Константин Цеков (ФСБ): "ЛЕГЕНДИТЕ не сме ние, а песните, които изпълняваме"

13 сеп 2015, 18:26 ч. 5647 / 21 21
пред./следв.

   Както вече знаете, тази есен ще се състои първото турне на супергрупата ЛЕГЕНДИТЕ, в чийто състав влизат Константин Марков и Стенли (ТАНГРА), Йордан Караджов (СИГНАЛ), Константин Цеков (ФСБ), Димитър Кърнев (D2) и Любо Киров (ТЕ). На своите концерти музикантите ще изпълняват любими на няколко поколения рок фенове песни. Първите им изяви са съвсем скоро - на 14 септември ЛЕГЕНДИТЕ ще бъдат в Бургас, а ден по-късно и във Варна. Това е и поводът да ви срещнем с Константин Цеков, който ще ви разкрие интересни подробности около предстоящото турне.

 

 

WeRock.bg: Здравей! Нека започнем интервюто с това как дойде идеята за създаването на супергрупата ЛЕГЕНДИТЕ и как определихте точно кои хора да влязат в нея?
Константин Цеков: В интерес на истината, първоначалната идея за това е била на Косьо Марков от ТАНГРА и Митко Кърнев от D2. Те са били първите двама, които са обсъждали създаването на такава група. А аз пък бях последният от веригата. Косьо и Митко първо са се обадили на Стенли и Данчо Караджов, които са се съгласили да вземат участие в проекта. След това са привлекли и Любо от група ТЕ. Който пък се е сетил за мен и съответно ми се обадиха да ме поканят. Така че, аз реално съм най-новия член на тази група. Хронологията на събитията обаче няма чак толкова голямо значение. Събирането на подобни групи в световен мащаб е нещо обикновено. Има много такива примери. В България това е широко разпространено що се отнася до джаз музиката. Повечето наши джаз музиканти преливат, така да се каже, от едни състави в други. Честа практика е някой наш джаз музикант да участва в четири-пет формации наведнъж. Допълват се, преминават от едни групи в други, закриват или създават нови - това не е нещо необичайно.

Ако трябва да направиш едно сравнение между групите ФСБ, ТАНГРА, СИГНАЛ, Д2 и ТЕ, какво би било то? По какво си приличат и по какво се различават според теб?
Общото между нас е, че всички правим рок музика. Слава Богу, тя все още е жива в България и всички тези групи и музиканти съществуват и са действащи. Това беше първото и най-важно условие, по което ние се разбрахме, когато се събрахме с новосформираната група - да не си пречим на всичко останало, което всеки един от нас прави. Разликата между нас идва от там, че всяка от формациите си има свой собствен стил на свирене и на композиране. И това е много хубаво нещо, защото така има многообразие. Ако бяхме еднакви, нещата щяха да бъдат доста монотонни.

Може ли да чуем мнението на Константин Цеков за всяка една от тези групи?
Не бих искал да се спирам детайлно на всяка една поотделно, но според мен най-важното е, че с тези групи през годините сме били колеги и сме общували без никакви проблеми. Единствено не сме свирили заедно. За мен това, което се случва сега, е много интересно, защото никога не съм свирил с някой от тези музиканти. Уважаваме се, активни сме и вървим напред. Само и единствено положително мнение имам към тези групи. Ако след време трябва отново да започна да правя рок музика, пак бих го направил по начина, по който го правим във ФСБ. Всеки един от нас си носи своята индивидуалност. Уважавам техния стил на работа и техния професионализъм.

Въпросът, който най-много вълнува вашите почитатели, е кои песни ще изпълнявате на концертите си. Може ли да дадеш малко светлина по този въпрос и да ни кажеш как вие шестимата избрахте композициите, които ще влязат в сетлиста ви?
Още от самото начало, когато се събрахме, започнахме да обсъждаме този въпрос. Всеки един от нас предложи по няколко песни, които смята, че са подходящи за един подобен концерт. След това всички дадоха мнението си относно избора на другите. Някои композиции останаха, а други бяха сменени, защото не са удобни и подходящи за свирене и пеене в такъв формат. Стигнахме, така да се каже, до един междинен компромис, в който всеки от нас предложи по 3-4 песни от репертоара на групата, от която идва. Що се отнася до заглавия, то не бих искал да развалям изненадата на зрителите. И все пак, ще спомена по една песен на всяка от групите. На ФСБ ще изсвирим инструменталната композиция "Пъпеш", на ТАНГРА - "Оловният войник", на D2 - "Не мога да спра да те обичам", на ТЕ - "Има ли цветя", а на СИГНАЛ - "Сбогом".

Как ще бъдат изпълнени песните? В оригинален вариант или с променен аранжимент? И един подвъпрос: доколкото разбрах всеки от вас ще изпълнява песни на някоя от останалите групи. Защо се решихте на тази стъпка?
Не, не е точно така. В общи линии, всеки ще изпълнява основно свои песни, но с помощта на другите. Разпределяме си отделни припеви или куплети, в които се допълваме един друг. Що се отнася до аранжиментите, то ние се стремим да сме максимално близко до оригиналните варианти на песните, но въпреки това вокално, те ще са много разнообразени, поради простата причина, че всички ние ще пеем. Което е и голям плюс за предстоящите концерти, защото групата ни притежава една доста широка палитра от гласове. Има едно изключение, разбира се и това е D2, защото те нямат представен певец при нас. Вокалните партии на техните песни ще се поемат основно от Стенли и Любо.

Освен чисто музикалната страна на концертите, подготвили ли сте някаква специална мултимедия? И изобщо, какво да очакваме що се касае до визия и звук?
Зрителите могат да очакват от нас един типичен рок концерт. Ще има много добра апаратура и осветление, както и два големи екрана, на които ще се пресъздава това, което се случва на сцената. Що се отнася до мултимедията, на първите два концерта във Варна и Бургас такава няма да има. Но ние я подготвяме за втората част на турнето, която започва на 30 октомври.

Любо Киров, когото познаваме като един чудесен вокалист, ще се изявява на концертите на ЛЕГЕНДИТЕ основно като барабанист. Достатъчно добре ли се справя той в това си амплоа?
Аз лично бях доста изненадан, когато ми казаха, че Любо свири на барабани. Същевременно, много приятно се изненадах и когато видях, че той се справя изключително добре с тези инструменти. Почти никой не го е виждал да свири на барабани и да пее едновременно, но това ще бъде част от концертите ни. В общи линии той е нашия основен барабанист, но за моментите, в които излиза напред, за да пее песни, сме привлекли двама допълнителни барабанисти. Това са Васил Вутев от D2 и Стефан Цеков от ФСБ. Те ще ни помагат като гост музиканти.

Знаем датите на концертите ви в Бургас и Варна. Би ли ни казал в кои други градове смятате да свирите тази есен и ако е възможно - конкретните дати и места?
Сигурните концерти са в Бургас и Варна на 14 и 15 септември, в летните театри. От там нататък, без да съм абсолютно точен в поредността, втората част на турнето ни започва на 30 октомври, като ще направим концерти в Русе, Пловдив, Габрово и Ямбол, а на 14 ноември - в Зала 1 на НДК.

Ти вече разкри някои подробности, но все пак, какъв тип шоу да очакват вашите почитатели? Пълнокръвен рок концерт или по-скоро близка и лична среща между вас и феновете?
Шоуто ще бъде един истински рок концерт, но самото представяне на всеки един от нас ще е изненада за зрителите, която за момента няма да разкривам.

Наричате предстоящите си концерти "машина на времето". Според теб, до колко една такава машина е необходима на българските рок фенове днес?
Имайки предвид обстоятелството, че в световен мащаб музиката е в една ясно изразена криза и то в почти всички жанрове, включително и в рока, една подобна машина на времето е добре дошла. Така или иначе, хората винаги се връщат с една носталгия към старите парчета, които, освен всичко друго, са им много добре познати. Нещата са двустранни - хем имаме криза в музикално отношение, хем хората обичат да се връщат назад, към любимите си песни. Аз, а и моите колеги, бихме се радвали, ако на концертите ни присъстват поне три поколения фенове.

Смятат ли музикантите от ЛЕГЕНДИТЕ да записват заедно нови песни? Или дори цял албум?
Да, имаме идеи за нови неща. Дори имаме и конкретна идея за една нова песен, но за момента сме оставили тази работа за след турнето, за да можем изцяло да се концентрираме върху предстоящите концерти. Когато те приключат, ще запишем въпросната композиция.

А дали някой от предстоящите ви концерти ще бъде записан и евентуално издаден на DVD?
В момента сме в преговори за едно подобно нещо. Засега обаче параметрите не са много ясни, така че въпросът стои открит.

Какво според теб е наследството, което оставят след себе си тези шест групи, на които са членове музикантите от ЛЕГЕНДИТЕ?
Най-важното наследство, което оставят, е музиката. И друг път съм го казвал, но пак ще го повторя - името ЛЕГЕНДИТЕ се отнася не за музикантите, които са членове на тази група, а за песните, които оставяме след себе си. Легендите са самите песни.

А смяташ ли, че музиката, която записват съвременните български рок групи, ще се слуша както вашата, да речем, след 20 години? И изобщо, какво е мнението ти за българския рок днес?
Няма какво да се лъжем - най-верният показател, за това дали дадена песен е качествена, е времето. Доколко музиката на даден изпълнител ще се слуша след време. Няма нищо по-хубаво от това след 20 или 30 години хората все още обичат и слушат тази музика. Ако обаче я забравят след два месеца, това означава, че трябва да светне една червена лампа, която да даде сигнал, че нещо не е наред. А че в България кипи рок живот - това е факт. Но аз лично бих искал той да е по-изявен и да е с ясни мащаби и параметри относно това, кое как трябва да се случва. На българския рок много лоша шега му изиграха площадните прояви, които съществуват години наред. Хората отиват и гледат нещо без пари и си мислят, че цялата тази продукция не струва нищо. Не е много редно това, според мен. Редното би било всеки, който иска да присъства на подобно събитие, да отиде и да си купи билет, за да види любимата си група. А не да гледа каквото и да е било, безплатно, на площада. Пак ще кажа, това нещо изигра доста лоша шега на българската поп и рок музика.

А осъзнаваш ли факта, че голяма част от хората, които ще посетят предстоящите ви концерти, не са била родени, когато са записвани повечето песни, които ще изпълнявате? И как си обясняваш това, че музиката ви продължава да се слуша толкова години по-късно?
Не съм изненадан от това. От доста години насам, когато правим концерти с ФСБ, поне половината от зрителите ни не са били родени, когато сме записвали песните, които изпълняваме. Но въпреки това, тези хора знаят текстовете и пеят заедно с нас. Което ме радва много. Затова е и съвсем логично на предстоящите ни тази есен изяви да се случи същото. Надявам се да стане точно така.

Според теб, как би стоял в комбинацията ФСБ-ТАНГРА-СИГНАЛ-D2-ТЕ един член на ЩУРЦИТЕ? И беше ли обсъждан подобен вариант, когато създавахте този проект?
В интерес на истината не знам дали подобна идея е била обсъждана, защото, както вече споменах, аз се присъединих към групата най-късно. Така или иначе всякакви варианти са възможни. В момента сме се спрели на този, който ви е известен.

Самият ти вече си бил част от подобно нещо.
Точно така, да. Бях гост на два концерта на супергрупата ФОНДАЦИЯТА. Но за мен при ЛЕГЕНДИТЕ е доста по-интересно, защото поемам голям репертоар от пеене. А и освен всичко друго, съм отворен към подобни експерименти. Силно се надявам това, с което сме се захванали, да е успешно.

От казаното от теб до тук разбирам, без да говорим за нещо конкретно, че вашата идеята е по-дългосрочна, а не касае само предстоящите няколко концерта.
Точно така. В основата си това е отворен проект, но сега сме длъжни да се концентрираме върху онова, което ни предстои в близките два месеца.

Благодаря ти за това интервю. Ако искаш, сега имаш възможност да се обърнеш към нашите читатели с няколко думи. Какво би казал на онези от тях, които се колебаят дали да посетят някой от концертите на ЛЕГЕНДИТЕ?
Бих им казал най-важното - ако посетите някой от концертите ни, няма да съжалявате. Ще бъдете много приятно изненадани, така че заповядайте.

 

Текст: Ози

 



Коментари   (21)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Koko 1.01.2021 21:09:55 отговори + 2 0
Защо не пишете как си заминаха Александър Бахаров,Ивайло Крайчовски и Петър Славов – Пъпеша oт ФСБ???
Има интересни неща.......
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cynic 17.09.2015 09:10:28 отговори + 2 1
До Данчо Караджата (Бавният пръст) - Добре че беше комунизма, та да ви направи група, иначе ако тръгнете сега по кръчмите да ми дрънкате пиянските си песнички, ще ви мерят с бутилки Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cynic 17.09.2015 09:06:03 отговори + 3 0
Ах,ама като започнат да се правят на "скромни" Легендите не били те, а песните , които изпълнявали, хаха.. иначе точно определение - " песните, които изпълняваме" щото 99% са крадени Нещастници Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аз бях там 15.09.2015 13:48:47 отговори + 5 5
Идете и ги вижте на живо! Снощи сцепиха в Бургас!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 15.09.2015 14:34:20 + 2 4
Изсвириха ли песен, която не обичаш? : ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аз бях там 15.09.2015 17:22:02 + 3 2
Не, да ти имам и хумора....зрял
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дърт пръч 14.09.2015 20:58:35 отговори + 9 0
На Тангра и ФСБ че песните са легендарни спор няма. Митко Кърнев бих го приел, ако не беше недоразумението Любчо от Ние, Вие, Те. Той тотално няма място в такава сборка. Още по-малко песните му. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ляляля 14.09.2015 19:44:23 отговори + 10 0
Косьо Цеков е голям, ама при положение, че вече има Фондацията, ся тия, дето са събрали от кол и въже, са леко тъпа история.
Пък Любо от ТЕ, който може да е рок-фен, ама няма нищо общо с рок музиката и онова лъмбърсексуално китаристче са като на свинче-звънче.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Osiris 14.09.2015 15:12:48 отговори + 14 6
Нито песните са ви легенди нито вие. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GG is a name 14.09.2015 14:14:07 отговори + 5 6
Благодаря ти за това интервю. Ако искаш, сега имаш възможност да се обърнеш към нашите читатели с няколко думи. Какво би казал на онези от тях, които се колебаят дали да посетят някой от концертите на ЛЕГЕНДИТЕ?

- Някои от вашите читатели са с робско-селски манталитет, бачкат за минимална заплата и са озлобени срещу всичко и всеки което не се вписва в представите им за ПРАВЕДНА музика.


А да се наричат палячовци едни от най-слушаемите български артисти от наистина качествената и вечна българска поп и рок сцена е признак на наистина ниска култура.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 14.09.2015 15:24:31 + 2 9
*прозяф*

Ъндърграундът, дори родният мъничък такъв, ври и кипи от музикални идеи. Някои връстници на чичото от интервюто пишат НОВИ албуми, защото имат идеи. Вечната българска поп и рок сцена да ходи на Златен Орфей! : )
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба ти 14.09.2015 15:35:26 + 6 2
Може би да ври и кипи, но така наречените от теб идеи в 90% от случаите са копи/пейст от западни банди. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Борис 14.09.2015 13:27:33 отговори + 11 5
На концерт, за да гледам и слушам Д. Караджов - най-големият чалгар в бг рок - никога!!!!!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ОГМ 14.09.2015 12:22:03 отговори + 6 3
Палячовци. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Stewie Griffin 14.09.2015 11:38:33 отговори + 6 3
Халтурка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 13.09.2015 23:00:05 отговори + 5 4
"Имайки предвид обстоятелството, че в световен мащаб музиката е в една ясно изразена криза и то в почти всички жанрове, включително и в рока, една подобна машина на времето е добре дошла"

Чини ми се, някой има една нужда да излезе от гардероба и да си изтупа нафталина от ушите : )
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бочко 13.09.2015 23:19:23 + 8 1
Не музиката е в криза, а музикалния бизнес. Но нафталина в ушите наистина не прощава... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 13.09.2015 23:43:48 + 1 3
И да тупа или не.. винаги е било така, и Pink Floyd са ги гледали странно в началото, винаги старото поколение не осъзнава какво се случва. Може и да спрат да си изказват мнението. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 14.09.2015 04:05:11 + 8 1
В комерсиален план, музиката е мъртва от 1994 насам (годината, в която Кърт Кобейн умира и в която Джъстин Бийбър се ражда). Тук и там има някой друг талантлив АРТИСТ, но една птичка пролет не прави

Истината е някъде там... далеч, далеч от МТВ.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 14.09.2015 04:09:48 + 4 0
asfas,

Надявам се не сравняваш карикатури от сорта Майли Сайръс, Ники Минаж и Уан Ерекшън с група Пинк Флойд! Няма спор, че ще се намерят и по-големи бездарници от тях вбъдеще, ама тези (и много други) имена никога няма да ги призная, ако ще да ме застрелят.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 13.09.2015 19:09:00 отговори + 7 5
Нека негативното гласуване започне... сега. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".