Прочетете интервю с новата българска банда NAMELESS DAY RITUAL

18 юли 2015, 13:09 ч. 4475 / 18 11
пред./следв.

   NAMELESS DAY RITUAL се категоризират като метъл-фюжън проект и са сравнително ново явление в небосклона на рок-музиката у нас, съставено от познати на всички, които следят българската сцена, ярки музиканти:

   Лъчезар Георгиев - барабани. Свирил е в EXK, MINDOWN, собственик на "Studio 42", където записват повечето пловдивски групи. Голяма популярност придобива като продуцент на SMALLMAN - особено с третия им албум, чийто звук е много отвъд тукашните стандарти;
   Ася Катранджиева - вокали - HELL NO!, INNER DRAFTS (чилаут джаз проект с един от виртуозите на баса у нас - Александър Леков);
   Ангел Дюлгеров - китари. Свирил е с почти всички съвременни поп и джаз изпълнители у нас. Някои от най-отличаващите се са: Лили Иванова (китарист и аранжор), Любо Киров, BOBO & THE GANG, FREE STYLE, TUBE HEDZZZ;
   Петър Тодоров - китари - екс-COFEIN;
   Радослав Паунов - бас - екс-MIDNOWN, COLLAPSO, AUTOMATIC FLOWERS, BOURBON STREET и много други;
   Иван Гърбачев - клавишни - безброй латино и джаз проекти.

   Групата ще открие концерта на BLACK LABEL SOCIETY на 26 юли в София, затова от WeRock.bg се свързахме с NDR за кратко интервю, в което да разкажат за себе си, музиката и идеите си.


За много български рок фенове първата среща с музиката ви ще бъде на концерта на BLACK LABEL SOCIETY. С няколко думи - какво да очакваме от вас?
NAMELESS DAY RITUAL: Да сме там. Благодарим на "Loud Concerts" и BLS за поканата!

Немалко чуждестранни звезди изказват възхищението си от българската публика. Вие какво ще кажете - като рок фенове, опитни музиканти и нова група?
Като едни истински БГ рок фенове сме цинични и дълбоко предубедени към всичко, което не е написано на латиница или е произведено в нашата държава. Като опитни музиканти, се опитваме да се раздаваме на максимум всеки път, имайки предвид отношението на феновете и в крайна сметка, опитвайки да преборим default-ното им състояние, добиваме своя професионализъм. Като нова група се надяваме, да въздействаме на публиката отвъд предубедеността и цинизма ѝ, карайки я да почувства чистите ни намерения в музикален план.

Макар групата да е основана едва през 2013-а, в нея са събрани едни от най-опитните музиканти на българската сцена. Как се стигна до създаването на NAMELESS DAY RITUAL?
Малка поправка :-) NAMELESS DAY RITUAL е проект, стартиран от Лъчо и Ася през 2010 година. С останалите музиканти сме приятели много преди добиването на какъвто и да било професионален опит. Просто в момента на възникване на NAMELESS DAY RITUAL се оказахме на вярното място в точния момент с точните хора.

А от къде идва името NAMELESS DAY RITUAL?
"Nameless day", защото денят, в който ти се случва нещо съдбоносно, всъщонст няма име. Все е едно дали е понеделник, четвъртък, събота... това е денят, който бележи събитие. Идеята е в мигновението... "Ritual" е в общи линии трипът през мигновението, самото изживяване, докато слушаш музиката на NDR. Това е едно от нещата, които са особено важни за нас.

Наскоро издадохте първия си видеоклип, а тази есен ще излезе и дебютният ви албум. Ще разкажете ли нещо за него?
Не. Той ще разкаже най-добре за себе си.


В музиката ви се преплитат нежност и грубост, фин инструментализъм и тежки рифове. От къде черпите вдъхновение за това?
Музиката е дело на Лъчезар, който е и първият член на групата :) и обследва идеята за транспортната функция на музикалните вибрации. В смисъл, възможността да се пренасят чувства директно до слушателя. Това от своя страна дава безкрайна стилова свобода.

Следва един въпрос конкретно към Ася. Не съм чувал друг български певец, който да съчетава леки и харш вокали както го правиш ти. Как стигна до идеята за това? Сподели нещо повече за себе си.
Ася: Скрийм вокалите потърсих като изразно средство, а в парчетата на NDR мога да експериментирам и да съчетавам техники на пеене, което е едно особено усещане за свобода.

Към Лъчезар: впечатлен съм от звука на барабаните, от разнообразието, от твоята техничност. Но от такава класа сте всички в групата. Разкажи нещо за личните ви взаимоотношения.
Лъчезар: Имайки предвид времето, което всеки от нас е прекарал, забъркан в различни проекти, сме се научили да работим без стрес. Това много улеснява работата ни в студио и на репетиции. Всички в бандата са супер и даже в момента ми е малко неловко, че трябва да ги обсъждам.

Всеизвестно е, че дори повечето от големите имена на българската сцена не се издържат само с музика. Вие обаче успявате. Каква е тайната?
Успехът е разтегливо понятие, всичко е въпрос на приоритети.

Всеки един от бандата е извървял дълъг и сериозен път в професионалното си развитие. Доказали сте по отделно, че сте от "Висшата лига". Заедно какви послания искате да предадете с музиката си?
... че всичко е възможно.

Какви са вашите планове и амбиции за бъдещето?
В хороскопа на Овен за 2015-а пишеше да не споделяме плановете си... хахахахаха.

За финал - нещо специално за читателите на WeRock.bg?
Елате на 26 юли да ни видите с ODD CREW и BLACK LABEL SOCIETY!

Благодаря за това интервю. Чакам концерта с нетърпение.
Благодарим и ние!

 

Текст: Tigermaster
Снимки: Архив NDR

 



Коментари   (11)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Jacksson 20.07.2015 11:40:27 отговори + 2 7
По презумпция ли всички бг рок банди са късо подстригани и облечени все едно отиват на кварталният пазар.. Нещо стайлинг, имидж? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кра 21.07.2015 21:55:39 + 11 0
Рей Алдър от Fates Warning, например, по концерите на групата (и не само) се появява по обикновена фанелка (едноцветна, без надписи), дънки и кецове. Това не му пречи да е един прекрасен вокалист. Ти кожени елеци и вериги ли очакваш да видиш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

cnupmucm 20.07.2015 09:13:03 отговори + 0 5
Лили Иванова (китарист и аранжор)- много ми хареса определението аранжор. Евала на джурналиста Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

явертъ 20.07.2015 10:28:58 + 5 0
Аранжор е човек, който разпределя ролите на различните инструменти. От начина, по който е аранжирано дадено музикално произведение, зависи музикалният стил например. "Мила моя мамо" изпълнено с цигулки е едно, а с китари резачки отиваме на другаде и тн... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Danny Carey 19.07.2015 10:24:24 отговори + 8 1
Стана ми интересно и чух въпросното парче.
Хареса ми, изпипано е.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бочко 19.07.2015 08:26:27 отговори + 3 5
Интервюиращия обаче само и единствено ги четка тези така опитни професионалисти от висшата лига. Иначе приветствам идеята да се правят повече интервюта с български банди като и това можеше да е по-обширно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пирон 18.07.2015 16:33:56 отговори + 7 11
Това отдавна не е нова група
Защо и как са избрани да подгряват BLS въобще не е ясно
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


дсаф 18.07.2015 16:28:22 отговори + 6 20
Рекох си 'кви са тия'. Намерих в тубата някаква песен Birth. Няма как да взема група с фалшиви вокали в студио на сериозно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

managenomore 19.07.2015 02:39:24 + 7 3
Какво означава "фалшиви вокали"? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Judge 19.07.2015 02:42:26 + 17 3
По негативния тон на коментара ти личи, че си неразбран и съответно комплексиран , може би неуспял да блесне с нищо "музикант" . Не разбрах къде точно в песента откри фалшиви вокали, (аз лично я изслушах няколко пъти заради тези твои думи ) и по мое мнение страдаш от типичната за повечето БГ музиканти склонност към заяждане с всички , които се опитват да правят нещо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dsaf 19.07.2015 20:19:00 + 10 0
Фалшиви вокали? Брати, или си сериозно глух, или си сериозен комплексар.
Защо отново трябва да хейтнем нещо ново и готино?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".