Критикуват Roger Waters за подобна на нацистка униформа, той отговаря

28 май 2023, 17:03 ч. 911 / 8 11
пред./следв.

   През 2013 г. при паметното първо гостуване на легендарния Roger Waters в България родната публика стана свидетел на живо на шоуто "The Wall", в което изобилства тоталитарна, милитаристична и най-разична друга символика.

   В последните години звездата от PINK FLOYD често е в центъра на скандали, обвиняващи го в антисемитизъм, подкрепа на режима на Путин в Русия и др. През миналата седмица Roger Waters отново разбуни духовете, при това в германската столица Берлин. Законите в държавата, които забраняват нацистка пропаганда, са много по-строги отколкото в други страни. Част от спектакъла е появата на музиканта в униформа, много наподобяваща нацистки/есесовки костюм от Втората световна война, вкл. с червена лента на ръката. На нея вместо свастика са изобразени два кръстосани чука - един от най-харктерните символи на "Стената".

   Освен че Waters бе критикуван за тази проява, той е и разследван от германската полиция за евентуално нарушаване на разпоредбите. И това не е всичко - Roger е обвиняван в поругаване паметта на Ане Франк - еврейско момиче от Нидерландия, което губи живота си през 1945 г. в концентрационния лагер "Берген-Белзен", близо до Хановер и е един от символите на Холокоста. По време на концерта името на Ане Франк е показано на огромния сценичен екран заедно с тези на американската жертва на полицейско насилие Джордж Флойд и палестинската журналистка Ширин Абу Акле, убита през миналата година в Израел. Възможно е и Фондацията на Ане Франк да заведе иск срещу Waters за непозоволено използване името на момичето, което организацията е регистрирала като търговска марка.

   В петък, 26 май, Roger разпространи следното изявление в социалните мрежи:

Скорошното ми представление в Берлин предизвика недобросъвестни нападки от страна на онези, които искат да ме очернят и заглушат, защото не са съгласни с моите политически възгледи и морални принципи.

Елементите на моето изпълнение, които бяха поставени под въпрос, са съвсем ясно изявление в опозиция на фашизма, несправедливостта и фанатизма във всичките му форми. Опитите тези елементи да бъдат представени като нещо друго са неискрени и политически мотивирани. Изобразяването на невменяем фашистки демагог е характерна черта на моите представления още от "Стената" на PINK FLOYD през 1980 г.

През целия си живот съм се обявявал против авторитаризма и потисничеството, където и да ги видя. Когато бях дете след войната, името на Ане Франк често се произнасяше в нашата къща, тя се превърна в постоянно напомняне за това какво се случва, когато фашизмът е оставен без контрол. Родителите ми се сражаваха с нацистите през Втората световна война, като баща ми плати най-високата цена.

Независимо от последствията от атаките срещу мен, ще продължа да осъждам несправедливостта и всички, които я извършват.

 

roger waters in nazi like uniform

още за:

Roger Waters


Коментари   (11)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Бичи Рлекмор 30.05.2023 18:41:42 отговори + 4 0
Стига глупости, бъдете обективни, Роджър не е нито путинист, нито фашист, ако беше путинист нямаше да пише публични писма до путин и зеленски с призиви да се спре войната! А тия регистриралите името на Ане Франк като "ТЪРГОВСКА МАРКА" да се скрият някъде, защото не знам кой злоупотребява повече с нейното име!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

иво 28.05.2023 23:57:46 отговори + 14 19
Моля, не правете Роджър герой. Чавекът е путинист. Ако беше фашист, щеше да е малко по- умен. Човекът се е наредил до стивън сегал и останалите долни путинисти. Моля, моля,......... тоя плейбекаджия не е и няма да бъде никога националсоциалист. Това е руска подлога. Руска, долна подлога. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tuk 28.05.2023 18:39:07 отговори + 15 16
Werock и вие ли станахте политически сайт. Тоз костюм Уотърс го носи от 43 год. Направи сигурно 200 концерт в Германия и нямаше проблем. Недейте се подава на пропагандата. По-добре пишете за музиката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 28.05.2023 18:43:48 + 9 3
Новината е изявлението на Роджър Уотърс от преди два дни, а не костюма. Мислехме, че е достатъчно ясно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

иво 29.05.2023 00:10:06 + 11 7
Сериозно........... Да пишат за музика, Когато тоя нещастник се занимава само с политика. При политически путинистичен певец пишеш и ти за политика. Не случайно тук са руските тролове, да го подмиват. Още, когато беше тук последно каза, че "Запада " бил едно нищо, а русия на путин била супер. После почна войната тоя долен нещастник путин и роджър се чуди как да се гъне.............ама пак е верен на русия и путин. Дали е заради пари или зависимост или идея не е важно. Роджър Уотърс е изцяло политическо лице. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

White Laces 28.05.2023 17:53:48 отговори + 18 21
Ако имаш кръстосани чукове на ръкава, си нацист. Ако имаш татуирана свастика, си Мариуполски герой... Съвсем се обърках... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 28.05.2023 18:01:15 + 15 15
Е как няма да си объркан като не правиш разлика да показваш нещо пред десетки хиляди хора на сцена или да го носиш под дрехите си.
Шофьорска книжка имаш ли? Моля те не шофирай! Че ще се объркаш как едни МПСта имат 4 колела, други 6 или дори 8, а трети само 2. И ще направиш ужасно ПТП.

И Уотърс не го хулят само заради чуковете, а за цялото му облекло. Но сигурно и между тези 2 неща не правиш разлика.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

F-off 28.05.2023 20:22:56 + 4 1
Време е за денацификация и на тези:
https://tinyurl.com/3jbmy6tw
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

White Laces 28.05.2023 21:33:03 + 5 5
До ???
Аз друго имах предвид, ама ти в каква посока тръгна... За МПС-та почна да приказваш, още малко ЗДвП ще цитираш... Няма да влизам в подробности, че ще стане много политическо. Който разбрал, разбрал. Наздраве. Днес вече няма да шофирам.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

иво 29.05.2023 00:15:03 + 10 5
Не се прави на объркан. Роджър е руски пропагандатор. В тежка форма- путинист и руски империалист. Нема как да го сравняваш с бранителите на Мариопул. И у нас подобните ти пишат, че Цар Борис, Иван Михайлов, Димитър Талев, Тодор Александров и стотици други чисти и добри български патриоти са................фашисти. Еми тогава и ние сме фашисти. По - добре български фашист от руски пропагандатор. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 29.05.2023 05:52:32 + 6 7
Дантелите като всеки русоРоб леееко пропусна покрай ушите си важното и се хвана за нещо, с което да смени темата. Ще те запитам отново без шегички, за да не те "разсейват"

Правиш ли разлика между това да показваш нещо пред десетки хиляди хора на сцена или да го носиш под дрехите си?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".