LED ZEPPELIN спечелиха още един рунд от съдебната битка за плагиатство на "Stairway to Heaven"

9 мар 2020, 20:00 ч. 984 / 5 5
пред./следв.

   Апелативният същ на САЩ, отговарящ за Калифорния, Аризона, Невада, Орегон, Вашингтон и няколко други щата, взе решение в полза на LED ZEPPELIN в започналото през 2014 г. дело, в което британската група е обвинена в плагиатство за класическата си песен "Stairway to Heaven".

   На първа инстанция съдът вече бе решил, че претенциите на представители на американската банда SPIRIT са неоснователни и приликите с тяхната песен "Taurus" не са достатъчни, за да може да се твърди, че композицията на ZEPPELIN е плагиатствана от парчето на колегите им зад Океана.

   Това заключение бе обжалвано и първоначално Апелативният съд го върна за дораглеждане. Сега той отсъжда в полза на британците. Предполага се, че решението ще създаде нов казус в делата за авторско право, който може да влезе и във Върховния съд.

 

 

led-zeppelin

още за:

Led ZeppelinSpirit


Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Trapeze 10.03.2020 13:42:57 отговори + 1 1
Казусът не е лесен. Този пасаж от песента явно е изплагиатстван (макар че може би е неволно). От друга страна, това е толкова сложна песен с толкова много неща в нея, че мотивът в началото представлява доста малък процент от нея, определено недостатъчен, за да бъдат записани музикантите от Спирит като съавтори. Според мен най-справедливото разрешение би било Пейдж и Плант да им дадат по някой лев (не са останали без пари, възможно най-меко казано) и да се разотиват по живо, по здраво. Но ако е имало такова предложение и музикантите от Спирит са поискали твърде много пари, да губят делото и да се сърдят на себе си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Все тая 10.03.2020 12:46:18 отговори + 0 3
Кои бяха тея спирит? За пръв път ги чувам. Явно завистта, от известността на цепелин е голяма. Ми мочета от спирит, правете музика и вие ще станете известни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

?!? 10.03.2020 13:27:22 + 4 3
Поинтересувай се. Били са някои. Свирили са на едни и същи фестивали със Зепелин в Щатите в края на 60-те. Даже вече основни музикант/и от групата не са живи. Наследниците им водят делото.
Но както винаги българските "разбирачи" са най-осведомените.......
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Все тая 10.03.2020 13:36:14 + 1 2
Абе явно свиренето по фестивалите им е останало. Явно много са закъсали за пари, че след толкова години са се сетили. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 9.03.2020 20:19:27 отговори + 3 0
Не знам дали песента е изплагиатствана или не, обаче това си остава една от най-великите песни на една от най-великите рок банди (ехххх, тия магически, настръхващи няколко секунди след 5:56-ата минута !!!)... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".