"Live Aid" концертът с Mick Jagger и др. в София - под въпрос

8 юли 2016, 14:01 ч. 5318 / 8 18
пред./следв.

   Днес сутринта една супер гореща новина обиколи българското медийно пространство - за предстоящ на 1 октомври на Националния стадион "Васил Левски" концерт под шапката на "Live Aid" с участието на Mick Jagger, Rod Stewart, Антонио Бандерас, Джони Деп, Бруно Марс, Джъстин Тимбърлейк, Филип Киркоров, Сергей Лазарев, Eagles, Smiley, Слаш, World Soul Fusion, Back band, Magic System и др. 

   Почти веднага след това се появиха и първи въпросителни и съмнения, че е възможно такова събитие да се случи и то по-малко от три месеца след анонса му. Предаваме отново публикация на партньорите ни от OFFNews.bg без редакция:

Пред анонсирания за 1 октомври на стадион "Васил Левски" в София мегаконцерт с участието на Мик Джагър, Род Стюърт, Джъстин Тимбърлейк и много звезди от най-висока класа, все още има редица въпросителни, научи OFFNews в опита си да разбере повече подробности за събитието.

Според анонса концертът трябва да повтори легендарното събитие Live Aid от 1985 г., излъчвано директно в над 100 държави и гледано от милиард и половин души като събраните средства се дарят на Червения кръст и Червения полумесец и се разходват под надзора на ООН, ЮНЕСКО и Върховния комисариат за бежанците (ВКБООН).

Запознати сме с идеята и по принцип подкрепяме такива благотворителни събития, но все още имаме редица отворени въпроси и не сме подписали договор, нито сме поели конкретен ангажимент, каза пред OFFNews говорителят на БЧК Гинка Луджева.

Първият въпрос е краткият срок за организация на концерта. Притеснява ни дали изобщо е възможно да се организира събитие от такъв мащаб за времето до 1 октомври, каза тя. Към момента организаторите не са представили договор с Националния стадион, нито е започнала продажба на билети.

Искаме и да видим черно на бяло и какъв точно ангажимент е поела генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и чак след това ще потърсим санкцията на нашата централа в Женева, казаха от БЧК.

Според информация, която OFFNews има от друг източник, организаторите наистина имат писмо за подкрепа от Ирина Бокова, но то е доста общо и без конкретни ангажименти.

Без ясен отговор остава най-важният въпрос - имат ли организаторите съгласието на звездите, които са анонсирани за концерта. Според изнесена на пресконференцията в х-л "Маринела" информация, международният промоутър, с който работят българските организатори, е казал, че Мик Джагър и Джъстин Тимбърлейк вече са дали съгласието си. Промоутърът е участвал в организацията и на други големи събития на ООН, така че не е изключено това да е истина, но държим да видим писмен документ за това, а най-добре конкретни договори, казаха от БЧК.

Като организатор на събитието е обявена фондация "Мир за теб, мир за мен". Основното й лице е Живко Ботев, който е режисьор и не е познат като организатор на концерти от голям мащаб. Заедно с него на разговорите с БЧК е присъствал Марчело Джотолов, който е обвиняем по делото "Октопод", заедно с Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов и Янко Попов.

Подкрепа за събитието все още не е дадена и от Върховния комисариат за бежанците към ООН, като мотивите са сходни - множеството въпроси, които все още нямат отговор. Идеята е представена пред ВКБООН още преди 6 месеца. Комисариатът е поискал допълнителни разяснения, за да реши дали да поеме ангажимент, но към момента не ги е получил.

Освен институционалната подкрепа и съгласието на музикантите, продължава да виси и въпросът с финансирането на събитието. На теория при благотворителни концерти музикантите се отказват от хонорара си, а организаторите поемат само разходите за път и нощувка, а х-л "Маринела" декларира, че ще осигури нощувките. На практика обаче не винаги е така, а отделно от хонорарите има и други значителни разходи. На пресконференцията организаторите обявиха, че за събитието ще са нужни около 2-3 милиона, но към момента не е ясно дали за осигуряването им има предварителни уговорки или тепърва ще се търсят.

 

 

 

 



Коментари   (18)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Brasil 8.07.2016 22:28:20 отговори + 9 5
Абе как няма да има бе, сега ще излезе и Юзбаши да потвърди, че освен обявените досега, ще дойдат и Нирвана, и Пинк Флойд в оригинални състави. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Весо Митов 9.07.2016 11:27:41 + 4 1
Абе , аре стига сте му ''местили'' кокалите на човека Покажете поне малко уважение
....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

минчУпрзникУв 18.07.2016 12:03:27 + 0 0
Юзбаши почина преди няколко години. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 8.07.2016 21:56:01 отговори + 7 2
Мик Джагър?! Джони Деп?! В България?! На Васо Левски?!?!? Това никога няма да се случи!!!!
Лайв Ейд в София?!? И това поради какви причини?
Ами и Род Стюарт?!?
Чудна работа- да не би България да е решила да изтегли още 30 милиарда заем...?
Вие знаете ли, че на Мик Джагър не можете да му намерите хотел в София?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Таблото 9.07.2016 16:51:20 + 0 0
Два милиона им е бюджетът. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ройтерс 8.07.2016 18:21:33 отговори + 4 0
Новината за Лайв Ейд не е журналистическа партенка. Може да е партенка, но е съобщена вчера на пресконференция от т. нар. организатори. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 8.07.2016 16:14:41 отговори + 6 0
Журналя... разбира се, присъстващите правят изключение
За съжаление, в целия безспирен информационен поток много трудно можеш да се натъкнеш на нещо изцяло вярно, да не говорим за качествено, да не говорим за обективно и неманипулирано. В общи линии, най-добре е да не се следят мейнстрийм каналите за информация...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Petrucci 8.07.2016 15:47:46 отговори + 11 2
Създаваме си новини и после си ги опровергаваме, така ли ХА ХА....интересна стратегия за привличане на повече посещения в сайтовете...We Rock, не се хващайте и вие на това хоро, защото ефекта ще е обратен - просто по-малко хора ще ви четат и ще ви вярват! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


asfas 8.07.2016 16:51:55 + 5 5
Кой им вярва, целият трафик на сайта е от хейтъри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

OFFFFFFFFF 8.07.2016 15:45:41 отговори + 12 1
С други думи - сбогом и благодарим за трафика... Да бяха публикували, след като проверят доколко е вярно, а не впоследствие! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 8.07.2016 15:27:43 отговори + 9 0
Ще е огромна изненада ако концертът се случи, да се провали е очаквано... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

666 8.07.2016 15:15:04 отговори + 17 4
Слави Трифонов ще изнесе концерт вместо тях, те чукундурите по тия географски ширини му сеа кефят много, и поне ще напълни стадиона!
НА ПРОСТ НАРОД ТОВА МУ СЕ ПОЛАГА!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

F-off 8.07.2016 15:42:12 + 6 2
И к'во ти е виновен народа, че не мога да се сетя?!?!?
Да организират такъв концерт, да видим колко ще присъстват, пък тогава се напъвай да храниш хора, от които нищо не зависи, а са само зрители....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

666 8.07.2016 23:46:47 + 4 1
Народа по тез географски ширени с съставен основно от ОФФЦИ, с малки изключения, щом се обиждаш сматай ти от кои си?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 8.07.2016 14:26:22 отговори + 11 5
Беше прекалено хубаво, за да е истина. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хмм 8.07.2016 19:01:08 + 6 0
Е чак пък хубаво.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ollyver 8.07.2016 14:12:38 отговори + 23 2
Не било компютри , а компоти . И не сме ги изнасяли , а ни ги връщат . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Елена Кучкова 8.07.2016 14:04:56 отговори + 17 0
Ясно - няма да има такъв концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".