Наяве в зимна нощ: СИГНАЛ в София на 7 декември

8 дек 2023, 16:10 ч. 1659 / 53 1
пред./следв.

   В студената, мокра и не особено приятна вечер на 7 декември се проведе едно събитие, което стопли сърцата на феновете, които присътваха на него. Това беше юбилейният концерт на група СИГНАЛ по случай 45-годишнината ѝ. Шоуто беше в зала 1 на НДК, а освен бандата участваха Русенската филхармония с диригент Димитър Косев и народните певици от квартет "Славей", начело със Светла Караджова, дъщеря на известната народна певица Надка Караджова. Общият брой на музикантите на сцената беше точно 45, както са и юбилейните години на СИГНАЛ. Организатори на събитието бяха "Event Masters".

   Да кажем няколко думи за историята на група СИГНАЛ за тези, които не са запознати. Тримата музиканти Йордан Караджов, Румен Спасов и Христо Ламбрев се отделят от група ЗЛАТНИ СТРУНИ и основават група СИГНАЛ на 1 юни 1978 г. Името на групата се дължи на странен сън, сънуван от Данчо Караджов и пастата за зъби на Румен Спасов. Първото парче, което записват е "Любов", още през 1978 г. Първия си албум "Вечен кръстопът" групата записва и издава през 1979 г. Досега музикантите имат 18 албума и изнасят хиляди концерти в страната и чужбина.

   По време на социализма са спирани да свирят за различни периоди по различни поводи. Най-бруталният случай е от 10 февруари 1982 г., в препълнената зала "Изгрев" (от 1996 г. "Бойчо Брънзов") в Бургас. Публиката започнала да скача и вика, охраняващите милиционери започнали да удрят хората наред. Данчо Караджов спрял концерта, заявявайки, че не могат да свирят под ударите на милиционерски палки. След това групата е спряна от участия за около една година.

   СИГНАЛ са претърпявали редица промени в състава и в момента са: Данчо Караджов - вокали/бас/китара, Александър Мариновски - китара, Георги (Жоро) Янакиев - бас и Владимир Захариев - барабани.

   Но да се върнем към това, което видяхме на сцената снощи. Концертът започна с песента "Зелени сигнали". След нея фронтменът Данчо Караджов поздрави публиката, представи Русенската филхармония и диригента Димитър Косев и продължи с парчетата "Липсваш ми" и "Лодка ли е любовта". Преди всяка песен Данчо обясняваше какво ще изпеят, а понякога от кой албум е парчето и някои подробности около него. Специално внимание беше обърнато на песните по текстове на Александър Петров - "Съжалявам", "Между ад и рай", "В друго време, в друг свят", а също и на песента по текст на Михаил Белчев "Сляп ден".

   Публиката приемаше възторжено изпълненията и припяваше на почти всички парчета, като на последните доста заглушаваше групата. Самият Данчо Караджов даваше тон за припевите, за да бъдат изпълнени от феновете. Всички песни бяха в нов аранжимент за симфоничен оркестър. Чухме за пръв път нов вариант на парчето "Вопъл и екстаз" от "Черно-белият албум" (2005). При изпълнението на "Цариградски нощи" от соловия проект на Караджов от 2012 г. "Такъв е животът", участие взеха квартет "Славей" с вплитане на народна песен в рок композицията. Диригентът Димитър Косев два пъти сяда зад рояла за парчетата "Сбогом" и "Да те жадувам". По време на най-прочувствените балади видяхме и въздушна акробатика, изпълнена от красиви момичета, които за всяка песен си сменяха костюмите. Зад оркестъра имаше мултимедиен екран, на който се прожектираха изображения в унисон с песните. От двете страни на сцената имаше по един голям екран, на които можеше да се наблюдава ставащото на сцената.

   Концертът премина в приповдигнато настроение, като в залата имаше представители на различни поколения фенове. По-голяма част от публиката знаеха текстовете и, както се спомена по-горе, с желание припяваха. Залата притихваше по време на изпълненията на чудесните балади "Съжалявам", "В друго време, в друг свят", "Сбогом", а на финалните композиции, огромните хитове "Може би" и "Да те жадувам", всички присътващи крещяха думите в екстаз. За съжаление, нямаше бис, но се надяваме да има друг път и повод да чуем едни от най-любимите композиции от българския рок.

Сетлист на СИГНАЛ:
01. Зелени сигнали
02. Липсваш ми
03. Лодка ли е любовта
04. Любов
05. Съжалявам
06. Приказен свят
07. Между ад и рай
08. Вопъл и екстаз
09. Сляп ден
10. Цариградски нощи
11. Сбогом
12. Спри се
13. В друго време, в друг свят
14. Може би
15. Да те жадувам


Текст: HeatehHeart
Снимки: Event Masters

 

   В галериите ни може да разгледате десетки снимки от концерта на СИГНАЛ в София на 7 декември 2023 г.

 

група сигнал, концерт

концерт на сигнал

концерт на сигнал с оркестър

концерт на сигнал

група сигнал, данчо караджов



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


sulfric 8.12.2023 16:22:33 отговори + 19 7
беше топ на Paradise Lost, да Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".