instrumental)
15. Bright Light Fright (AEROSMITH cover)
16. The Death and Resurrection Show (KILLING JOKE cover)
17. Walk This Way (AEROSMITH cover)
18. The Train Kept A-Rollin' (Tiny Bradshaw cover)
Бис:
19. School's Out (Alice Cooper cover) (with "Another Brick in the Wall Part 2" by PINK FLOYD)

 

Текст: Мартин Силенъс
Снимки: Станимир Сребър

 

   В галериите ни може да разгледате над 130 снимки на HOLLYWOOD VAMPIRES и съпорт бандите от концерта в София на 12 юни 2023 г.

 

 

hollywood vampires

hollywood vampires, alice cooper

hollywood vampires, johnny depp



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


NeVs 14.06.2023 11:49:03 отговори + 4 0
WeRock.bg Вече можете да махнете линка към билетите от фона на сайта ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tito 14.06.2023 09:25:16 отговори + 10 0
Отидох с приятели без никакви очаквания и се изкефих почти на макс. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 14.06.2023 08:17:06 отговори + 6 11
Публиката май се е объркала, че ще свирят Азис купър, Джони (деп) и т.н. Чалгаризацията остави своята дълбока и неизлечима с поколения следа в това общество... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Андрей Романов 13.06.2023 23:47:19 отговори + 19 2
Този сайт наистина няма равен. Не за първи път чета от него. Пак се убеждавам, че си стурва. Всеки момент е уловен и предаден така, че даже и човек да не е присъствал, може да почувства, че сякаш е бил част от тълпата. А аз бях и затова отчитам с каква отговорност е създаден материалът. Продължавайте все така и благодаря, че ви има, за да събирате чутите ноти и видените мигове и да ни ги предавете в думи.
Искрени адмирации за детайлността в анализите, закачливите коментари и умението да представяте всичко като разказ.
Бъдете здрави.


P.S. Концертът беше велик. За 90 лева правостоящо място за такива имена, като не пропускаме и бруталният заряд на подгряващите банди, беше грехота, ако се изпусне.
Имаме късмет да живеем в такова време, напук на всички сбъркани неща.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 14.06.2023 11:36:26 + 4 5
90 лева за тези легенди съм съгласен, но 80 лева за банда като Pain или Soulflay не го разбирам! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Aporiser 13.06.2023 19:38:37 отговори + 9 6
А вие скъпи фенове на качествения рок какво очаквате от прости чалга джии.Тъпи технологични зомбита.Да живее рокендрола. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Любо 13.06.2023 19:38:05 отговори + 20 0
Страхотен концерт, мега приятната изненада, отдавна не бях разпускал така! Нямах никакви очаквания, признавам си, обаче беше тотален неподправен фън на макс! Че даже и публиката не очаквах така да избухне мощно, макар и до голяма степен шумът да биваше предизвикван от дамите в публиката при всяко придвижване или мимика на Джони Деп А човекът, отговарящ за озвучаването, трябва да получи двойно увеличение на заплатата! По време на Red Roll и Sevi с ужас виждах как се очертава същата ужасна мазня като на Pantera - безкрайно увеличен до болезненост звук, пронизващи те басове и барабани, кънтилник, какафония от звуци, ужас - обаче като почнаха Вампирите, направо се разбих - балансиран звук, постоянно следене и донагласяне, ако нещо не се чува - подсилване тук на китара, там на вокал, без това изобщо да промени цялостния баланс. Евала! Видя се, че макар и с много мъка и труд и пот, с правилния човек зад пулта и в гадния Армеец може да се докара читав звук. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

nekoi 13.06.2023 16:59:14 отговори + 11 12
Както се очакваше, беше претъпкано с фенове на чака рака ритмите, с идентичното държане..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............. 13.06.2023 13:40:22 отговори + 26 0
Алис Купър е Божество! Лек ден Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BoM 13.06.2023 13:16:39 отговори + 18 0
Беше жестоко! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тори Кейлър 13.06.2023 13:12:54 отговори + 19 0
Невероятен концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Hills 13.06.2023 12:16:43 отговори + 42 3
Да.... все повече кибици с телефони има по концертите. Станахме като в Европа, а каква публика бяхме. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пичо 13.06.2023 19:15:24 + 2 17
Е, добре че не сте Европа. И никаква публика не сте ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

backing tracks 13.06.2023 20:45:19 + 8 1
Да, може би е за добро...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

afsas 14.06.2023 12:08:23 + 1 2
В Европа публиката е класи над нашата във всяко отношение, дори с телефоните. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dr. Feelgod 13.06.2023 12:12:27 отговори + 60 0
Невероятен концерт, всичко беше изключително. Алис, Джо, Джони и останалите осъществиха истински спектакъл! Но за Бога, спрете да снимате с телефоните си през цялото време. Живейте за момента, на никой от фейсбук абонатите ви, не му пука, че сте на концерт. В YouTube има достатъчно клипове! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".