Юристи за казуса Каварна: Кмет не може да бъде свален с референдум

26 юли 2016, 15:03 ч. 2224 / 7 10
пред./следв.

   Сайтът dobrich.topnovini.bg публикува материал по повод инициирания в Каварна референдум за предстрочно прекратяване правомощията на кмета на града Нина Ставрева. Както ви съобщихме, в Морската рок столица на България е създаден Инициативен комитет с участието на бившия градоначалник - "Кметъла" Цонко Цонев, чиято цел е свалянето от поста на Ставрева. По-долу може да прочетете пълния текст на доста подробната публикация, анализираща казуса:

 

„В Каварна беше учреден Инициативен комитет за провеждане на местен референдум. Въпросът е само един: Желаете ли да бъдат предсрочно прекратени правомощията на кмета на Община Каварна - Нина Ставрева?” – това обяви в края на миналата седмица бившият кмет на Каварна Цонко Цонев.

От профила си във фейсбук той съобщи, че председател на инициативния комитет е Пламен Пенчев, а членове Дарина Аргирова, Теодора Георгиева, Марин Митев и моя милост. И добави, че допълнително ще бъдат обявени местата, където ще се събират подписите.

Акцията на Цонко Цонев срещу новия кмет на Каварна звучи атрактивно, но заблуждава избирателите, твърди Клуб Z. Единственият проблем на Цонко Цонев - който пропусна последните избори - и неговите привърженици е, че кмет не може да се сваля с референдум. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, в който са изредени въпросите, по които не може да се провежда референдум и свалянето на кмета не е сред тях. Това дава основание на привърженици на инициативата в Каварна да твърдят, че което не е забранено, е позволено.

Политическият консенсус по този въпрос е налице. И той не е в полза на Цонев.

Пред Клуб Z Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисия по правни въпроси коментира: "На първо чуване, според мен не може. Недопустимо е, защото изборът на кмет става с избори, не с референдум."

Янаки Стоилов от БСП не предложи алтернативно тълкуване: „Мисля, че не е възможно. Кметовете се избират пряко от гражданите, не би следвало референдумът да замества избора на определени длъжностни лица.“

Клуб Z търси и трети отговор - Димитър Делчев от Реформаторския блок също казва, че не може да се провежда референдум за отстраняване на кмет. "В крайна сметка самият избор за кмет е с пряко участие. Кметът неслучайно е с дефиниран мандат. Ако се приеме, че кметът може да бъде предсрочно премахнат с референдум, трябва да се приеме и за другите органи – за президента, за народните представители, за всички органи, които са избираеми пряко от народа", заявява той.

И тримата юристи отричат възможността подобен референдум в Каварна да бъде проведен. Потърсен за мнение е и преподавателят по местно самоуправление доц. Милена Стефанова от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Според нея, предсрочното прекратяване на пълномощията на кметовете на общини е уредено в чл. 42 на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Сред изброените хипотези в закона обаче липсва възможността това да става чрез местен референдум, защото той се свиква по въпроси от компетентността на общинския съвет, а кметове се избират пряко от народа - т.е. това не е въпрос от компетентността на общинския съвет.

"Колкото и да им се иска на някои граждани на Каварна, не биха могли да използват референдума като инструмент на пряката демокрация, за да свалят избрания кмет. Това може само да е някаква акция, но шумът, който тя вдига, се обръща срещу инициаторите", коментира доц. Стефанова.

Според бившия кмет на Каварна, подобен опит е правен и преди:

„Става въпрос за едно малко населено място – село Каблешково, община Тервел, също референдум за отстраняване на кмета на селото. Там процедурата е започнала, стигнала е до Общинския съвет, защото в по-малка община по-лесно се събират подписи. Там председателят на Общинския съвет си е позволил да не вкара референдума на обсъждане и с решение на Административния съд са ги задължили да го вкара. Има съдебна практика, не е прецедент, не се прави за пръв път.“

Проверка на решението на Административния съд, което можете да видите тук, обаче показва, че съдията не е задължил Общинския съвет да приеме въпроса, защото го счита за валиден, а го е задължил да го обсъди, защото е бил отхвърлен от председателя на Съвета, което не е в правомощията му. Референдумът се връща за обсъждане в Общинския съвет на гр. Тервел, където е окончателно отхвърлен.

Вероятно същото ще се случи и в Каварна, вероятно още преди намесата на съда.

Цонко Цонев декларира също, че няма да се кандидатира за кмет, ако референдумът успее. Новината в случая е, че референдум няма изобщо да има. И който иска да смени кмета, ще трябва или да открие законови основания за това, или да изчака до следващите избори, посочва Клуб Z.

 

 

nina-stavreva



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Даниела Божинова 29.07.2016 17:23:02 отговори + 0 0
Имате грешка - в закона са изброени въпросите, по които НЕ може да има местен референдум, а не обратно. С малко тълкуване може да се окаже, че референдумът може да се използва и за отзоваване - нали гражданите се произнасят по въпроси от компетентността на общинския съвет (без данъчни и подобни) - а общинският съвет може да сваля кмета, макар и трудно - тогава защо не? Абе вярно е, че имаме нужда от ясен механизъм за отзоваване, ама политиците никога не биха се простреляли в крака
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 27.07.2016 07:25:57 отговори + 0 0
Хумор, сатира и забава се вихрят ежедневно в НРБ!
Не съм ходил на театър от доста време, но от България, едва ли има по-добър такъв: ще си взема пуканки, бира и футболни свирки, сядам на дивана и ще се забавлявам с интерес!
Пиесата е " Дъ Цонк vs Дъ Кмет"
Като един отявлен франкофон, ще ви напиша една френска сентенция изключително актуална за случая:
PRIV? D'OXYG?NE VOTRE CERVEAU MEURT. PRIV? DE CULTURE- AUSSI!
Превод:
ЛИШЕН ОТ КИСЛОРОД МОЗЪКЪТ УМИРА. ЛИШЕН ОТ КУЛТУРА- СЪЩО!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 26.07.2016 18:13:51 отговори + 2 7
Лелеле колко сте смешни всичките Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крава и пиле 26.07.2016 16:43:55 отговори + 10 3
Цонко иска пак да е на власт... Лесно се организират концерти с общински пари. Лесно е да си държавен/общински промоутър, а не да се мъчиш да си частен такъв. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 26.07.2016 16:40:03 отговори + 6 16
Там е работата, че щом Червената вещица е кметица, тази година най-вероятно беше последния фест. Ще съм изненадан, ако догодина поканят дори една рок/метъл група в Каварна, камо ли чуждестранна. Кой знае как комунистите ще разрушат и това градче, поставило ни на световната карта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Елена Кучкова 26.07.2016 16:45:48 + 16 0
Промоутърът кани групите, не кмета. Ако Loud и Ставрева си стиснат ръцете, пак ще има фест. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 26.07.2016 17:09:21 + 7 11
Така е, но сериозно се съмнявам точно Нина Ставрева да одобри подобен фестивал за в бъдеще.

Цонко Цонев обеща на феновете фест през 2016 и точно това получихме - според мен популизъм от страна на кметицата. Знаем какво стана с традиционния концерт на Нова година, а дни преди тазгодишния фест се състояха дните на руската култура в Каварна... Нямам вяра в Червената вещица и това е. Нищо чудно догодина "Каварна Рок Фест" да се преименува на "Пловдив Рок Фест".
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kavarna 26.07.2016 21:08:43 + 5 0
Ти и тази година си бил изненадан, че имаше фест, нали? Е, и? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 26.07.2016 23:10:37 + 3 1
Аз съм изненадан, че имаше фест. Радвам се, де - а и покрай цялата гюрултия стана ясно, че Ставрева няма да тръгне да работи против фестивала. Друг е въпросът, че беше отровна. Гюрултията, де. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Елена Кучкова 26.07.2016 15:21:45 отговори + 23 7
Не е важно кой е кмет - важното е да си има фест всяка година. Цонко да престане с този саботаж към кметицата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".