Китаристът на Sting Dominic Miller със запомнящо се участие в "Sofia Live Club"

29 май 2011, 12:47 ч. 1457 / 12 2
пред./следв.
Ако сте били сред посетителите в "Sofia Live Club" на 27 май около 22:00 ч., вероятно сте забелязали присъствието на десетина възрастни жени, видимо около 70-75 годишни, които обикалят из клуба. Сигурно сте си казали: "Горките! Нещо са се объркали." И аз така си казах. Но за тях ще разберете по-късно...

   12 дни преди дългоочаквания концерт на Sting със Софийската филхармония в София, неговият дългогодишен китарист Dominic Miller гостува в столицата ни по покана на "Sofia Live Club". Той изнесе представление, което дълго ще се помни, както от неговите фенове, така и от почитателите на китарното изкуство и ценителите на музиката на Sting. Това бе и втория за този месец силен китарен концерт в София. Само преди по-малко от седмица Marty Friedman гостува за първи път у нас и "възпламени" присъствалите на събитието със своята музика. Снощи пък беше ред на едно по-различно китарно свирене и импровизации.

   Стартът на концерта не бе никак добър. Още в самото начало се оказа, че има сериозен технически проблем с акустичната китара на Miller и дори се наложи след третата композиция музикантите да слязат от сцената за около 10-минутна пауза, докато проблемът бъде отстранен. За радост на всички (и най-вече на самия Miller), техниците успяха да се справят с неловката ситуация и от тук до края на вечерта подобни инциденти нямаше. Пред софийската публика Dominic Miller представи композиции от соловата си кариера, като наблегна на последния си за момента студиен албум "November", излязъл на пазара през миналата година. От него зрителите чуха "Gut Feeling", "Ripped Nylon", "Still", "Marignane", "Sharp Object", и разбира се едноименната "November". Всички те бяха в типичния за Dominic стил - фин и елегантен рок, примесен с джаз елементи. И въпреки че самият Miller казва: "Съжалявам, но за моя слух джазът звучи като начало на прекрасна песен, която никога не започва", в този концерт имаше много джаз. Но не от онзи, който досажда и изнервя повечето любители на рок музиката, а такъв, който те кара да се отпуснеш и да се наслаждаваш максимално на концерта. Всъщност, тези два часа и половина, в които китаристът представи своята музика, не могат да се нарекат точно концерт. По-скоро наименованието би трябвало да бъде "разговор между приятели". Точно така и се почувстваха всички присъствали тази вечер в "Sofia Live Club" (и публика, и изпълнители) - от едната страна стоеше един китарен талант, който "говореше" чрез своята китара, но и не пропускаше между отделните композиции да се пошегува или просто да каже нещо различно от стандартните за повечето музиканти "Благодаря ви" и "Вие сте страхотна публика", а от другата, зрителите му отговаряха със своите аплодисменти и разбира се, с широко отворените си очи и уши, с които попиваха всеки звук, излязъл изпод пръстите на Dominic Miller. Той действително има изключително добри соло творби и е жалко, че за повечето фенове е познат само като "китариста на Sting".

   Някъде около средата на концерта Dominic се обърна към публиката: "Днес един журналист ме попита каква българска музика харесвам. И аз веднага му отговорих - фолклорната. Повечето музиканти, които познавам харесват вашата фолклорна музика и то много - Sting, Peter Gabriel и кой ли още не. След интервюто ме качиха в една кола и ме закараха до едно селце, което се намира близо до София. Мисля, че се нарича Бистрица. И там ме срещнаха с едни прекрасни жени, които направо ме отвяха с гласовете си! Казвам ви съвсем честно - бях като ударен по главата с чук! И първото нещо, което ми дойде на ум да им кажа беше: "Бих искал да ви поканя на сцената довечера, по време на моя концерт. Съгласни ли сте?" Ето ги и тях!" И за всеобща изненада на сцената наистина се качиха Бистришките баби, този път пременени в гиздавите си носии. Щом бурните овации на публиката утихнаха, те изпълниха две песни, а Dominic Miller, седнал на сцената, ги гледаше с нескрито възхищение. "Thank you, Ladies!" - им каза той на изпроводяк, покланяйки им се. Ние пък му благодарим, за прекрасната изненада.

   Тази вечер не липсваха и композиции от творчеството на Sting. И няма как да е иначе - Miller е вече повече от 20 години рамо до рамо с музикалния гений и неговата китара е оставила сериозен отпечатък върху последните му 6 студийни албума. Dominic представи своя прочит на "When The Angels Fall" и инструментала "Saint Agnes and the Burning Train" от излeзлия през 1991 г. "The Soul Cages", изсвири нежната "La Belle Dame Sans Regrets" от "Mercury Falling", в която бе вплетено и чудесно бас соло, докосна душите на зрителите с акустичното съвършенство "Fields of Gold" и накара цялата публика да притаи дъх за изпълнението на изключителната "Shape of My Heart" (превърнала се в един от най-силните моменти на вечерта), чийто съавтор е самият той. Последните две композиции със сигурност ще чуем в София отново и след по-малко от две седмици, но тогава на сцената ще бъде и Sting.

   Dominic Miller не се ограничи само в рамките на собствените си албуми и общата си работа с Gordon Sumner. Неговите фенове се насладиха и на изпълнението на няколко кавър версии. Mike Lindup (клавишни) демонстрира доброто си фалцетно пеене в "Love Meeting Love" - хит от 1980 г. на LEVEL 42 (той е и член на групата). Творчеството на THE BEATLES бе представено с чудесната трактовка на Dominic по "A Day in the Life". А за финал на това представление за ценители Miller пък направи своя поклон пред THE POLICE, изпълнявайки "Bring on the Night" и "When the World Is Running Down, You Make the Best of What’s Still Around".

   Тук е и моментът да кажем, че концертът вероятно нямаше да бъде на такава висота (без да броим техническите проблеми в неговото начало), ако на сцената до именития китарист не стояха още трима изключителни музиканти. Mike Lindup (LEVEL 42) - клавир, Nicolas Friszman (Sting, Manu Katche) - бас и Rhani Krija (Sting) - перкусии, показаха завиден професионализъм, вплитайки своите сола и импровизации в голяма част от изпълнените композиции. Искрено се надявам това да не е последната среща на българската публика с първите двама, а що се отнася до Dominic Miller и Rhani Krija - с тях ще се видим отново на 7 юни. Тогава, на стадион "Георги Аспарухов", вероятно ще станем свидетели на едно от най-впечатляващите музикални събития за 2011 г. у нас.

   Ето и сетлист от концерта на Dominic Miller, провел се на 27 май, в "Sofia Live Club":
01. Gut Feeling (November ’10)
02. Ripped Nylon (November ’10) (including bass solo)
03. Still (November ’10)
04. Eclipse (First Touch ’95) / A Day in the Life (THE BEATLES)
05. Shape of My Heart (acoustic)
06. Otis
07. Love Meeting Love (Mike Lindup on vocals) (LEVEL 42)
08. Marignane (November ’10)
09. When the Angels Fall (Sting - The Soul Cages ’91)
10. Бистришките баби
11. Fields of Gold (Dominic Miller only - acoustic) (Sting - Ten Summoner's Tales ’93)
12. La Belle Dame Sans Regrets (Sting - Mercury Falling ’96) (including bass solo) (Mike Lindup on vocals)
13. Saint Agnes and the Burning Train (Sting - The Soul Cages ’91)
14. November (November ’10)
15. Sharp Object (November '10)
16. Truco (Second Nature ’99)
17. Rush Hour (First Touch ’95) (includind percussion solo)
18. La Boca (First Touch ’95)
Бис:
19. Bring on the Night (The Police - Reggatta de Blanc’79) / When the World Is Running Down (The Police - Zenyatta Mondatta ’80)

Ози
Снимки: Edwar







Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


wenzdy 30.05.2011 11:51:21 отговори + 0 0
Беше страхотен концерт, но чесно казано очаквах повече раздвижващи песни... Прекалено баладични бяха почти всички. Но това не значи, че не ми харесаха и те Беше страхотно като цяло, и много ме изненада с поканата, която е направил на Бистришките баби. Настръхнах като излезнаха да пеят
Евала за всичко!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 29.05.2011 15:33:59 отговори + 0 0
Защо никой не ми е казал за този концерт Било е страхотно, ситурен съм
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".