Обявиха официално концерта на SIMPLE MINDS на 14 декември

3 ное 2009, 16:57 ч. 263 / 4 1
пред./следв.
След като вчера първи (и (отново) единствени) ви уведомихме за предстоящия концерт на SIMPLE MINDS в София на 14 декември (поръчай билет онлайн), днес "Metal Katehizis" получи и следното официално съобщение:

   Епохалните и абсолютно вечните SIMPLE MINDS ще дойдат за втори път в България на 14 декември 2009 по покана на Болкън Ентъртейнмънт. Концертът на романтичните шотландци ще бъде в зала 1 на НДК.
   Групата е създадена в началото на 1978 от Jim Kerr (вокали), Charlie Burchill (китара), Tony Donald (бас) и Brian McGee (барабани). SIMPLE MINDS се раждат от пепелта на глазгоуската пънк формация JOHNNY AND THE SELF-ABUSERS, които, в абсолютно анархистичен стил, се разпадат в деня на премиерата на дебютния им сингъл "Saints And Sinners".
   Втори китарист (Duncan Barnwell) и кийбордист (Michael Mcneil) са привлечени в бандата с обява във вестника, а Derek Forbes идва да замести неефктивния Donald. Накрая и Barnwell напуска групата в този най-ранен период. По това време те вече са успели да впечатлят с демото си журналиста от “New Musical Express" Иън Крана. След негова ключова статия, те бързо си спечелват известност и стават най-горещото ново шотландско име. Харизмата на Kerr скоро завладява и други музикални журналисти.
   SIMPLE MINDS подписват със Zoom Records, инди лейбъл, базиран в Единбург. Дебютният сингъл на бандата „Life In A Day" влиза в класациите на Острова през март 1979, а последвалият албум стига до 30 позиция. Критиката не е единна по отношение на тавата. Скоро и бандата се отрича от творението си и поемат в по-радикална посока. Резултатът е Real To Real Cacophony и въпреки че тази експериментална колекция е абсолютен финансов провал, то бандата си спечелва рдинодушното признание на пресата.
   Empires And Dance излиза през септември 1980. В него се усеща и предишния албум, както и новата любов на бандата към танцувалната музика и въобще различните влияния, натрупани по време на европейските им турнета. В албума влиза "I Travel".
   Следва нов договор - с Virgin Records, през 1981 и два нови албума, почти едновременно издадени - дългосвирещият Sons And Fascination и краткият Sister Feelings Call. Бандата за първи път влиза в UK Top 20, раждат се три хит сингъла "The American", "Love Song" и "Sweat In Bullet', а SIMPLE MINDS се превръщат от култ в масови любимци. Славата не понася на Брайън МакГий и през август 1981 той е заменен от бившият барабанист на Skids - Кени Хайслъп. Могъщото парче "Promised You A Miracle" достига номер 13 в Британия, популярността на бандата расте неимоверно в Европа, а в Австралия фанатично ги обожават. Пак следват смени на барабаните и в крайна сметка постът се заема от Мел Гейнър.
   С New Gold Dream (номер 3 в чарта за албуми) бандата забива с все по-комерсиален звук, следва и серия от хит сингли - "Glittering Prize", "Someone Somewhere (In Summertime)". Обявени са за част от New Romantic вълната. Шестият им албум ги среща с продуцента Стив Лилиуайт и това предизвиква сравнения с другите му протежета - U2. Синглите "Waterfront" и "Speed Your Love To Me" предшестват издаването на тавата и албумът влиза в UK чарта директно на номер 1. Вътре са още и парчето "Up On The Catwalk", както и кавърът на "Street Hassle" на Лу Рийд, дългогодишен идол на групата. Вокалът Кер се сдобива дори с още по-голяма популярност, когато през 1984 се жени за Криси Хинд от Pretenders, но връзката им не издържа на постоянните разстояния помежду им заради турнета и слава.
   На следващата година SIMPLE MINDS , с нов басист - Джон Гиблин, решават да записват в Америка. От този период е и смазващият им хит "Don't You (Forget About Me)" от саундтрака към филма The Breakfast Club. В Щатите парчето става номер 1 сингъл. А после се превръща и в бомбастичен световен хит.
   Още три парчета са много успешни и влизат в Топ 10 на Острова - "Alive & Kicking", "Sanctify Yourself" и "All The Things She Said", а световното им турне, запечатано на DVD - Live In The City Of Light, е едно от големите събития на годината. Приходите за някои от датите му са дарени на Amnesty International, през 1985 бандата е и част от легендарния концерт Live Aid.
    През 1988 SIMPLE MINDS са голямо вдъхновение за концерта, който обелязва 70-годишнината на Нелсън Мандела. Въпреки че песента "Mandela Day" е записана специално за събитието, бандата отказва да я издаде като сингъл, без да се страхуват, че ще ги възприемат като опортюнисти.
    През 1989 издават нов албум - Street Fighting Years, след пауза от четири години. Това е четвъртият пореден албум на бандата, който оглавява чарта в Обединеното кралство. Само за пет дни достига платинен статус. Следват два сингъла в ТОП 20 - "This Is Your Land" и "Kick It In".
    В края на този разнороден период Гоблин и МакНийл напускат бандата, последният е заместен от Питър Витез. SIMPLE MINDS влизат в 90-те само с Кер и Бърчил от оригиналния състав. Гейнър, Витез и новият басист Малкълм Фостър допълват състава за Real Life, в който групата пресъздава по-лични теми след политическите в предишните.
    Новият материал, включително Топ 10 сингъла "Let There Be Love", се връща към епичното звучене, запазена марка на групата. През 1992 Кер се жени за Патси Кенсит, но двойката се разделя само няколко години по-късно. Гейнър напуска бандата , но пък следва супер успешното парче "She's A River", част от последвалия албум Good News From The Next World (1995), последният им албум за Virgin.
    През 1998 излиза албумът Néapolis, в който ясно си личи решението на групата да си възвърне острия, електронен, осемдесеттарски стил. През 2001 издават Neon Lights, албум с кавър версии, включително "The Needle And The Damage Done" на Нийл Йънг и "All Tomorrow's Parties" на Velvet Underground.
    Албумът от 2002 Cry не е супер комерсиален, но пък бандата тръгва на турне след седем години. Our Secrets Are the Same от 2004 пък е наречен от Guardian „Част от най-доброто, което SIMPLE MINDS са правили за последните 20 години".
   15-ят студиен албум на бандата е от 2005 - Black & White 050505, много позитивни ревюта се появяват за него.
   След това групата празнува и 30 години на сцена първо с турне в Австралия и Нова Зеландия като гости на INXS. През 2008 свирят на 90-я рожден ден на Нелсън Мандела в Хайд Парк, Лондон. Следва и кратко турне на Острова по повод юбилея.
   През май 2009 SIMPLE MINDS издават най-новия си албум - Graffiti Soul, за Universal Music Group. На българския музикален пазар албумът достига чрез Вирджиния Рекърдс. Твърди се, че по време на записите Джим Кер е казал, че има нов материал за цели два албума и втората част скоро ще последва.
   Първият сингъл от новия албум е парчето "Rockets". А тавата достигна 10 място в UK чарта за албуми само за дни, ставайки първият им албум от 14 години насам, който постига този резултат. Плюс влезе и на номер 9 в Европейския чарт за албуми - едно наистина страхотно завръщане!


Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


grigata 5.11.2009 00:24:40 отговори + 0 0
пропускам,много концерти е насъбраха,а парите с аедни и същи
отивам само на W.A.S.P. и Милена
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".