Нощта на трите музи - EVANESCENCE в София на 11 септември

12 сеп 2019, 14:57 ч. 4421 / 35 18
пред./следв.

   Три нежни и силни жени - всяка със своя история, свой път и своя борба - споделиха с българските фенове емоциите си през призмата на музиката в софийската зала "Арена Армеец" в късните часове на 11 септември. Amy Lee от EVANESCENCE бе неоспоримата кралица на нощта, подкрепена от Deena Jakoub от VERIDIA и Светлана Близнакова от SEVI, които дадоха всичко от себе си, за да създадат идеалната атмосфера за незабравимо рок шоу.

   Организаторите от "Keen Acts" бяха свършили чудесна работа, за да върви вечерта "по ноти" и присъстващите около 5000 човека да се насладят на концерта благодарение на лесно влизане, спокойна обстановка и стриктно придържане към предварително обявения график.

   Светлините угаснаха за няколко мига точно в 20:00 ч., за да изгрее фронтдамата Светлана - водената от нея актуална българска рок банда SEVI се качи на сцената и се впусна директно в най-новия си албум, "Follow Me", издаден през март тази година. Севи и колегите ѝ Рали, Павлин и Делян не пестяха сили, защото имаха само 25 минути да покажат на какво са способни.

   На по-утвърдените им парчета "Don't Hesitate" и "One Time Thing" (от албума "The Battle Never Ends", 2016) пролича отношението на публиката. А финалът даде отговор на втория важен въпрос относно представянето на SEVI: "Ще изсвирят ли песента с китаристката на EVANESCENCE?" Да, изсвириха "To Hell and Back" и да, рамо до рамо с Jen Majura (облечена с тениска на SEVI), която участва и в студийния запис на парчето. Както каза самата Севи: "Понякога и най-смелите мечти се сбъдват."


   Какъв беше първият важен въпрос ли? "Ще стане ли като на концерта на NIGHTWISH?" Е, за щастие, не стана.

Сетлист на SEVI:
01. Follow Me
02. Am I Alive
03. The Art of War
04. Don't Hesitate
05. One Time Thing
06. To Hell And Back (with Jen Majura)

 

sevi

 

   Ред бе на VERIDIA, алтърнатив рок група от Нашвил, щата Тенеси, която поднесе на публиката съвременна смесица от поп, рок и електроника, където китарните рифове играеха поддържаща роля. Четиримата музиканти излязоха в семпли черно-бели сценични облекла на фона на също толкова семпло пано с логото на групата, решени да атакуват с най-силното си оръжие - музиката. Атрактивната певица с египетски корени Deena Jakoub залагаше на поп и R'n'B изразни средства, като боравеше безкомпромисно с гласа си, а неуморният китарист Brandon Brown често оставяше основния си инструмент и заставаше зад семплера.

   VERIDIA вече са съпровождали EVANESCENCE по време на американското им турне през 2015-2016 г., а сега са плътно до тях и на европейските им дати. За 40-те минути, които им бяха отделени, младите американци представиха почти целия си дебютен дългосвирещ албум "The Beast You Feed" (2018) и на няколко пъти благодариха на публиката на български.

   Несъмнено акцентът в сетлиста им беше прочувствената балада "I'll Never Be Ready", написана от вокалистката в памет на нейния баща, починал през 2017 г. За изпълнението на песента в центъра на сцената бе поставено пиано, а мястото пред клавишите зае самата Amy Lee, която изви глас в този разтърсващо емоционален дует и заслужено обра овациите на публиката.

   Иначе в тълпата постепенно се открояваха все повече танцуващи и подскачащи островчета, докоснати от неподправената енергия на VERIDIA, като фронтдамата Deena успя да си спечели поддръжници в пеенето за парчета като "Ghost" и хита на групата "Disconnected". С него квартетът сложи край на участието си и покани всички за лична среща на мърчандайз щанда след края на концерта.

Сетлист на VERIDIA:
01. I Won't Stay Down
02. Reckless
03. Still Breathing
04. Cheshire Smile
05. Numb
06. Ghosts
07. I'll Never Be Ready (with Amy Lee)
08. Mystery of the Invisible
09. Feed the Animal
10. Disconnected


 

   Минути ни деляха от втората среща с EVANESCENCE и обаятелната фея на мрака Amy Lee, а предварителната заявка в анонсите за шоуто бе за "завръщане към рок корените след двугодишно турне със симфоничен оркестър". През лятото на 2017 г. за пръв път посрещнахме американската банда в България като хедлайнер на фестивала "Hills of Rock" в Пловдив. Тогава Amy Lee и компания впечатлиха с изключителен професионализъм, стегнато представяне без многословни интерлюдии и ясен звук като на запис, и изваяха незабравимо емоционално преживяване.

   Под знака на същото безапелационно качество премина и вторият концерт на EVANSCENCE у нас, който бе първо посещение на групата в София, а Amy Lee сподели от сцената, че много им е харесало първия път и за тях е удоволствие да се завърнат.

   Още с откриващото парче "Imperfection" заявката за фокус върху рок звученето бе изпълнена - чаровната фронтдама запрати във висините мощния си мелодичен глас, китаристите Jen Majura и Troy McLawhorn атакуваха с остри рифове по фланговете, а Will Hunt не спираше да се раздава зад барабаните.

   На хитове от ранга на "Going Under", "Call Me When You're Sober" и "What You Want" публиката нямаше нужда от покана да приглася и да подскача. А нежни парчета като "Lithium" и перлата на биса "My Immortal" започваха като тихи и дълбоки води, за да кулминират в рок експлозии, които разбиваха граници и задръжки и неумолимо повличаха публиката във водовъртеж от чувства.

   Като природна стихия бушуваше легендарният глас на Amy Lee, сякаш недокоснат от изминалите близо 20 години и неподвластен на напрежение, стрес или умора. В продължение на цялото 90-минутно шоу на EVANESCENCE фронтдамата рисуваше картини с гласа си - надигаше се като придошла река, ромолеше като нежен дъждец, рееше се като ефирни, но студени снежинки, или се забиваше като назъбено парче лед. А пръстите ѝ върху клавишите на пианото добавяха още драматични краски.

   В откровение преди "Lost in Paradise" певицата разказа за трудния период в живота ѝ, който е вдъхновил това парче, и сподели: "ние сме хора и несъвършенствата ни правят красиви" и "разбрах, че когато се разпадам, не трябва да се съпротивлявам, защото точно след такива моменти можем да се изправим още по-силни".

   Първите ноти на пианото, които оповестиха началото на "Bring Me to Life", разбираемо хвърлиха тълпата в екстаз и никой от присъстващите не щадеше тяло и глас, за да стане частица от този миг и да бъде по-близо до любимите си EVANESCENCE. Фронтдамата изпълни и част от мъжките партии, както вече е традиция, когато пее "Bring Me to Life" на живо. За съжаление наближаваше и краят на тази вълшебна нощ.

   Минута-две пауза преди биса и ето - под светлината на единствения прожектор Amy Lee отново седна зад пианото с думите: "София, невероятни сте... Никога няма да забравим тази вечер. Само едно нещо може да я направи по-хубава - ако запеете с мен." Хиляди гласове и стотици светлинки от телефони изпълниха зала "Арена Армеец" с приказната и задушевна атмосфера, достойна за разкошната "My Immortal". Мигове по-късно и останалите музиканти отново бяха на сцената и обещаното "рок звучене" се завърна с пълна сила. Финалното петминутно медли сякаш бе задъхан опит да се вмъкне още малко, и още малко, и още малко… в един така или иначе богат сетлист, който не остави недокоснато кътче в дискографията на EVANESCENCE и в душите на щастливите фенове.

   Така завърши силният втори български концерт на американската банда, осъществен в софийската зала "Арена Армеец" благодарение на "Keen Acts". В това турне на Amy Lee и компания европейските дати бяха само 14 и можем да се гордеем и да се радваме, че нашата столица присъстваше сред тях и отново имахме шанс да се докоснем до магията на EVANESCENCE. Образно казано, видяхме наведнъж три от деветте музи и се надяваме скоро пак да присъстваме на подобно събитие.

Сетлист на EVANESCENCE:
01. Imperfection
02. What You Want
03. Going Under
04. The Other Side
05. All That I'm Living For
06. Lithium
07. Whisper
08. New Way to Bleed
09. Call Me When You're Sober
10. Made of Stone
11. Lost in Paradise
12. The Change
13. Disappear
14. Imaginary
15. Bring Me to Life
Бис:
16. My Immortal
17. Haunted / My Last Breath / Cloud Nine / Everybody's Fool / Weight of the World / Snow White Queen

 

Текст: Florimel
Снимки: UnTonia

 

  Снимки на EVANESCENCE, VERIDIA и SEVI от концерта им на 11 септември в София може да разгледате в нашите галерии.




Коментари   (18)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Hellrider 13.09.2019 18:20:34 отговори + 6 6
Какво ще рече "три от деветте музи"? Светлана Близнакова ли трябва да ни е муза,или тази другата кака дето я чуваме за пръв път? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Преминаващ 28.09.2019 17:30:55 + 2 1
Че какво и е на Светлана? Аз не знам за друг женски вокал на българската рок сцена, който може да се мери с рейнджа и.
Айде стига с хейта...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Голиат 29.09.2019 23:05:28 + 1 0
Hellrider, ти знаеш ли кои са музите? Всичките 9? Без Гугъл и без да провериш някъде другаде? Хайде изброй ги, ако си ги чувал и ги знаеш всичките Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Seasons in the Abyss 13.09.2019 11:09:00 отговори + 48 2
Извън темата, но новина, която смятам би могла да намери място в сайта - на 10.09 е починала Гергана Лазарова - дългогодишен водещ на предаването за метъл музика по БНР Неделя '88/89....
Никога няма да забравя една лятна вечер, когато по раздрънканото радио на село чух следното - И сега една песен от последния албум на Металика - Harvester of Sorrow, Жетвар на мъката.

Следващите няколко минути бяха едни от най-въодушеваващите музикални моменти в живота ми и оттогава се зароди любовта ми към метъла.
Пак благодарение на Гергана - във времената когато нямаше смартфони, youtube, spotify, интернет, мп3, a а най-голямото богатство беше "оригинална" касетка - чух Scapegoat, Necromancer, Diabolism и On Wings. Пак по това предаване се даваше информация за концерти, ревюта на албуми, новини. Със смъртта на Гергана си замина още една романтична част от българската рок и метъл сцена. Почивай в мир, Гергана ! Специално за теб звучи Harvester of Sorrow !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ank 13.09.2019 01:19:57 отговори + 11 5
Невероятно добро ревю! Благодаря! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

destroy_and_sick 12.09.2019 22:39:39 отговори + 12 7
5000 души?! Явно пак опираме до динозаврите Пърпъл, които отново ще покажат що е то да пукаш по шевовете "Арена Армеец"! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 12.09.2019 18:59:31 отговори + 12 8
Втори път,отново перфектни.За тези,които не дойдоха защото ги били гледали(цял 1 път)да не се чудят защо не идват съвременни групи много към БГ.Подряващите бяха ужасни,не че очаквах нещо след това което чух в Ютуб. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Трол2 13.09.2019 02:48:42 + 10 2
Ти пък откога слушаш свястна музика, нали си на ню метъл ала-бала. Evanescence не са особено съвременни, ама ако си ги прослушал вчера, може и да са ти. Ама ти никога не си в час коя група, откога съществува. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Любо 12.09.2019 17:31:48 отговори + 5 0
На снимката на Veridia в репортажа - техният барабанист блъска на касата/сета на барабаниста на Sevi? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 12.09.2019 17:35:40 + 6 0
Това неведнъж се е случвало, че дори и с хедлайнъри на по-малки концерти. Просто барабаните не са били брандирани и не е било видимо
Имам предвид чужда група да свири с нашенски барабани.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 12.09.2019 16:56:15 отговори + 13 9
Sevi - забиха здраво и енергично. Направиха ми добро впечатление.
Veridia - Бритни Спиърс с електрически китари. Като си помисля, че подгряващи можеха да са Within Temptation, а вместо това осъмнахме с тия...
Evanescence - изкъртиха мивките и разцепиха мрака! Кой можеше да очаква, че са толкова добри? Невероятна енергия и себераздаване от Ейми и компания. Отдавна не съм присъствал на толкова як концерт. Браво на всички момчета и момичета!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

БРАВО 12.09.2019 16:44:46 отговори + 19 6
Който е писал това ревю, стискам му ръка! Беше супер як концерт!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Florimel 12.09.2019 16:51:31 + 10 4
Благодаря! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хейтър 12.09.2019 15:46:10 отговори + 17 14
Не знаех, че Гери-Никол е избрана да подгрява на Еванесънс. Нещо много мургава е станала, явно е прекалила със солариума. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 12.09.2019 16:10:58 + 12 20
Щом знеш коя е Гери-Никол значи нямаш място да пишеш тука. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 12.09.2019 16:24:50 + 30 1
А ти не знаеш коя е но знаеш че не трябва да пише тук щом я знае? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 12.09.2019 20:24:16 + 1 16
Аз изпозлвам Гуглето, за да разбера. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kris Genov 12.09.2019 15:29:03 отговори + 16 7
Беше невероятно!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".