KREKHAUS пускат първи сингъл от новия си албум - "On the Hidden Tracks"

14 юни 2018, 12:22 ч. 891 / 5 0
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

На 13 юни българската рок група „Krekhaus“ пусна онлайн водещия сингъл от албума си „Odd One Out“, чието официално представяне е на 18 юли 2018 г. в „Маймунарника“. Песента „On the Hidden Tracks“ може да бъде чута и в програмата на радио „Z-Rock“.

Основана през 2014 г., рок групата „Krekhaus“ се впуска в усърдно създаване на авторска музика в цял спектър от настроения – от подходящото за големи сцени и усилватели, до акустични изпълнения в задушевната обстановка на малки клубове. Те вече имат зад гърба си серия от концерти в различни столични заведения, както и на някои от най-мащабните фестивали в страната, сред които „София диша“ и „Капана фест“. Имат и три големи колаборации: групата е подгрявала за „Остава“, била е част от лейбъла „Homeovox“, а през април 2018 г. е лично избрана от австрийското пауър трио „Mother’s Cake“, за да подгрява на софийския им концерт по време на европейското им турне. В музиката на „Krekhaus“ се усещат влияния от много жанрове, сред които фънк, соул, блус, психеделичен рок и джаз, а границите между тях съществуват, само за да бъдат отхвърлени.

Необичаен е и подходът при създаването на албума, който е записан от цялата банда в студиото заедно, за разлика от предпочитания сред музикантите начин всеки от групата да записва своята партия поотделно. Много от рок записите вече се продуцират като електронна музика – с метроном, еднакво, равно и съответно сухо, споделят „Krekhaus“. „Ние свирим рок, но отношението ни е джаз“, казва китаристът Явор Недев. Бандата целенасочено бяга от твърде китарното звучене и дългите сола, защото според тях за съвременната публика това е скучно – китарата не е модерен инструмент, а публиката търси спонтанност и допълване, вместо открояване на един член от групата. Въпреки това заветът на великите блус китаристи прозира в няколкото сола на Недев, добре балансирани от съответстващи сола на баса, барабаните и вокала.

Каченият в Youtube сингъл е придружен от текста на песента, подканващ към дискусия. „Не искаме да ограничаваме интерпретацията на текста единствено до начина, по който е бил написан, а да отворим поле за индивидуален прочит на всеки слушател. Всеки може да открие нещо различно в него,“ обяснява басистът на „Krekhaus“ Явор Милчев.

Това е техният стремеж от началото, отразен в солидната доза импровизация в концертите им на живо. Споделят, че имат доверие помежду си и са откровени в общуването си един с друг, с надеждата това да вдъхнови и публиката да е откровена в своето. „Един от критериите, по които преценявам, че един концерт се е получил, е когато изляза след края и видя хората да си говорят на групички. Никой не гледа в телефона си, дори хора, които са се запознали на концерта. И ако тази искра продължи един-два часа, за един кратък момент светът е по-хубаво място. За един момент ставаш човек, който е слушал музика, говорил си е с други хора, за малко няма бариери в общуването,“ казва Явор Недев.

Сингъла „On the Hidden Tracks“ можете да чуете [по-долу]:

 

 

още за:

Krekhaus


Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".