Каварна откри концертния сезон с Б.Т.Р., John Lawton и SONATA ARCTICA

7 май 2008, 08:10 ч. 677 / 9 32
пред./следв.
Празникът на Каварна отново бе съпроводен с няколкодневни чествания, но за нас, феновете на твърдата музика, интерес представляваше само последния ден - 6 май, когато на българска земя трябваше да дефилира за пръв път финландския пауър квинтет SONATA ARCTICA. Преди да дойде техния ред обаче имаше няколко други събития за отбелязване. Около 11:30 ч. на обяд John Lawton и кметът Цонко Цонев срязаха лентата на поредния изрисуван каварненски блок с лика на бившия вокалист на URIAH HEEP, а малко по-късно на издигнатата в центъра сцена Врачанската филхармония изпълни интерпретации по песни на THE BEATLES, ABBA и др. С напредването на времето из града се мяркаха все повече черни тениски и "съмнителни" субекти, като част от тях се възползваха от възможността да унищожат по някоя и друга бира в капанчетата, а други пък унищожаваха понички и шекерчета от разположените навред сергии. Дори в тази празнична атмосфера беше намерен подходящ начин да се напомня за предстоящия концерт с двата големи жълти балона издигнати над главите на множеството с логото на арктичната соната.
   Точно в 20:00, за когато беше насрочено началото на шоуто, на сцената се появиха задължителните Б.Т.Р., като сетлистът им беше разделен условно на две части. В първата родните рокаджии наблегнаха на парчета от наскоро издадения си албум с кавъри "Deja vu" (за изпълнението на песента "Следи" на сцената към тях се присъедини Стенли) и добавиха авторските "Дюн" и "Играта". Втората част представляваше още една колекция кавъри, но този път на URIAH HEEP с гост-вокалист John Lawton, чийто концерти у нас май станаха по-чести от тези на някои български банди. Общата продължителност беше около 50 минути след което започна подготовката за кулминацията на вечерта, а публиката вече наброяваше 1000-1200 човека. Тук ще спомена и няколко думи за звука, който беше малко под стандартното високо ниво за Каварна и търпеше критики основно заради небалансираността си, но пък беше в пъти по-добър от този на други нашенски концерти.
   Около 21:25 ч. на запис зазвуча мистично интро на пиано и пред екзалтираната публика излязоха пет снажни скандинавски фигури: Tony Kakko - вокали, Elias Viljanen - китари, Marko Paasikoski - бас, Tommy Portimo - барабани и Henrik Klingenberg - клавишни и забиха "In Black and White" - откриващата песен от последения им албум "Unia". Който е гледал DVD-то "For the Sake of Revenge" най-вероятно знае какъв е най-големия проблем на SONATA-та на живо, а именно статичността им на сцената. Така беше и тук - единственият който се опитваше да разбунва духовете беше фронтменът, но пък се оказа, че финландците имат достатъчно френетични фенове, които не се нуждаят от подканяне, за да се забавляват под звуците на любимата банда. По-новите парчета "Paid in Full", "Caleb", "Shamandalie" бяха редувани с вече утвърдени арктични трепачи като "Kingdom For A Heart", "Wolf And Raven", "Replica" и "8th Commandment". В края на "Black Sheep" най-новият член на групата, китаристът Elias, показа на българските SONATA маниаци, че не случайно е избран за заместник на дългогодишния шестструнник Jani Liimatainen, като в солото му беше вплетен и мотив от DEEP PURPLE-овата "Child in Time". В сетлиста имаше оставено празно място за едно парче, което Tony Kakko (чийто глас звучеше тук-там неуверено) представи като "специалната песен за вечерта" и това беше прекрасното баладично бижу "Tallulah" от албума "Silence" (2001 г.). Това ме подсеща да спомена, че като цяло присъстваха малко повечко балади от необходимото имайки предвид, че все пак говорим за пауър метъл банда. Основния сет беше с дължина около 55 минути и завърши с ударната "Full Moon", но за да компенсират финландците направиха по-дълъг бис. Началото му бе поставено от забавна разпявка на публиката, при която вокалистът раздели феновете на три като всяка част трябваше да имитира конкретен ударен инструмент (фус, каса или соло барабан) и след като "посвири" на този въображаем дръм кит Tony даде възможност на публиката да попее на QUEEN-ската класика "We Will Rock You". Мисля си, че парчетата, които бандата беше избрала за завършек не бяха най-подходящите при условие, че не чухме неща като "San Sebastian" и "My Land", но пък финалното припяване върху мелодията на "Hava Nagila" с текст "Vodka, we need more vodka..." внесе достатъчно настроение за да се почувстват хората доволни на тръгване. Поклони, маймунджилъци по сцената, пиене на желаната водка и заричания за скорошно ново посещение поставиха финалната поанта на шоуто след около час и половина музика. И докато чакаме SONATA ARCTICA да изпълнят обещанието си на дневен в каварненската концертна програма се задава APOCALYPTICA…

   Ето и сетлистът:
1. Intro
2. In Black And White
3. Paid In Full
4. Kingdom For A Heart
5. Replica
6. 8th Commandment
7. Shamandalie
8. Caleb
9. Black Sheep + Guitar solo
10. Tallulah
11. Wolf And Raven
12. Full Moon
Бис:
13. We Will Rock You
14. It Won't Fade
15. Graven Image
16. Don't Say A Word
17. The Cage
18. Vodka
19. Outro
Whiplash







Коментари   (32)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Verlinel 12.05.2008 10:17:22 отговори + 0 0
Tq и mdenchev - не съм hater и затова не бих се изказала толкова цветисто като Fullmoon по-долу, но общо взето това е и моето мнение за Б.Т.Р. - както и на още много хора, с които говорихме по темата. А преди доста години определено им бях фен. На два от трите концерта, на които съм ги гледала свириха същите гавъри, с които са си запълнили албумчето. Песните са класики, да, така че нека си останат такива. И John Lawton е класика, както и пролича при излизането му на сцената...
За АХАТ - горе-долу същото - групата с един албум (другите опити за такива не ги броя).
Те и Twsited си свирят само стари парчета, но поне имат повече материал, да не говорим за класа, енергия и шоу :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fullmoon 10.05.2008 11:03:45 отговори + 0 0
ахахахааа така, така - БТР блестящо виха и окепазиха хубавите песни на щурците. та Наско (бездарно дребно момченце) от край време пее фалшиво, горкичкият, защо си кривите душата?! и какво изобщо значи да направш "албум" от кавъри??!! каква ти класика - не може да има класика в неземна мегагига скууука!! класика в кое?! има класика във виенето!! сакън! пейнаха колкото да си приберат кеша (дет не знам кой все още се навива да им дава, ма нейсе). добре, че се появи Джон Лоутън, та стана действително подгрявка - БТР пратиха хората на подгреят с бири и други спирти и до WC, ха! стига бе - БТР... Божее! та те и тука на цвете за Гошо не ги щат. не се излагайте да изкарвате БТР музиканти! ужас просто!!! брадясваш от тях... и ако някой сега дори само се опита да сравни вокала на Юрая с тия комерс-скучняри, направо ще се изложи като пълен кифладжия! хахахааа!! "БТР се справиха блестящо"... мани!)))))) вица на годината!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 10.05.2008 00:26:16 отговори + 0 0
@Verlinel - ти си някакъв hater. Аз АХАТ ги гледах 4 пъти за 2 години, но това не ми пречи да ги гледам още. Нито те, нито Б.Т.Р. правят нещо ново, но пък старото си им е класика и си заслужава уважението.
Като подгряващи на Соната, Б.Т.Р. се представиха блестящо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

tq 9.05.2008 20:46:38 отговори + 0 0
Verlinel каза:
"Специално за mdenchev:
Девойките не се впечатляваха от репликите за това колко зле са Б.Т.Р., защото си имат собствено мнение, което е: писна ми от тях и "репертоара" им! Това беше третият път за период от 2 години, в който ги гледам като подгряваща група и вече изобщо не ме трогват - все едни и същи песни до втръсване. Да вземат да разнообразят малко. Не е като да нямат какво друго да изсвирят. А като нямат - да си напишат, какво ми издават албуми с кавъри..."

Човече, ти хубаво ги гледаш БТР, ма вземи и да слушаш малко по-внимателно, че другия път като изразяваш недоволство поне да е основателно!!! На предишните им участия репертоара беше ного различин и не вкл нито "Дюн", нито "Играта", дори кавърите бяха други. С такъв ентусиазъм аз лично не съм ги виждала от години на сцената...


UDO, верно емоцията миналата година беше по- голяма )) А пък като се сетя какъв студ събрахме....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.05.2008 11:19:29 отговори + 0 0
Концерта беше убер як, щом на човек който слуша основно блек и дет му хареса смятайте... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Fullmoon 9.05.2008 10:05:12 отговори + 0 0
Концертът беше разкош за душата на всеки фен! Sonata-та са група от голяма величина, в момента в разцвета си (не древни величия, а сегашна, млада силна група! казвам го не без уважение към динозаврите - имам билети за всички концерти) и не разбирам опитите да бъдат изкарани като едва ли не посредствена групичка, която трябва да е доволна, че изобщо някой се е наканил да иде да ги слуша... Бях много приятно изненадана от много, много добрия звук. Тони има кристален глас, тоя човек нямаше и едно-едничко кривване от верния тон! Просто са невероятни!
Не знам какъв точно човек е написал статията по-горе, но да каже, че гласът му "звучеше тук-там неуверено" си е жива изцепка, пхахх В интерес на истината съм старшен фен и на Камелот (на концерта им просто се размазах от кеф!), но озвучаването беше така кошмарно и така трудно се чуваше какво пее Кан в адския трясък, че само понеже ги знам наизуст, можах да се досещам какво пеят. Да не би гласът на бате Рой дето не можа да надвие трещенето да е бил неуверен, ха?!! Затова съм щастлива, че притесненията ми за звука в Каварна бяха разбити на пух и прах Сякаш ми пяха от уредбата в хола, сякаш беше лично за мен! Беше абсолютно страхотно преживяване! Наистина няма значение бройката на феновете. А какво значи статични на сцена?! Ми не е нужно да ми правят кълбета и лицеви опори я
Ехх... те нека ни дойдат пак, в София... ама не в зала...
Концертът си беше супер и само фенове, на които душичката трепти от песните им може да разбере свиването под лъжичката и буцата в гърлото като си пусне гласа скандинавеца!)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blood_Anarki 8.05.2008 14:27:33 отговори + 0 0
Концертът беше премливо добър, но без да е нещо особен. Хората, които са по-запалени фенове на Sonata Arctica и са гледали повече техни концерти, знаят, че играта с публиката и репликите на Tony Kakko са отработени и изпълнявани на всчко шоу. На мен като цяло ми се стори кратък концерта и феновете като че ли бяха сравнително малко и статични за такова мероприятие(максимум 1500 човека). Иначе аз бях отдясно на сцената близо до колоните и звука ми се стори по-добър от повечето зали в София, но все пак не съм бил друг път в Каварна.
П.С. Най-смисленият вариант след концерта е да се спи в Каварна, а не да се мръзне в чакане на таксита и маршрутки, аз направих именно така и бях абсолютно доволен и се прибрах вчера в Пловдив ))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Verlinel 8.05.2008 13:14:37 отговори + 0 0
Специално за mdenchev:
Девойките не се впечатляваха от репликите за това колко зле са Б.Т.Р., защото си имат собствено мнение, което е: писна ми от тях и "репертоара" им! Това беше третият път за период от 2 години, в който ги гледам като подгряваща група и вече изобщо не ме трогват - все едни и същи песни до втръсване. Да вземат да разнообразят малко. Не е като да нямат какво друго да изсвирят. А като нямат - да си напишат, какво ми издават албуми с кавъри...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sodomy 8.05.2008 12:17:32 отговори + 0 0
Sonata Arctica специално на мен ми изкъртиха душицата от кеф,може би защото не бях отишла със задължителната за повечето критикарска нагласа,както и да се опитвам да сравнявам този с други концерти.Пичовете бяха естествени,раздадоха се на 6,нещо което за мое учудване някои хора по-късно изтълкуваха като пънкария,имаше и подмятания от сорта "Соната ГЕЙ" и т.н.Това ми припомни колко па сме неблагодарни понякога,ама това си е моята гледна точка над нещата.За мен важното е че Sonata Arctica дойдоха и че ги видях с очите си,за друото не ми дреме ни най малко
Транспорта след концерта се оказа огромен проблем,защото около 30-на човека мръзнахме на автогарата доста време,нямаше и къде да отидем,нищо не работеше.Дано да се наблегне повече на този проблем,защото доста хора си тръгват след концертите за Варна,а 5-6 маршрутки не побират цял народ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stanislava 8.05.2008 12:02:12 отговори + 0 0
не мога да разбера какво значение има колко души са били на концерта? според мен това изобщо не е най-важното. Факт е, че публиката се беше пренесла в друго измерение, както и че групата се раздаде изцяло. На мен лично концерта много ми хареса, въпреки че не чух любимите ми San Sebastian и Victoria's secret.Момчетата в началото като че ли нямаха настроение, но това в последствие се промени. Много се зарадваха на импровизираното финско знаме, което направихме с една приятелка преди концерта. не знам какво не ви хареса на саунда, бях най-отпред пред оградата и не съм забелязала някакви съществени проблеми.Това което ме порази обаче беше факта,че концерта започна точно в 20 ч. За първи път ми се случва такова нещо на концерт в БГ. Все пак всичко беше организирано добре. Да благодарим на Джокер медиа и кмета на Каварна г-н Цонев за това,че доведоха тази група в БГ. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Issuell 7.05.2008 22:22:45 отговори + 0 0
Това, което мога да кажа е, че досега това е, може би, най-великия и най-емоционалния концерт (след този на Blind Guardian, разбира се), на който съм бил. Соната се раздадоха, а ние - тройно. Лично аз все още съм без глас, който почна да изчезва още от 8th Commandment нататък. Не съжалявам и грам за стотиците километри бит път и часовете мръзнене до кокал по пейките и входовете. Бих го направил още 100 пъти ако трябва... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

АМРА 7.05.2008 21:51:10 отговори + 0 0
Концерта беше страхотен, две думи няма. Е публиката не беше кой знае колко голяма, но бяхме на 100 %. Относно автора на статията и самата нея, считам че не е съвсем обективна що се отнася до представянето на Соната Арктика, снимките са престъпно малко, а че не е фен на групата, той не е длъжен и да е, но не трябва да си позволява пристрастност, както и да бъде малко по - внимателен с констатацийте си, освен ако целта му е да разочерова тези които подкрепиха любимата си група и направиха много жертви за да осъществят това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

U.D.O. 7.05.2008 21:43:25 отговори + 0 0
На Гама Рей миналата година имаше повече хора.Имаше и блъсканица ,повече хора пееха,викаха,въоще настроението беше друго.Този концерт мен въобще не ме грабна.Имам чувството,че Соната имаха само 100 фена. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Варна 7.05.2008 21:01:18 отговори + 0 0
Как ги броите тези хора, бе господа??
Само куфеещите пред сцената бяха поне 1000 човека!
Общо имаше поне 5000, много повече от миналия Гергьовден на Гамма Рей например!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bledolik 7.05.2008 19:41:19 отговори + 0 0
Лично за мен това беше най-емоционалния концерт до момента в България!!! Видяхте ли блясъка в очите на Тони! Той ни се радваше като дете и се раздаваше невероятно много! Ако можеше, наистина би прегърнал всеки от нас! Видяхте ли как с мимики пресъздаваше всеки миг от това което пеееше! Уникален певец и артист!!! Всеки километър изминат до Каварна за да се видят Сонатите си заслужаваше!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


GrungeBoy 7.05.2008 18:48:46 отговори + 0 0
Хора, на всички които не са дошли, мога да кажа да не съжаляват. Групата си е добра, всички знаем, но звукът беше меко казано небалансиран. Вокалите не приличаха на нищо, пианото почти не се чуваше. Барабаните и китарите бяха традиционно добри, но останалото просто ме блъскаше в главата. Бил съм на 10 концерта в Каварна, на площада по принцип има ПЕРФЕКТЕН звук, но снощи не беше така. Да, беше безплатно, стана купон, и т.н., така че не мога да роптая срещу организацията, но повечето от вас ще се съгласят че Каварна е доказала че може да предоставя озвучаване на световно ниво, и именно базирайки се на това, концерта според мен беше слаб въпреки класата на Соната. Ще се видим на Апокалиптика, приятели ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.05.2008 18:33:30 отговори + 0 0
Гюро пак е сънувал някакви негови си неща Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

tumnasianka 7.05.2008 18:28:12 отговори + 0 0
Останах страшно доволна от концерта! Заслужаваше си 12 часовото пътуване! Но и аз искам да изразя недоволствието за транспорта от Каварна до Варна. В това отношение им куца организацията. Както и да е де. Финландците ни представиха страхотен подбор от парчета и страшно ме изкефиха финалните прегрътки на Tony. Много беше мило. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fullmoon 7.05.2008 18:23:50 отговори + 0 0
уеееееее жестоко беше =)) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гюро ахмедов 7.05.2008 18:03:27 отговори + 0 0
как 1000-2000?????????????/
имаше поне 5000
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


sonata 7.05.2008 16:20:24 отговори + 0 0
с приятели коментирахме, че това беше най-посетеният от безплатните концерти в Каварна, а вие си пишете каквото искате. за първи път от Варна ни качиха в голям автобус, защото маршрутките не стигаха. не вярвам, че в София са щели да съберат повече хора по същото време. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

DepositusCordis 7.05.2008 15:50:52 отговори + 0 0
Е много ми се ходеше, но не успях. Браво на тези които са били там. Жалко за San Sebastian Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.05.2008 15:40:19 отговори + 0 0
И аз се учудих колко малко народ се събра, но шоуто определено си заслужаваше. Талула си беше страхотна изненада, изпълни ме.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:)) 7.05.2008 13:47:35 отговори + 0 0
имало е по малко от 1500 човека... ?! Няма да отново да казвам че мястото не е най подходящото но... тука бих и пари дал... важното е че сте се изкефили пък и село София може да ги види а ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sonata 7.05.2008 13:37:36 отговори + 0 0
концертът беше супер, дано се повтори скоро.
оправете си заглавието на новината.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 7.05.2008 12:33:02 отговори + 0 0
Не зная на кой концерт е бил пича,дето е писал статиятаЯвно не е голям фен.По принцип Соната наистина са си малко статични на сцената,но точно в Каварна не беше така.Раздадоха се максимално и наи-важното-забавляваха се през цялото време.Tony не е бил неуверен въобще-не си спести високите почти нито веднъж.Като се има в предвид,че все пак са на турне,представящо последния албум,сетлиста им е почти перфектен.А "Tallulah" наистина беше специалната песен на вечерта при условие,че не я пеят на втората част от турнето. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

tq 7.05.2008 12:13:05 отговори + 0 0
Да, транспорта си веше проблем! Миналата година не беше така, но пък тази и времето беше и по-топло.... Аз успях да хвана такси веднага след концерта ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CORPUS VILI 7.05.2008 10:48:56 отговори + 0 0
беше НЕВЕРОЯТЕН концерт, най-страхотния ден в живота ми! а Тони... не знам какво да кажа, толкова е земен и естествен! Rakastan Sinua Tony Kakko!!! <3 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fanatik_Priest 7.05.2008 10:27:45 отговори + 0 0
Henrik Klingenberg не свиреше ли на пиано? Щото излезе, че има два басиста Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 7.05.2008 09:51:29 отговори + 0 0
От много време не бях чувал толкова хубав звук - особенно на Б.Т.Р. звука беше перфектен. По време не изпъленението на Sonata вокалите на Kakko се губеха от време на време, но ...
За мен това беше велик концерт и сет листа беше идеален.
Подразни ме непрекъснатото мърморене на няколко индивида покрай мен, колко зле били Б.Т.Р. - момчетата свирят много добре и въпреки, че репликите "Аз мога да свиря по-добре от тях", "Разкарай те се", "Не ставате" видимо впечатляваха девойките, трябва да помоля въпросните хора да си запазят мнението за себе си, зашото само се излагат.
Другото, което не ми хареса и то това май е посотоянен проблем за Каварна - НИКАКЪВ транспорт за към Варна. До 1:30, когато реших да взема такси, не се появи нито една от въпросните "извънредни коли".
Все пак да се върна към първоначалната си идея - концерта на Sonata Arctica беше невероятен и беше е най-свежото и качествено, което ще видим тази година.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


tq 7.05.2008 09:30:18 отговори + 0 0
Аз се размазах на саундчека, когато БТР изсвириха Jungles Low!!! Страхотни бяха! А на Соната незнам, но като че ли предимно барабаните чувах и вокала сякаш се надвикваше с тях.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blackiel 7.05.2008 08:48:22 отговори + 0 0
Еее толкова яко не бях си изкарвал отдавна Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".