Jaska Raatikainen, Henkka T. Blacksmith и Janne Wirman разкриват причините за разпадането на CHILDREN OF BODOM

11 май 2022, 15:39 ч. 1106 / 10 2
пред./следв.

   Тримата живи основни членове на CHILDREN OF BODOM - Jaska Raatikainen (ударни), Henri "Henkka T. Blacksmith" Seppala (бас) и Janne Wirman (клавишни) - разкриват пред финландския вестник "Helsingin Sanomat" какво всъщност е довело до разпадането на групата, година преди смъртта на фронтмена и основен композитор Alexi Laiho. Музикантите коментират, че феновете имат право да знаят истината за раздялата.

   Самият Laiho твърдеше в интервюта, че тримата са искали да изнасят по-малко концерти, за да бъдат повече време със семействата си. Те отричат това и разкриват, че реалната причина са били зависимостите на Laiho, злоупотребата с алкохол, както и нарастващата му нужда от повече финансови средства. CHILDREN OF BODOM сложиха край на бандата през есента на 2019-а, а фронтменът им почина на 29 декември 2020 г. Причината за кончината му е предизвикана от алкохола дегенерация на съединителната тъкан на черния дроб и панкреаса. Освен това, в организма му е имало коктейл от болкоуспокояващи, опиоиди и лекарства за безсъние.

   Според Janne, Henkka и Jaska, истинската причина за разпадането на групата не е била, че са искали да спрат турнетата, а злоупотребата на Alexi с алкохол и медикаменти.

   Пристрастяването на Laiho започва да се отразява сериозно на CHIDLREN OF BODOM още през 2008 г., когато групата е подгряваща на турне на SLIPKNOT. През следващите години Alexi обещава на колегите си, че повече няма да пие по време на път. Въпреки че удържал на думата си в продължение на няколко години, "през 2016 г. Alexi отново изпаднал в безпаричие", според Wirman. Laiho, който имал значителни доходи като основен автор на песни на CoB (всички други доходи, от концерти до мърчандайз, се разделяли поравно), многократно се оплаквал, че средствата му намаляват и заплашвал да се оттегли от фирмата на групата "AA & Sewira Consulting Oy", която той и останалите членове създали през 2003 г.

   След като мениджърът на CHILDREN OF BODOM повдига въпроса за злоупотребата с наркотици на Laiho на среща в Ню Йорк в началото на 2019 г., Alexi отказва да се подложи на рехабилитация, но се съгласява да посети лекар. Той е диагностициран с диабет и започва да приема лекарства за лечение на болестта. През лятото на 2019 г. Alexi подава заявка във финландското Бюро за патенти за регистрация на името CHILDREN OF BODOM като негова собственост. Това вбесява колегите му, които виждат опит за присвояване на името и марката, които се контролират от дружеството с ограничена отговорност на групата.

   По време на турнето на CHILDREN OF BODOM в Русия през октомври 2019 г. Laiho "посягаше към чашката като през 2008 г.", споделят музикантите. По-късно фронтменът се е извинил и е спрял да пие по време на последните концерти от турнето. "Ръцете му трепереха в продължение на два дни, но концертите в Москва и Санкт Петербург минаха доста добре", казва Raatikainen.

   Тримата решават да изпълнят желанието на Alexi отпреди няколко години и да откупят ООД-то. Laiho запазва правата върху музиката си и получава хонорари за изпълнения и продажби на записи, както преди, но продава своята част от фирмата, която притежава името на групата и правата за мърчандайз. Според останалите музиканти, Alexi е бил трезвен по време на цялото последно турне на CoB във Финландия през декември 2019 г. и е "разменял сърдечни съобщения" с тях дори след началото на пандемията.

   Сестрата на Alexi Anna Laiho е заявила пред "Helsingin Sanomat", че тримата оцелели членове на CHILDREN OF BODOM "имат пълната подкрепа на семейството".

 



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Aries 12.05.2022 18:44:52 отговори + 9 0
Това са пълни глупости от където и да го погледнеш. Защо Дейниъл не участва в интервюто, защото той избра страната на Алекси и го последва в новата му банда? Изведнъж и Госс, и Роопе, сега и тия тримцата се разприказваха, когато Алекси не е наоколо, прокламиращи истина.

Алекси в книгата си не е казал нито дума защо напуска, а пиенето не е от днес. Нито пък той единствен пиеше. Той посвети живота си на бандата и си прецака здравето заради нея. Ако той е имал проблеми, защо те не му помогнаха, нали са братя? Нали от 14 годишни свирят заедно? Ако някой ти е толкова скъп не го оставяш да се влоши, а му помгаш.
Алекси закупи къща в Австралия и смяташе да се пренесе там с годеницата си и дъщеря й, няма как да го направиш ако си фалирал, той осинови момичето, говореше, че иска да остарее с тях. Както сестра му каза, Алекси отвори нова страница в живота си. Такова нещо не правиш ако си пиян и не знаеш къде се намираш. Той спеше в звукозаписното студио, вложи себе си в изкуството си, пренебрегвайки здравето си до момент, в който алкохолът беше капака, а не първопричината, те всички пиеха. А Роопе беше отсвирен защото беше мързелив, за това и се съюзи с оная вещица Госс, която години се кри и се появи когато Алекси умря, изнудвайки семейството му. Ако Алекси не е могъл да се оправи с проблемите с неговата борбеност, хъс и инат, никой не е би могъл. И да оставите човека да почива в мир най- накрая!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 11.05.2022 22:53:11 отговори + 11 0
Пустите пороци. Тръгнеш ли по нанадолнището много воля трябва и бистър ум. Жалко за изгубения музикален гений. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".